Bitcoin roste s Trumpovou podporou, ethereum spouští spotové fondy ETF

Bitcoinu se minulý týden podařilo dosáhnout vyrovnané úrovně, přestože zažil dřívější retracement. V současné době se obchoduje na úrovni 66 500 USD, což je 11 % od historického maxima.

Ve čtvrtek cena bitcoinu klesla až na 63 500 USD, než následně vzrostla, protože v Nashvillu ve státě Tennessee začala největší bitcoinová konference na světě Bitcoin 2024. Více informací níže.

Ethereum mělo obtížnější týden. Americké spotové ETF na ethereum konečně začaly fungovat minulé úterý, nicméně zatím zaznamenaly čistý odliv v celkové výši 440,1 milionu dolarů. Na čistých odlivech se nejvíce podílí spotové ETF na ethereum ETHE společnosti Grayscale. Toto ETF zatím zaznamenalo odliv v celkové výši 1,72 miliardy dolarů.

Z hlavních kryptoměn podle tržní kapitalizace byla tento týden největším hybatelem Solana, protože týdenní počet aktivních adres na blockchainu dosáhl nového historického maxima 10 milionů a správce aktiv Hamilton Lane oznámil, že na blockchainu Solana zpřístupňuje svůj seniorní soukromý úvěrový fond. Více informací o tomto příběhu naleznete níže.

Následující týden

V pátek budou zveřejněny nejnovější údaje o mzdách mimo zemědělský sektor a údaje o míře nezaměstnanosti, které budou mít velký dopad na ekonomické údaje v USA. Ve středu se také dočkáme nejnovějšího rozhodnutí o sazbách federálních fondů a tiskové konference s předsedou Fedu Jeromem Powellem. Trhy budou očekávat další informace o současném postoji Fedu k inflaci a jeho cestě ke snižování úrokových sazeb.

Zajímavé události

Bitcoin 2024: Trump a RFK Jr. před volbami podporují kryptoměny

Hlavním bodem programu bylo vystoupení bývalého prezidenta a současného republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na konferenci Bitcoin 2024, kde potvrdil svou pozici pro-krypto-kandidáta na prezidenta před nadcházejícími listopadovými volbami. Zavázal se, že zajistí, aby federální vláda neprodala své bitcoinové podíly, ukončí politiku zaměřenou proti kryptoměnám s cílem podpořit americký bitcoinový průmysl, sníží náklady na energii, aby podpořil těžbu, a postaví USA do čela světové kryptoměny.

V samostatném projevu na konferenci zašel nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr. ještě o krok dál a slíbil, že v případě svého zvolení podepíše exekutivní příkaz, který nařídí americkému ministerstvu financí nakupovat 550 bitcoinů denně, dokud USA nebudou mít 4 miliony bitcoinů, což je přibližně 20 % nabídky v oběhu.

Dalším příkladem rozšiřování ekosystému reálných aktiv na blockchainu Solana je rozšíření protokolu Libre na Solanu, aby byly alternativní investiční fondy lidem přístupnější. Pozorujeme rostoucí trend, kdy stále více podniků upřednostňuje Solanu oproti jiným blockchainům díky její vysoké transakční propustnosti a větším možnostem přizpůsobení tokenů.

Hamilton Lane spouští fond SCOPE na Solaně

Hamilton Lane, jedna z největších alternativních investičních firem na světě se správou aktiv ve výši 920 miliard dolarů, minulý týden oznámila spuštění svého soukromého úvěrového fondu SCOPE na blockchainu Solana.

Správce aktiv při spuštění fondu SCOPE na Solaně spolupracoval s protokolem Libre, protokolem Web3 určeným pro vydávání a distribuci finančních prostředků v řetězci.

Samotný Libre je společným podnikem skupiny WebN a odnože japonské investiční banky Nomura pro digitální aktiva Laser Digital. Kromě fondu SCOPE společnosti Hamilton Lane zpřístupňuje Libre uživatelům Solany také fondy Master Fund společnosti Brevan Howard a Blackrock ICS Money Market Fund.

Rozšíření protokolu Libre na Solaně, které lidem zpřístupňuje alternativní investiční fondy, je dalším příkladem rozšiřování ekosystému reálných aktiv na blockchainu Solana. Pozorujeme rostoucí trend, kdy stále více podniků upřednostňuje Solanu oproti jiným blockchainům díky její vysoké transakční propustnosti a větším možnostem přizpůsobení tokenů.

Bitcoin miner MARA nakupuje bitcoiny v hodnotě 100 milionů dolarů

Společnost MARA (Marathon Digital Holdings), která těží bitcoiny, minulý týden oznámila, že nakoupila bitcoiny v hodnotě 100 milionů dolarů a s „okamžitou platností“ opět přijímá strategii plného HODL.

Společnost MARA nyní drží více než 20 000 bitcoinů, což při současných tržních cenách představuje přibližně 1,3 miliardy dolarů, což ukazuje její důvěru v bitcoin jako přední rezervní aktivum a jeho dlouhodobou hodnotu.

Pokud jde o strategii HODL, společnost si plánuje ponechat všechny vytěžené bitcoiny a do budoucna pravidelně provádět strategické nákupy na volném trhu.

V návaznosti na obnovenou strategii bude společnost MARA využívat stávající hotovost ve své rozvaze a na kapitálových trzích k financování budoucích operací, uvedl finanční ředitel společnosti MARA Salman Khan pro The Block.

Státní penzijní systém Michiganu hlásí, že vlastní akcie spotového ETF na bitcoiny

Ve svém nedávném hlášení 13-F pro Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) stát Michigan Retirement System uvedl, že vlastní 110 000 akcií (6,6 milionu USD) ve spotovém bitcoinovém ETF ARK/21Shares ARKB.

Michigan se tak stává druhým státem USA, který zveřejnil expozici vůči bitcoinu po Státní investiční radě státu Wisconsin (SWIB), která v květnu oznámila, že drží akcie v iShares Bitcoin Trust (IBIT) společnosti BlackRock a GBTC společnosti Grayscale.

Kromě toho starosta města Jersey Steven Fulop minulý týden oznámil plán alokovat část penzijního fondu města na nákup bitcoinových ETF.

Mohli bychom být svědky toho, že tento příklad budou následovat další státní penzijní fondy, nebo že v budoucnu skutečně zveřejní expozici vůči bitcoinu v rámci podání 13-F.

Simon Peters, tržní analytik společnosti eToro

You may also like...