Exotický ostrov Zanzibar zve na krásné pláže, potápění, přírodu i místní kuchyni

Ostrov Zanzibar nabízí cestovatelům jedinečnou kombinaci bílých, palmami lemovaných písečných pláží s pozvolným vstupem do průzračných vod, bohaté fauny i flóry a zajímavé historie. Do této destinace můžete nově cestovat s CK Blue Style. Za 10 hodin přímého letu z Prahy se octnete v exotickém ráji, ve kterém můžete zažít dobrodružství, obdivovat přírodní krásy nebo jen relaxovat. Získají si vás také přátelští místní obyvatelé a voňavá výborná kuchyně včetně mořských plodů a ryb všeho druhu.

Ostrov Zanzibar, nacházející se nedaleko východní části afrického kontinentu, je součástí republiky Tanzanie. „Jeho tropické klima zajišťuje příjemné počasí i teplý oceán ideální na šnorchlování a potápění. Prostřednictvím česky mluvících delegátů CK Blue Style si můžete domluvit výlety, na kterých můžete pozorovat delfíny, želvy obrovské, vzácnou opici guerézu červenou nebo navštívit plantáže koření, národní park Jozani – Chwaka Bay či Stone Town v historickém centru hlavního města Zanzibar,“ doporučuje expertka na cestování a obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Většina místních hotelů je velmi dobře připravena i na rodinné návštěvy, takže děti budou mít o zábavu postaráno.

Poznejte všechny krásy Zanzibaru

Hlavní město Zanzibar

Hlavní město Zanzibar, a zejména jeho historické centrum Stone Town, které je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO, je skutečným pokladem východní Afriky, který čeká na objevení cestovateli. Okouzlí vás svým šarmem a bohatou směsí kultur, které se zde po staletí setkávaly. Procházejte se úzkými uličkami lemovanými tradičními domy s nádherně vyřezávanými dveřmi a užijte si atmosféru místních trhů, kde na vás dýchne exotická vůně koření. Navštivte majestátní Dům zázraků, starobylou Ománskou pevnost a nechte se unést krásou katedrály svatého Josefa, Anglikánskou katedrálou nebo bývalými perskými lázněmi Hamamni. Každý kout Stone Town vypráví příběhy o dávných časech a obchodu, který sem přinesl vlivy Afriky, Arábie, Indie i Evropy. Ponořte se do této unikátní směsice a zažijte nezapomenutelné chvíle v srdci Zanzibaru, kde se historie setkává s exotikou a romantikou.


Přírodní chráněná rezervace Jozani – Chwaka Bay

Chráněný les se nachází přibližně 40 km od města Zanzibar a je domovem divokých druhů zvířat významných jak na národní, tak i mezinárodní úrovni, včetně endemického a téměř vyhynulého levharta zanzibarského (Panthera pardus adersi), opice guerézy červené (Procolobus badius kirkii) a antilopy chocholatky zanzibarské (Cephalophus adersi). Les Jozani je jediným místem, kde lze tyto druhy zachovat v jejich přirozeném prostředí, a je v něm zastoupeno pět důležitých typů vegetace: podzemní les, korálový les, slaniska, mangrovové lesy a mořské traviny. Toto místo si nenechá ujít žádný milovník přírody a úžasných fotografií.

Prison Island

Tento malebný ostrov vám nabídne fascinující pohled do historie, přestože nikdy nesloužil jako vězení, jak by se mohlo s ohledem na jeho jméno zdát. Je známý jako jedno z nejvyhledávanějších a nejzajímavějších míst k návštěvě díky unikátní komunitě suchozemských želv obrovských, které zde žijí od roku 1919, kdy sem byly přivezeny ze Seychel. Tyto želvy se mohou dožít až 120 let a dosahují váhy až 250 kg. Úchvatné pláže s čistou vodou návštěvníky lákají k plavání a šnorchlování, zatímco malebná přírodní scenérie nabízí dokonalé záběry pro fotografy.

Ostrov Kizimkazi

Milovníci romantiky objeví v rybářské vesnici Kizimkazi na jihozápadním pobřeží Zanzibaru místo, které je zcela okouzlí. „Po příjezdu do Kizimkazi se seznámíte s fascinujícím světem delfínů, kteří zde žijí. Šance na jejich pozorování je až 80 %, takže existuje velká pravděpodobnost, že si v křišťálových vodách zaplavete po jejich boku. Tito mořští savci vás zajisté okouzlí svou inteligencí a hravostí a prožijete s nimi nezapomenutelné okamžiky,“ říká Lenka Pátek.

Blue Safari

Žádný dobrodruh nevynechá celodenní výlet na tradiční plachetnici dhau, dlouhé 8 až 10 metrů. Celkem 22členná posádka zahájí plavbu v rybářské vesnici Fumba a objeví krásy zátoky Menai, chráněné oblasti s mnoha neobydlenými ostrovy a písečnými dunami, ve které se často vyskytují keporkaci a skákaví delfíni. Ti bývají spatřeni nejméně v 85 % těchto výletů (tuto téměř jistotu málokde na světě najdete)! Vaše zážitky pak umocní šnorchlování v krásné laguně, plavba mangrovovým lesem a pozorování západu afrického slunce.

