Škoda Scala 1.6 TDI: elegantní vůz s úsporným naftovým motorem

Škoda Scala kombinuje moderní design, praktické funkce a efektivní dieselový motor. Testovaný vůz je z roku 2020 a je vybaven jediným naftovým motorem 1.6, který se pro tuto modelovou řadu vozů dodával.

Scala má aerodynamický a sportovní profil s čistými a ostrými liniemi, které dodávají vozu elegantní a zároveň dynamický vzhled. Přední část vozu je vybavena mřížkou chladiče s chromovým rámováním a LED světlomety, které dodávají vozu sportovní vzhled. Výrazná boční linie se táhne od předních světlometů až po zadní LED světla, tím opticky prodlužuje vůz.

Interiér

Interiér Škody Scala je prostorný a dobře zpracovaný z kvalitních materiálů. Přední i zadní sedadla jsou pohodlná a poskytují dostatek prostoru pro cestující. V zimě přijde vhod i vyhřívání předních sedadel. Zavazadlový prostor nabízí objem 467 litrů, což je nadprůměrná hodnota v této třídě.

Výbava

Scala je vybavena moderními technologiemi, infotainment systém s 8″ dotykovou obrazovkou, Apple CarPlay a Android Auto. K dispozici jsou také asistenční systémy, adaptivní tempomat, asistent jízdy v pruhu, parkovací senzory a zadní kamera.

Motor

Motor 1.6 TDI nabízí výkon 85 kW a točivý moment 250 Nm. Tento motor je známý svou úsporností a nízkými emisemi. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne za 10,1 sekundy a maximální rychlost je 201 km/h. Motor je kultivovaný, má dobrý zátah a nezradí ani na dálnici při předjíždění. S automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG jezdil testovaný vůz s průměrnou spotřebou 4,6 l/100 km.


Jízdní vlastnosti

Scala má dobré jízdní vlastnosti, které se vyznačují stabilitou a jistotou na silnici. Řízení je přesné a podvozek dobře tlumí nerovnosti, takže i na okreskách si užijete pohodlnou jízdu. Hluk v interiéru je minimální, jízda je tak celkově komfortní. Účinné brzdy s dobrým nástupem zajišťují bezpečné zastavení.

Bezpečnost

Bezpečnostní výbava zahrnuje více airbagů, ABS, ESC, Front Assist s funkcí nouzového brzdění. V crash testech dosáhla Scala vysokých hodnocení, je to bezpečný vůz i pro rodiny.

Škoda Scala 1.6 TDI je elegantní a praktický vůz, který nabízí skvělý poměr cena/výkon. Je ideální volbou pro ty, kdo hledají spolehlivý a pohodlný automobil s úsporným motorem, vysokou úrovní bezpečnosti a rozumnou cenou.

Vozidlo k testování zapůjčila společnost AURES Holdings, provozovatel mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

PF
Foto: archív redakce

You may also like...