Dohoda o zajištění dluhu ze Staroměstského náměstí 18 byla podepsána

Jak již informoval radní hl. m. Prahy pan Adam Zábranský, Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo dne 12. září 2024 usnesení č. 16/69 ohledně způsobu zajištění pohledávky, kterou Praha eviduje vůči nájemníkovi prostor na Staroměstském náměstí firmě Lorinfaj Promotion s.r.o. Správce předmětných nemovitostí, městská společnost TRADE CENTRE PRAHA a.s., potvrzuje, že došlo k podpisu dané dohody a tato je nyní naplňována. Dluh tak bude nyní dostatečně právně podchycen a zajištěn obvyklými instrumenty zajištění včetně osobního majetku ultimátního vlastníka. Dlužník má na část dluhu ve výši téměř 27 milionů korun splátkový kalendář na čtyři roky. 

Hlavní město Praha prostřednictvím své správcovské společnosti TRADE CENTRE PRAHA a.s. (TCP) pronajala koncem roku 2020 společnosti Lorinfaj Promotion s.r.o. jedny ze svých nejlukrativnějších komerčních prostor na patnáct let s nájemným téměř 22 milionů korun ročně. Kvůli útlumu turistického ruchu způsobeného pandemií a z důvodu počátečních výdajů na opravy, přestal nájemce hradit nájemné včas a dluh z nájmu se postupně vyšplhal až na více než 40 milionů korun. Od poloviny roku 2023 začalo jednání ohledně splátkového kalendáře a od konce roku 2023 se dluh začal snižovat.

Dle nově podepsané dohody o splátkovém kalendáři poskytne vlastník firmy Lorinfaj Promotion s.r.o hlavnímu městu Praha vedle svých osobních záruk i zástavu na třech svých pražských bytech, dle znaleckého posudku v hodnotě téměř 25 milionů korun, tedy v hodnotě zhruba odpovídající jistině z dluhu. Zároveň pro nabytí účinnosti této dohody musí dlužník splatit ostatní své dluhy z jiných nebytových prostor, které má od města v nájmu. Pronájem domu na Staroměstském náměstí 18, kde nájemce provozuje gastronomické služby, zůstává v platnosti včetně původní doby nájmu a nájemného.

„Jsem rád, že se podařilo po mnoha kolech jednání dospět k rozumnému způsobu zajištění dluhu, který Praha vůči dlužníkovi eviduje. Kombinace osobních ručení, notářského zápisu a zástav na nemovitostech je pro Prahu dostatečným zajištěním a zároveň jsou tyto instrumenty pro dlužníka dostatečně motivační, aby vyvinul maximální úsilí a své závazky splatil v dohodnutém čase z obchodní činnosti, kterou v pronajatých prostorách provozuje. Praha dlužníka vyslyšela a umožnila mu dostát svým závazkům i bez nutnosti výprodeje jeho osobního majetku. Zároveň umožníme dlužníkovi dále podnikat v pronajatých prostorách, aniž by se měnily podmínky nájmu. Věřím, že budoucnost ukáže, že to bylo správné rozhodnutí pro obě strany,“ říká předseda představenstva TCP a.s. Ing. Josef Bláha.

You may also like...