Benzín je nejlevnější od doby ještě před invazí Ruska na Ukrajinu

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, benzin stojí v průměru 35,48 koruny za litr a nafta 33,73 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil za poslední týden o 52 haléřů a nafta o 53 haléřů. Paliva zlevňují zhruba od poloviny července, benzin byl naposledy levnější letos před takřka třemi roky v říjnu 2021, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, nafta pak loni na začátku srpna, kdy ovšem ještě dozníval efekt nižší spotřební daně z ní.

Pohonné hmoty přitom zlevní i v příštích sedmi dnech, a to o přibližně 30 haléřů na litr. V posledních zhruba dvou týdnech totiž ropa Brent přešla z poklesu spíše ve stagnaci, ovšem pří mírně posilující koruně vůči dolaru. Kombinace těchto dvou efektů a současně setrvačnost dopadů předchozího vývoje povede právě ke zmíněnému zmírnění razance poklesu cen pohonných hmot v ČR.

Cena ropy Brent ovšem i tak za celý letošek klesá, o přibližně 3,7 procenta. Předminulý týden dokonce ropa Brent uzavřela pod hodnotou 70 dolarů za barel, což se stalo vůbec poprvé od roku 2021.

Ropa zlevňuje kvůli přetrvávajícím obavám z poměrně slabé globální poptávky po ní, dané v prvé řadě slabším než předpokládaným hospodářským růstem Číny.

Zlevňování pohonných hmot je obecně dobrou zprávou pro vládnoucí politiky, nejen v Česku. Mohou zlevnění vydávat za svůj úspěch, ačkoli příčinou je nyní zejména právě ekonomické zadrhávání Číny, největšího dovozce ropy na světě. Tudíž levnější pohonné hmoty jsou spíše odrazem neúspěchu politika, a to toho jménem Si Ťin-pching.

Náramně propad cen ropy hraje do karet Kamale Harrisové. Ropa totiž příliš neroste ani po včerejší větší než očekávané redukci úrokových sazeb – první redukci od roku 2020 – v podání americké centrální banky.

Ropa tedy klesá, zatímco akcie v USA i ve světě obecně rostou. Pro Harrisovou ideální, ne úplně běžná (ropa se často cenově vyvíjí v tandemu s akciemi) kombinace. Američané si připadají bohatší, a navíc ještě cestují levněji, což ona může pár týdnů před volbami vyložit jako dvojí úspěch nynější administrativy, jejíž je viceprezidentkou.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

You may also like...