Onkojóga pod širým nebem ve Stromovce: Slunečné ráno plné sdílení

Ve slunečné ráno 1.8.2024 se v pražské Stromovce uskutečnilo cvičení jógy a dechového cvičení na podporu pacientů s rakovinou plic za účelem šíření informací o této nemoci, rizicích vzniku a prevenci. Akce se zúčastnilo více než 25 osob z řad pacientů, novinářů a ambasadorů neziskové organizace Moje plíce, z.s.

Akci podpořil na místě Ondřej Bauer (herec, scénárista, člen divadla VOSTO5, frontman skupiny Kašpárek v rohlíku), designérka Anna Marešová (zakladatelka značky Whoop.de.doo, známá také díky realizaci tramvaje T3coupè a návrhu nové lanovky na Petřín) a pozdravem na sociálních sítích svoji podporu vyjádřila i zpěvačka a herečka Anička Slováčková.


Setkání zahájila Ilona Mančíková představením spolku a významu akce. Veronika Carmanová, zakladatelka spolku Karma srdcem, která skrze jógu pomáhá onkologickým pacientům a pořádá lekce onko jógy pro onkologicky nemocné pacienty, účastníky provedla jemným ranním protažením s prvky vinyasa. Následné dechové cvičení zakončené meditační pozicí šavásána podtrhla klidnou a harmonickou atmosféru. Cvičení pod širým nebem v parku přineslo všem zúčastněným nejen fyzické, ale i duševní uvolnění.

Následovala snídaně v podobě elegantního pikniku v trávě, podávala se ovesná kaše, kváskový chleba s hráškovým pyré, bezlepkový banánový chlebíček a bylinný čaj „Nadechnutí v lese“. Během neformální snídaně došlo i na sdílení osobních příběhů pacientů, jejich cesty přes diagnózu k léčbě. Ilona Mančíková představila také budoucí plány a aktivity spolku, který si klade za cíl pomáhat pacientům a jejich blízkým a šířit povědomí o rizicích vzniku rakoviny plic a možné prevenci.

„Spolek plánuje další podobné akce s názvem „Nadechni se“. Cílem je poukázat na benefity pohybu, cvičení jógy a dechových cvičení nejen pro onkologické pacienty ale i širokou veřejnost. „V dnešní uspěchané době se musíme naučit zastavit se, naučit se naslouchat svému tělu. Dechová cvičení jsou důležitou přípravou pro pacienty, které čeká operace plic a je nezbytnou součástí rekonvalescence po operaci i léčbě. Právě potíže s dechem jsou častým příznakem rakoviny plic.“ vysvětluje Ilona Mančíková.

Akci podpořili tito partneři: Rekola, Karma srdcem, Cafe Letka,  Les&flowers, Sonnentor, Elite Medical.

You may also like...