Mnemba Island

Ostrov Mnemba se nachází v mořské rezervaci a je domovem spousty živočichů, což zaručuje jedny z největších zážitků z potápění v Indickém oceánu. V sezóně jsou zde často viděny želvy spolu s delfíny, žraloky velrybími a keporkaky a mnoho druhů ryb.

Pláž Nakupenda

Pláž Nakupenda je přístupná pouze lodí ze Stone Town nebo z okolních ostrovů. Návštěvníky láká bílým pískem, tyrkysovou vodou a neporušenou krásou. Toto místo je ideální pro odpočinek, koupání, šnorchlování a slunění. Nabízí skvělý únik od lidí a možnost prozkoumat bohatý podmořský život kolem korálových útesů poblíž ostrova.

Výlet za kořením

V malebných venkovských oblastech Zanzibaru místní farmáři pěstují ty nejexotičtější druhy ovoce a koření. I proto je Zanzibar plný vůní, jež vás doprovází na každém kroku. „Určitě nevynechte výlet za kořením. Budete mít možnost k nim přivonět a sami si je natrhat. V závislosti na ročním období si můžete vychutnat vůni čerstvého hřebíčku, osvěžující chuť karamboly, sladkost mandarinek, aromatickou citronovou trávu, delikátní mangostan a mnoho dalších pokladů přírody. Pravděpodobně neodoláte a s radostí si odvezete košík čerstvě natrhaného koření jako suvenýr, který vám doma tyto kouzelné chvíle připomene,“ vypráví Lenka Pátek.

Gastronomie

Zanzibarská kuchyně je skutečným kulinářským dobrodružstvím, které vzniklo díky bohaté historii a směsi kultur tohoto okouzlujícího souostroví. Díky vlivům svahilské, indické, perské, arabské, britské a portugalské kuchyně je zdejší nabídka pokrmů pestrá a multikulturní. Základem mnoha jídel je maso, a to zejména kozí, hovězí a skopové, často podávané s brambory, zeleninou nebo ugali – hladkou, hustou kaší z kukuřičné mouky. Typické je také zanzibarské biryani, což je rýže smíchaná s masem, rybami nebo zeleninou, dochucená voňavými kořeními jako kardamom, skořice a hřebíček. Každé sousto vás zavede na exotickou cestu chutí. Jistě si zde také pochutnáte na čerstvých mořských plodech i rybách – přece jen jste na ostrově.

Suvenýry

Zanzibar je známý jako ostrov koření, a tak dárek, kterým zcela jistě uděláte radost, je například zanzibarský hřebíček, proslulý svou silnou vůní a chutí, černý i bílý pepř, muškátový oříšek nebo kurkuma, která se používá v mnoha indických a afrických jídlech a je také známá pro své léčivé vlastnosti. Přivézt můžete i kanga a kitenge, což jsou tradiční africké látky s pestrými vzory, které můžete použít jako šátek, šaty nebo dekoraci,“ radí expertka na cestování Lenka Pátek.

Hotely

Hotel Villa Dida Resort– klidný hotel na severovýchodě ostrova, 2 km od rybářská vesnice Pwani Mchangani a necelých 60km od přírodní chráněné rezervace Jozani – Chwaka Bay. Pláž s jemným pískem a pozvolným vstupem do moře se nachází přímo u hotelu a spolu se stravováním all inclusive ho dělá vhodným pro dospělé, rodiny s dětmi i seniory. Užívat si můžete vodní sporty, kurzy potápění, výlety, služby wellness centra a kosmetický salón.

Hotel Paradise Beach Resort je skvělé místo pro multigenerační dovolené s dětmi i pro seniory, vzdálené 33 km od hlavního města Zanzibar. Pláž s jemným pískem a pozvolným vstupem do moře se nachází přímo u areálu hotelu, a jsou zde vynikající podmínky pro šnorchlování a potápění. Další výhodou je stravování all inclusive a bazény pro děti i dospělé. K dispozici jsou animační programy pro děti i dospělé, večerní programy, taneční show, dětské hřiště, miniklub, volejbal, vodní pólo, kulečník, šipky, možnost zapůjčit si kolo či kajak, vodní sporty na pláži, potápění, fitness, wellness centum, masáže či sauna.

Karafuu Beach Resort & Spa je klidné místo mimo centrum, vzdálené 65 km od letiště. Písčitá pláž přímo u hotelu s pozvolným vstupem do moře a bazény pro děti i dospělé s výhledem na moře ocení také rodiny s dětmi a senioři. K dispozici jsou večerní programy, dětské hřiště, miniklub, fitness, plážový volejbal, stolní tenis, tenis bez osvětlení, kulečník, šipky, služby wellness centra, masáže, vodní sporty na pláži a potápění. Stravování si můžete vybrat podle svých preferencí-polopenzi, plnou penzi nebo all inclusive.

You may also like...