První investiční fond zaměřený na veterinární péči v Česku potvrzuje silnou výkonnost

Investiční fond First Veterinary Fund Central Europe SICAV (Vetfund), který je prvním investičním fondem v České republice zaměřeným na oblast veterinární péče, s cílem zhodnocovat finanční prostředky přímými investicemi do vybraných veterinárních klinik a společností působících v oblasti veterinární péče v ČR a ve střední Evropě, vykázal za první pololetí letošního roku zhodnocení na úrovni 9,10 % p.a. Díky rostoucímu zájmu ze strany investorů fond také výrazně navyšuje cílový objem aktiv až na 1 mld. Kč. Novým partnerem fondu se stal zkušený manažer Tomáš Tarcala.

First Veterinary Fund Central Europe nabírá na rychlosti a velikosti. Po prvních letech, kdy jsme konzistentně vykazovali výkonnost kolem 8 %, jsme v prvním půlroce letošního roku dokázali přidat na tempu a přehoupli se přes hranici 9 %. Držíme celoroční předpoklad a míříme na 9-10 %. Stále se nám odkrývá nový a větší potenciál v oblasti veterinární péče. Výrazně tak navyšujeme naši ambici velikosti fondu. Dnes jsme schopni efektivně umístit až trojnásobek původně předpokládaného objemu investic. Také pozorujeme, že výnos z každé další investice spíše roste a odkrývá nám další zajímavější projekty. Je to kombinace dvou efektů: v prvé řadě jde o hluboké pochopení segmentu, které umožňuje rychle a správně vybrat ty nejprofitabilnější projekty. A pak efekt valící se sněhové koule, který vytváří synergie a nabaluje další zajímavé příležitosti,“ říká zakládající partner fondu Vetfund Dušan Moskaliev.


Vetfund letos v květnu otevřel v Praze na Palmovce (myhive Palmovka, Voctářova 18) nejmodernější veterinární kliniku v ČR pod značkou Medicanima a také pobočku veterinární fyzioterapie a rehabilitace v Hradci Králové. Medicanima je s rozlohou přes 800 m2 jednou z největších veterinárních klinik v České republice a splňuje nejvyšší standardy moderní medicíny. Je vybavena špičkovým přístrojovým vybavením včetně CT, RTG, inkubátoru a oddělením JIP. Na klinice aktuálně pracuje osm veterinárních lékařů a celkový personál zahrnuje zhruba třicet pracovníků. K dnešnímu dni klinika poskytla péči již téměř dvěma tisícovkám zvířecích pacientů a kapacita rehabilitačního pracoviště v Hradci Králové je již plně vytížená. V druhé polovině letošního roku se očekávají ještě lepší výsledky. V plánu je nástup dalších lékařů a spuštění nočního a víkendového provozu kliniky.

Vznikající síť klinik Medicanima buduje nový standard ve veterinární péči v ČR, kdy se nechává inspirovat vývojem oboru na západních trzích, vývojem v humánní medicíně a posouvá standard od „vesnického veterináře“ na kvalitativně vyšší úroveň služeb i samotné veterinární péče. V letošním roce by Vetfund rád zahájil budování druhé pražské kliniky a síť Medicanima by se tak každý rok měla rozšířit o jednu kliniku. Postupně plánuje vybudovat, i formou akvizic, síť kooperujících veterinárních pracovišť se špičkovou veterinární péčí a profesionálním vedením i v ostatních krajských městech ČR s následnou expanzí do dalších zemí střední Evropy, jako je Slovensko, Polsko a Maďarsko. Každý rok se počítá s investicí okolo sto až sto padesáti milionů korun.

Výrazné navýšení objemu aktiv fondu

Investiční fond Vetfund se investorům otevřel jako specializovaný fond menší velikosti, alternativa k akciovým a realitním fondům vhodný k doplnění a diverzifikaci již existujícího portfolia. „Dnes vidíme, že oblast veterinární péče je obor s daleko větším objemovým investičním potenciálem. Ze strany investorů je o něj enormní zájem. Investoři vnímají jednotlivá aktiva fondu jako poměrně nízko riziková (srovnatelná až s realitami), kdy poptávka po veterinární péči výrazně převyšuje nabídku. Výhled velikosti fondu tedy posouváme výrazně nahoru a budeme cílit na hodnotu až 1 miliardy Kč,“ říká Dušan Moskaliev.

Z tohoto důvodu také výrazně posiluje tým Vetfund. Novým partnerem fondu se stal Tomáš Tarcala, který jako bývalý generální ředitel nadnárodních společností přináší do týmu expertízu z oblasti řízení společností, obchodu a marketingu. Ve fondu bude plnit roli dohledu a řízení jednotlivých aktiv fondu, včetně vyhledávání a zpracování nových akvizičních příležitostí.

Tým posiluje nejen v rámci fondu, ale také v jednotlivých společnostech z jeho portfolia. Ve společnosti Vettronic, která je vedoucím českým výrobcem hydroterapeutických van pro rehabilitaci a kondiční cvičení psů, bylo nově vytvořeno obchodní oddělení s novou pozicí obchodního manažera, na kterou nastoupila Martina Barníková. Za otevřením nové kliniky Medicanima v květnu letošního roku stojí dva klíčoví lidé – jako Chief Medical Officer zde působí MVDr. Lenka Chylíková a řízení společnosti je v rukou Tomáše Veselého, který zastává roli Chief Operating Officer. Všechny tyto kroky vedou k naplnění výrazně vyššího potenciálu fondu Vetfund.

S Vetfundem děláme velké věci, a proto posilujeme náš tým. Fundament našeho investičního fondu je postavený na zdravých základech. Využíváme trendu výrazného zájmu o veterinární péči ze stran klientů a zároveň skokově posouváme standard veterinární péče. Budujeme silné značky a vytváříme tak vysokou a dlouhotrvající hodnotu pro naše investory. Takto unikátních a zdravých investičních příležitostí za poslední léta mnoho nebylo a v blízké budoucnosti asi ani nebude,“ dodává Dušan Moskaliev.

Investiční fond kvalifikovaných investorů First Veterinary Fund Central Europe SICAV a.s., který funguje od roku 2022, plánuje vybrat až 1 miliardu korun na budování a rozvoj sítě veterinárních klinik a nemocnic, přičemž hodlá těžit z centralizace procesů, efektivnějšího fungování a zvýšení kvality veterinární péče. Navýšení hodnoty fondu je nejprve tvořeno konsolidací veterinárních klinik pod značkou Medicanima a profesionalizací řízení provozu, následně vyprofilováním klinik na různé specializace uvnitř sítě umožňující poskytování prvotřídní a unikátní veterinární péče (ortopedii, kardiologii, oftalmologii či onkologii).

You may also like...