Skvělý humor Oscara Wilda vyniká v audio novince Jak je důležité míti Filipa

Co replika, to vtip či bonmot. Děj plný zvratů. Působivé finále. Mistrná konverzační komedie Jak je důležité míti Filipa je svým pojetím jako stvořená nejen pro divadelní prkna, ale také pro audio zpracování. Toho se nyní chopila Audioteka, jedna z největších audioknižních platforem v Česku. V hlavních rolích se představí Pavel Neškudla, Viktor Dvořák, Vanda Hybnerová, Klára Suchá a Šárka Krausová.

Příběh o lásce a námluvách ve vyšší anglické společnosti si posluchači vychutnají v superprodukčním zpracování. Špičkové herecké výkony v něm umocňuje perfektní zvuk a audiokulisy, které dotváří atmosféru díla do detailů, k nimž patří i cinkání lžiček. Z naprosté většiny se točily přímo ve studiu, a tak jsou zcela autentické. O hudbu, která vznikla přímo pro tento titul, se postarali Karpof Brothers.

V obýváku jako v divadle

Síla Lehkovážné komedie pro vážné lidi, jak zní podtitul jednoho z nejoblíbenější děl Oscara Wilda, spočívá v samotných dialozích. V Audiotece tak věnovali pozornost především tomu, aby náležitě vynikly. „Zvolili jsme výborný překlad Jiřího Zdeňka Nováka, který jsme pro mluvené slovo upravovali jen minimálně. Při natáčení se, jak je pro tento formát obvyklé, sešlo co nejvíce herců najednou. Mohli tak na sebe bezprostředně reagovat, což zvýrazňuje dynamiku díla. Mým záměrem bylo, aby měl posluchač pocit, že sedí v divadle a jen zavřel oči,“ říká Daniel Tůma, režisér nového audio zpracování hry Jak je důležité míti Filipa.

Hlavní mužské role získali Pavel Neškudla a Viktor Dvořák, dámskými protějšky jim jsou Klára Suchá a Šárka Krausová. Lady Bracknellovou ztvárnila Vanda Hybnerová. Představí se také Otakar Brousek mladší, Radek Hoppe a Dagmar Čárová. Role sluhy Lanea se zhostil Martin Hruška, který bohužel odešel do hereckého nebe dříve, než se audio novinka dostala k posluchačům.


Wilde posluchače baví

Tvorbu Oscara Wilda v moderním superprodukčním zpracování nabídla Audioteka posluchačům již v roce 2022, kdy uvedla Vějíř lady Windermeerové. „Reakce posluchačů nás utvrdily v tom, že vytříbené wildeovské dialogy fungují v audio podobě naprosto skvěle. Chtěli jsme jim tedy předložit další titul a volba komedie Jak je důležité míti Filipa byla celkem jasná. Myslím, že právě toto dílo je jakousi esencí všeho, co na Wildeovi milujeme – tedy mistrných dialogů, vtipu, lásky a skvělé zápletky s nečekanými zvraty,“ vysvětluje Pavel Hurta, ředitel obsahu a produkce Audioteky.

Audio novinka Jak je důležité míti Filipa je již nyní dostupná na www.audioteka.cz. K dispozici je také členům Audioteka Klubu, streamovací platformy, v níž mají posluchači v rámci měsíčního předplatného neomezený přístup k více než 1 500 děl včetně novinek v předpremiérách.

Tvůrčí tým audio novinky Jak je důležité míti Filipa

Autor: Oscar Wilde
Překladatel: Jiří Zdeněk Novák
Režie a úprava textů: Daniel Tůma
Mistr zvuku: Dominik Budil
Hudba: Karpof Brothers
Produkce: Jindřiška Nováková
Obsazení: Pavel Neškudla, Viktor Dvořák, Otakar Brousek ml., Radek Hoppe, Martin Hruška, Vanda Hybnerová, Klára Suchá, Šárka Krausová, Dagmar Čárová

Pro Audioteku natočeno ve studiu Karpofon.

You may also like...