Vltavská filharmonie má hotovou podrobnou architektonickou studii

Po dvou letech od vyhlášení výsledků mezinárodní architektonické soutěže, v níž zvítězilo dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group (BIG), je hotová podrobná architektonická studie Vltavské filharmonie. Její projektový tým v červenci 2024 zahájil stavební schvalovací proces podáním žádosti o posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), která se nyní projednává. Dalším krokem, na němž projektový tým pracuje, je příprava dokumentace pro povolení, aby bylo možné dodržet harmonogram s předpokládaným zahájením stavby v roce 2027. 

Po dvou letech byly také aktualizovány stavební náklady projektu, které Komise hl. m. Prahy pro výstavbu Vltavské filharmonie odsouhlasila na svém zasedání 11. září 2024 a Rada hl. m. Prahy je v pondělí 23. září 2024 vzala na vědomí.

„Za vedení hlavního města mohu říct, že Vltavskou filharmonii vnímáme nejen jako pražský projekt, který obohatí zdejší kulturní život a odstartuje proměnu rozvojového území Bubny-Zátory, ale i jako projekt přesahující svým významem hranice metropole. Vltavská filharmonie se stane kulturní ozdobou pro celou Českou republiku a potažmo i středoevropský region. Jsem rád, že vítězný návrh byl nyní dopracován do podrobné architektonické studie a kráčíme dál po správné cestě, aby se sen o Vltavské filharmonii proměnil ve skutečnost,“ uvádí primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

„Dokončení podrobné architektonické studie Vltavské filharmonie je důležitým milníkem. Díky tomu jsme mohli v červenci 2024 podat žádost o posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), kterou začíná stavební schvalovací proces. V návaznosti na dramatický ekonomický vývoj v uplynulých letech jsme nechali také aktualizovat náklady na projekt.  Jsem rád, že Komise hlavního města Prahy pro projekt Vltavské filharmonie a Rada hlavního města Prahy v září 2024 odsouhlasily postup Vltavské filharmonie do další fáze projektových příprav, kdy se bude chystat dokumentace pro povolení. Skvělá zpráva je i to, že se stále držíme časového harmonogramu, podle kterého by stavba Vltavské filharmonie měla začít v roce 2027,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro strategický a územní rozvoj.  

„Dokončení podrobné architektonické studie Vltavské filharmonie je zásadním krokem k vytvoření moderního centra rozvíjejícího kulturní identitu Prahy a jejího mezinárodního renomé jakožto světové hudební metropole. Stavba se stane nejen architektonickou dominantou města, ale také otevřeným inovativním prostorem pro umění a kreativitu. Bude sloužit široké veřejnosti, umělcům i institucím. Nabídne špičkové zázemí pro orchestry a umělce, stejně jako prostor pro vzdělávání a komunitní akce. Takový prostor v Praze dosud chybí, a proto jsem rád, že obrysy projektu jsou stále více zřetelné,“ říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora pro kulturu.


„Vltavská koncertní budova bude nejen centrem kultury a architektonickým skvostem, ale měla by být i magnetem a novým impulsem pro cestovní ruch. Umístění do prostoru Holešovic, hned vedle nádraží Bubny, kterým budou v budoucnu jezdit vlaky z pražského letiště, k tomu přímo vybízí. Jsem přesvědčen, že v budoucnu tzv. kulturní turistika může fungovat i tak, že turista přiletí do Prahy na koncert, vyposlechne si jej a hned po koncertu opět odletí zpět do své domoviny,“
přeje si Jan Wolf, zastupitel hl. m. Prahy a předseda Výboru pro kulturu, výstavnictví a cestovní ruch Zastupitelstva hl. m. Prahy.

„V rámci dokončení podrobné architektonické studie Vltavské filharmonie došlo k detailnímu propracování jednotlivých provozních, konstrukčních, funkčních a technických řešení, k požadovanému doplnění prostor a k celkovému zefektivnění využití budovy. I tak se objem budovy zvětšil o 13 procent. V návaznosti na toto propracování a zpřesnění a na vývoj v ekonomice v uplynulých dvou letech, kdy došlo ke změně cenové hladiny stavebních materiálů a stavebních prací, jsme nechali aktualizovat rozpočet. Soutěžní návrh v dubnu 2022 předpokládal náklady na projekt ve výši 9,4 miliardy korun. Odhad nákladů na realizaci budovy dle podrobné architektonické studie se v září 2024 pohybuje na úrovni 11,65 miliardy korun. Jedná se o nárůst o 11,5 procenta, který byl Komisí hlavního města Prahy pro výstavbu Vltavské filharmonie a Radou hlavního města Prahy v září 2024 akceptován. Financování projektu bude vícezdrojové, na nejvhodnějším řešení se pracuje,“ doplňuje Martin Krupauer, vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie.

O Vltavské filharmonii

Vltavskou filharmonii tvoří několik vzájemně komunikujících bloků, jejichž provozy se budou moci vzájemně doplňovat, spojovat, kombinovat, anebo budou fungovat samostatně. Díky tomu se Vltavská filharmonie stane živým kulturním a hudebním centrem po celý den, sedm dní v týdnu, 365 dní v roce.

Srdcem filharmonie budou hudební sály se zázemím pro umělce a s prostory pro návštěvníky. Neméně významný bude kreativní hub, jehož centrem se stane hudební knihovna. Kreativní činnost se bude dále rozvíjet ve zkušebnách, studovnách a edukačních prostorech využitelných pro všechny.

Pro oba tyto bloky bude ve Vltavské filharmonii vytvořeno kvalitní provozní, technické a technologické produkční zázemí.

Ve Vltavské filharmonii budou sídlit dva nejvýznamnější české symfonické orchestry – Česká filharmonie a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Kvalitní zázemí zde najdou také všichni hostující účinkující a hudební formace.  

Provoz budovy Vltavské filharmonie si nelze představit bez dostatečných kvalitních gastronomických služeb, které jednak nabídnou servis pro návštěvníky, umělce a zaměstnance a stejně tak zajistí služby pro eventy a ad hoc akce ve veřejném prostoru před budovou. Restaurace na pobytové střešní terase filharmonie nabídnou krásné výhledy na Hrad a pražské panorama. 

Součástí stavebního programu je i prohlídková trasa, která návštěvníky provede celým objektem a dovolí jim nahlédnout i do prostor, kam běžně přístup není, například do zkušeben, nahrávacích studií a sálů v době zkoušek na představení.

Vltavská filharmonie není jen budova samotná. Neodmyslitelnou součástí je i venkovní veřejný prostor, který ji obklopuje a který s ní tvoří jeden celek. Bude to místo setkávání a budou se zde konat nejrůznější akce. Urbanistické řešení veřejného prostoru propojí budovu filharmonie s promenádou podél řeky Vltavy.

Pro kulturní budovu tohoto typu a významu je také velmi důležitá dopravní dostupnost. Součástí projektu je podzemní parkoviště, místa pro zastavení, nástup a výstup cestujících ze zájezdních autobusů a taxi. Počítá se také s prostory pro zásobování, dopravu účinkujících a jejich hudební techniky a pro stání přenosových vozů. Stávající silniční a tramvajová doprava bude svedena pod zem.

Autor vizualizací: BIG

You may also like...