Společnost MOL a Kokoza startují další ročník projektu Zelené oázy

Projekt Zelené oázy otevřel přihlášky do nového ročníku. Díky finanční podpoře společnosti MOL již desátým rokem vznikají ve městech a obcích komunitní zahrady a zelená prostranství. Letos poprvé navíc projekt proběhne ve spolupráci se společensky prospěšnou společností Kokoza. Zájemci o komunitní zahradu mohou přihlášky podávat do konce září.

Komunitní zahrada, přestavba školního parku, obnova ovocného sadu – tyto a mnoho dalších projektů se podařilo v minulých letech zrealizovat díky projektu Zelené oázy. Na podzim proběhne již devátý ročník a cílem projektu je postupně přetvářet veřejná prostranství na přírodní oázy klidu a zeleně.

„Projekt Zelené oázy je pro nás symbolem odpovědnosti k životnímu prostředí. Již v pilotním ročníku jsme přilákali více než dva tisíce nadšených účastníků, kteří se podíleli na výsadbě tří tisíc bylin, téměř šesti set keřů a sto třiceti stromů. Z počtu přihlášených však vidíme, že zájem o projekt každoročně roste, což nám umožňuje nadále pokračovat v proměně měst a obcí na zelenější, udržitelnější a příjemnější prostředí pro místní obyvatele,“ Tomáš Trč z oddělení korporátní komunikace společnosti MOL.

Společnost MOL, která stojí za touto iniciativou, se každoročně aktivně zapojuje do zvelebování okolí a mezi pečlivě vybrané projekty rozděluje celkovou částku 1,4 milionu korun. Dlouhodobý zájem o zlepšování kvality života ve městech a podpora lokálních komunit jde ruku v ruce s udržitelnou strategií Shape Tomorrow jejímž cílem je posilovat udržitelnost a konkurenceschopnost regionu a do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality ve všech oblastech.

Do projektu Zelené oázy se mohou přihlásit školy, neziskové organizace, skupiny sousedů i jednotlivci. Stačí si pouze vytipovat pozemek, domluvit se s jeho majitelem a v rámci přihlášky popsat a jednoduše načrtnout, jak by měla zamýšlená komunitní zahrada vypadat. Své vize a návrhy mohou zájemci posílat do konce září. O měsíc později pak odborná porota vybere celkem 7 projektů, které se následně v listopadu začnou realizovat. Cílem projektu je, aby byly zahrady plně připraveny k užívání již na příští sezonu. Vybrány budou návrhy různých kategorií od malých zahrádek, přes střední až po jednu velkou komunitní zahradu.

Letošní ročník projektu navíc proběhne poprvé ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Kokoza, která dlouhodobě pomáhá s pěstováním a kompostováním zeleniny a bylin ve městech. Zároveň ve svých dílnách zaměstnává lidi se zkušeností s duševním onemocněním a pomáhá jim tak v návratu do pracovního procesu.

„Jsme rádi, že se můžeme v rámci této spolupráce podílet na budování a údržbě zelených prostranství, kde se lidé cítí dobře a rádi se tam schází se sousedy. Věříme, že komunitní zahrady mají klíčovou roli v tom, jak se lidé v městském prostředí cítí, a že společně můžeme přinést nový život do míst, která byla dříve opomíjena. Pokud i Vy víte o nevyužitém koutku ve Vašem okolí, kam byste chtěli vnést novou energii a proměnit ho v zelený prostor pro komunitu, neváhejte se zapojit do letošního ročníku projektu Zelené oázy,“ Jan Smeták ze společnosti Kokoza.

Prvních 100 registrovaných zájemců o komunitní zahradu také dostane knihu Pěstujeme ve městě. Jde o praktickou příručku pro všechny, kteří se chtějí věnovat zahradničení a dostat do města přírodu – ať už se chystají pouze osadit vlastní balkón, nebo třeba založit společný záhon se svými sousedy.

Více informací o projektu včetně detailního návodu k podání přihlášek do soutěže naleznete zde: https://kokoza.cz/zelene-oazy/