Ford inovoval své nejúspěšnější modely

Zastoupení Fordu v České republice se rozhodlo představit novinářům hned dvě své novinky najednou, Pumu a Kugu. Jako místo pro tuto akci zvolilo zrekonstruovaný zámek Ratměřice ve středních Čechách.

„Kuga s Pumou tvoří sedmdesát procent prodejů osobních vozů Ford a z našeho pohledu o zásadní novinky,“ uvedl mluvčí značky Petr Burian s tím, že třetí generace Kugy byla světu představena na samém začátku letošního roku a první vozy už dorazily k českým dealerům. Nejprodávanější evropský model plug-in-hybrid se vyrábí v Evropě, v montážním závodě ve španělské Valencii.

Kuga startuje přibližně na 650 000 korunách a sází na hybridní pohon PHEV, u kterého mohou majitelé využívat domácí nebo veřejné nabíjení a užít si až 69 kilometrů jízdy na čistě elektrický pohon. Řidičům, kteří nemusí mít pohodlné nabíjení po ruce, nabízí plně hybridní Kuga pohodlí a komfort elektrifikovaného pohonu s dojezdem až 900 kilometrů na jednu nádrž paliva a až 64 procent čistě elektrické jízdy ve městě.

Automatické zpomalení v zatáčkách

Nový model rychleji akceleruje a dokáže utáhnout až 2 100 kilogramů – údajně více než kterýkoli jiný vůz v této třídě.  Cestování má být pohodlnější díky technologii, která zásluhou satelitní navigace dokáže automaticky zpomalit v zatáčkách, na kruhových objezdech a sjezdech z dálnic a nabízí 360stupňový kamerový systém, který dokáže při parkování zobrazit na středovém 13,2palcovém displeji pohled z ptačí perspektivy.

Kuga také nabídla vylepšenou konektivitu. Informační a zábavní systém SYNC 4 integruje chytré telefony pomocí bezdrátových technologií Apple CarPlay a Android Auto 8 a nabízí připojení 5G.


Ford Puma za půl milionu korun

Nová verze městského crossoveru Puma se v základu s manuálním řazením vejde pod půl milionu. „Hodně ale sázíme na verzi s automatem, jíž lze získat za 530 tisíc korun,“ prohlásila produktová manažerka vozu Aneta Benešová.

Kompaktní crossover s prostorem pro pět cestujících a jejich zavazadla přináší nový interiér, dva velké digitální displeje, konektivitu a pokročilé jízdní technologie. Uvnitř najdeme nový kokpit se sportovním stylem a s vysoko umístěnými obrazovkami natočenými směrem k řidiči, zatímco fyzických tlačítek je minimum. Díky konektivitě 5G mohou zákazníci přebrat kontrolu nad každou jízdou – ať už se chtějí vyhnout nečekaným dopravním zácpám při cestě do školy nebo vyrazit nejrychlejší trasou za víkendovým dobrodružstvím.

Nejchytřejší technologie

I u Pumy technologie usnadňují řízení s využitím tempomatu, který zpomaluje na křižovatkách a v zatáčkách, nové světlomety pomáhají v noci řidičům lépe vidět do zatáček a nové kamery poskytují na středovém displeji pohled z ptačí perspektivy, aby bylo parkování v rušných ulicích hračkou. Pod kapotou Pumy najdeme mild-hybridní pohonné jednotky s výkonem až 155 koní – nebo 170 koní u sportovního modelu Puma ST Powershift.

Nový Ford Puma přichází s dynamickým designem a vylepšeným interiérem doplněným o nejchytřejší technologie. Mezi ně řadíme inteligentní adaptivní tempomat s funkcí rozpoznávání dopravních značek a Stop & Go, 360stupňovou kameru či systém hlídání mrtvého úhlu. Ford Puma přináší bezpečnější a komfortnější jízdu. Asistent pro křižovatky sleduje vozovku před vámi a může automaticky brzdit, aby pomohl zabránit kolizi nebo ji zmírnit. Další podporu při řízení poskytuje i funkce varování před projíždějícími vozy při couvání z parkovacího místa (CTA) s aktivním brzděním.

Text a foto: Bohumil Brejžek

You may also like...