Nové podmínky pro dárce krevní plazmy: Darování je jednodušší než dřív

Darování krevní plazmy zachraňuje životy. Stát se hrdinou přitom může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let nad 50 kilo. Pravidla pro darování se ale v posledních dnech ještě více zmírnila.

Nové podmínky darování plazmy platí od 1. července 2024. Vznikly ve spolupráci se Společností pro transfuzní lékařství ČLS JEP a reflektují mezinárodní doporučení. Klíčovou změnou je zrovnoprávnění gayů, kteří byli dříve ve výběrovém procesu dárců krve a jejích složek znevýhodněni. V současnosti musí splňovat stejná kritéria jako heterosexuálové.

Další významnou změnou je zkrácení čekací doby po permanentním make-upu nebo tetování. Původně bylo potřeba počkat 6 měsíců, nyní to jde už za 4.

Darováním plazmy zachráníte životy

Krevní plazma je jednou ze základních složek krve. Její úkol je přepravovat živiny, jako jsou soli, vitamíny i další stopové prvky, na místa určení. Je tvořena převážně vodou, plasmatickými bílkovinami a minerálními látkami. Získává se krve, která obsahuje více než 57 % plazmy.

Plazma se následně využívá při výrobě řady životně důležitých léků, při léčbě popálenin, hemofilie, pomáhá také při náročných chirurgických zákrocích a transplantacích.

Proč nemohli homosexuálové darovat krevní složky?

Původní zákaz darování krve či plazmy pro homosexuály sahá až do 80. let, kdy vypukla epidemie AIDS. Tehdy byl virus HIV přenášen hlavně v homosexuální komunitě. Dnes se díky moderní diagnostice infekce odhaluje mnohem dříve, a navíc rozsáhlé studie ukázaly, že většina homosexuálů nenese vyšší riziko nákazy než zbytek populace. Rizikové sexuální chování se tak nově posuzuje u všech stejně, ať už jde o heterosexuály, nebo ne.

Splňujete základní podmínky pro darování krevní plazmy?

Díky kritériím dárců je odběr krevní plazmy bezpečný a efektivní. Co by měl tedy dárce splňovat?

  • minimální věk 18–60 let (v případě pravidelného darování je maximální věk 65 let)
  • dobrý zdravotní stav (nevhodné jsou osoby trpící cukrovkou, hemofilií, hepatitidou, plicní tuberkulózou, kardiovaskulárním onemocněním, epilepsií apod.)
  • minimálně 50–150 kg váhy
  • nerizikový životní styl (dárce nesmí užívat návykové látky, alkohol ani psychofarmaka, jedinou výjimkou jsou cigarety)

Na darování si nezapomeňte platný doklad totožnosti a kartičku pojištěnce. Těsně před odběrem si také odpusťte pravidelnou cigaretu.

Co vás jako dárce krevní plazmy čeká a nemine

Kromě vyplnění dotazníku musí každý dárce absolvovat pohovor s lékařem. Pokud se ukáže, že dárce uvedl nepravdivé údaje, je z dárcovského programu trvale vyřazen. Bezpečnost darované plazmy je zajištěna také testováním každého vzoru na přítomnost infekcí, ať už se jedná o HIV, syfilis nebo žloutenku.

Plazma se získává tzv. plasmaferézou. Jedná se o odběr, kdy se z krve oddělí krevní plazma, a ostatní složky krve se vrací zpátky do těla spolu se speciálním roztokem, který chybějící plazmu nahradí. Odběr trvá kolem 40 až 80 minut. Plazma se v těle dárce obnoví už do 48 hodin. Samotný odběr se pak může provádět jednou za 14 dní.

Chcete darovat krevní plazmu? Pražská centra Europlasma disponují celkem třemi pobočkami v různých koutech Prahy. Kromě vysoce kvalifikovaných pracovníků budete mít po celou dobu odběru k dispozici wifi i televizi. Po odebrání plazmy vám bude nabídnuta svačina i finanční náhrada 900,- za odběr. 

Po odběru je krevní plazma zmrazena a uložena na měsíc, během kterého se čeká na další výsledky vyšetření dárce. Celý proces odběru až po výrobu léku může trvat až jeden rok. Klíčové je proto pravidelné darování, které zajistí nepřetržitý přísun léku pro pacienty.

Foto: Freepik

You may also like...