Srpen patří kočkám. Slaví Mezinárodní den i Den černých koček

Kočky jsou odvěkými společníky lidské civilizace. Přesto, že se jejich role a vnímání měnily v průběhu staletí a v různých kulturách, láska k těmto tajemným a fascinujícím tvorům přetrvává dodnes. I proto jsou našim chlupatým mazlíčkům v srpnu věnované dva speciální dny: Mezinárodní den koček a Den černých koček. Jaké o nich znáte mýty a jak je můžete odměnit? 

Víte o tom, že i kočky mají svůj významný svátek? Mezinárodní den koček se slaví každoročně 8. srpna a byl založen v roce 2002 Mezinárodním fondem na ochranu zvířat (International Fund for Animal Welfare, IFAW). Jeho cílem je zvyšovat povědomí o právech a potřebách koček, podporovat adopci opuštěných koček a zlepšovat podmínky pro kočky žijící na ulici. V mnoha zemích se proto během tohoto dne pořádají speciální akce, jako jsou výstavy koček, vzdělávací programy, charitativní sbírky a kampaně na podporu kastrací.

Jak mohou být kočky prospěšné našemu zdraví

Kočky jsou známé svou nezávislostí, ale zároveň jsou skvělými společníky. Mnoho studií prokázalo, že soužití s kočkou může mít pozitivní vliv na duševní zdraví člověka, snižuje stres a úzkost a zlepšuje celkovou náladu. “Předení koček může mít uklidňující efekt na lidi, což může pomoci snížit stres a úzkost. Jen přítomnost kočky a možnost ji pohladit může vyvolat pocity uvolnění a pohody. Naopak hraní s kočkou a pozorování jejich chování zase vyvolá smích a zlepší náladu. Kočky také dokážou poskytnout pocit společnosti a sníží pocity osamělosti, což je obzvláště prospěšné pro seniory nebo lidi žijící osaměle,” vysvětluje pozitiva Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček z firmy Krmiva Pučálka. Podle něj může navíc péče o kočku poskytnout smysl pro rutinu a odpovědnost, což je užitečné pro lidi trpící depresí, ale i pro děti. Kočky mohou tedy hrát významnou roli nejen jako domácí mazlíčci, ale i jako zdroje fyzických a psychologických výhod pro své majitele.

Mýty o kočkách

Kočky mají v srpnu ještě jeden svátek. Na 17. srpna totiž připadá Den černých koček. Tento den vznikl v roce 2011 v Americe s cílem zvýšit povědomí o černých kočkách, které jsou často obětí pověr a mýtů a lidé je spojují jen se smůlou a neštěstím. Mezi nejčastější mýty patří například to, že kočky mají devět životů, že nesnáší psy, nebo, že pijí klasické mléko. “Navzdory populárnímu mýtu, že kočky milují mléko, většina dospělých koček nemá schopnost trávit laktózu, což je cukr přítomný v mléce. Konzumace mléka může u koček vést k zažívacím potížím, jako jsou průjem a žaludeční křeče. Je důležité, aby majitelé koček chápali, že mléko není vhodným zdrojem výživy pro jejich mazlíčky,“ vysvětluje Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček. Další klasickou pověrou je, že kočky nosí smůlu, když vám přejdou přes cestu. Kde se však tyhle pověry vzaly? Původ je nejspíše ve středověku, kdy byly považovány za ďábelská stvoření a byly upalované spolu s čarodějnicemi, na které se pořádaly hony. Dnes už naštěstí patří i milovaným domácím mazlíčkům. 

Jak kočkám popřát?

Existuje mnoho způsobů, jak oslavit Mezinárodní den koček a Den černých koček. “Buďto můžete obdarovat své kočky nějakou dobrotou jako jsou pamlsky Marp Holistic Fresh Fish, novými hračkami, kvalitním krmivem, nebo udělejte dobrý skutek,” radí Martin Pučálka z rodinné firmy Krmiva Pučálka. Zkuste třeba podpořit finančně útulky darováním potřebného vybavení a dobrovolnickou činností, anebo pokud uvažujete o pořízení kočky, navštivte místní útulek a dejte domov některé z těch opuštěných. Možná právě černá kočka čeká na vás!

You may also like...