Nezávislí pivovarníci Evropy: nový silný hlas pro pivovarnickou kulturu

Nově zahájená iniciativa „Independent Brewers of Europe“ (IBE), jinak „Nezávislí pivovarníci Evropy“, se považuje za celoevropskou zájmovou skupinu pro nezávislé pivovary. Jejím cílem je hájit rozmanitost řemeslných piv a zajistit, aby řemeslná piva měla dostatečné zastoupení na trhu a milovníci piva si mohli užívat neomezený přístup ke skutečným pivním zážitkům. Cílem není bojovat proti globálním hráčům na trhu, ale soutěžit s nimi férovým způsobem, zlepšovat nabídku a dotvářet vnímání celého pivovarnického sektoru.

IBE sdružuje národní asociace nezávislých pivovarů. Mezi zakládající členy patří asociace z České republiky, Finska, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Polska, Rakouska, Švýcarska a Velké Británie. To znamená, že dohromady zastřešuje téměř 3 000 členů z celé Evropy.

Českomoravský svaz minipivovarů (ČMSMP) hájí jako jeden ze zakládajících členů práva a společné zájmy svých členů a podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému rozvoji našeho oboru. Kromě kvality a pestrosti nabídky je jedním z cílů hájit a rozvíjet naší bohatou českou pivní kulturu. Na tom chceme intenzivně spolupracovat s tuzemskými i zahraničními asociacemi,“ říká Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Nyní spojují své síly i sládkové celé Evropy, aby prosazovali podobné hodnoty. Evropa má bohatou pivní kulturu, která se vyvíjela po staletí. To v kombinaci s novějším hnutím řemeslného piva vyústilo v rozmanitou škálu regionálních pivovarnických tradic napříč Evropou, které jsou součástí společného evropského kulturního dědictví.

„Naším důležitým základem je i vzájemná solidarita. Každý stát má jiná specifika a problémy. Někde je to nerovný souboj s dominantními hráči na trhu, jinde zase legislativa. Vzájemně se chceme podpořit, inspirovat se a sdělovat si svoje zkušenosti,“ dodává Voldřich.

„Chceme spolupracovat přes hranice,“ popisuje myšlenku založení skupiny Hubert Stöhr, předseda Nezávislých pivovarů Rakouska a doplňuje: „Máme společný hlavní cíl. Chceme chránit původní pivní kulturu v celé její rozmanitosti a napomáhat jejímu dalšímu rozvoji.“

Evropská pivní kultura v celé její rozmanitosti může být zachována pouze tehdy, pokud budou spotřebitelé u toho. Proto chtějí členové IBE vytvořit nové povědomí o regionálním původu a tradicích.

„Naše členské pivovary ctí zavedené tradice svého regionu. Kladou velký důraz na získávání dobrých surovin a vaří pečlivě,“ hodnotí Stöhr.

„Když budete dávat pozor, pocítíte rozdíl,“ vysvětluje Jos Oostendorp z CRAFT asociace nezávislých nizozemských pivovarů.

Archibald Tropres z SNBi ve Francii dodává: „Víme, že můžeme spotřebitele přesvědčit o výhodách autentické pivní kultury. Jen musíme jasněji pozvednout svůj hlas.“

Stefan Stang z německého sdružení Private Brauereien podotýká: „Hodnota regionálních pivovarů se neměří počtem vyrobených hektolitrů, ale jejich angažovaností vůči komunitám, sdružením a dobrovolnické práci. Toto odhodlání nezná hranic a my se těšíme na spolupráci s podobně smýšlejícími nezávislými pivovary v Evropě!“

„Mnoho výzev, kterým čelíme ve Velké Británii, sdílejí naši přátelé v Evropě, a proto má smysl, abychom blíže spolupracovali na výměně informací a jejich řešení. Stejně jako ve Velké Británii je pivo v celé Evropě ovládáno hrstkou globálních společností a my musíme zajistit, aby nezávislé pivovary mohly přežít, a aby byla k dispozici široká škála piv, která oslavuje naši rozmanitost,“ vyjádřil se Andy Slee, výkonný ředitel britské Společnosti nezávislých pivovarů a spolupracovníků SIBA.

Plánovaná spolupráce:

  • Pravidelný dialog přes hranice států s cílem včas identifikovat měnící se situaci na trhu a nové výzvy. Pravidelná setkání tvoří základ spolupráce.
  • Všude tam, kde se nezávislé pivovary potýkají s nepříznivým nebo obtížným prostředím, může pomoci rychlý a přímý přenos informací:
    • Nákup vysoce kvalitních surovin.
    • Daně, cla a právní ustanovení.
    • Zastupování zájmů vůči národním vládám, ale především v Bruselu.
  • „Nezávislí pivovarníci Evropy“ chtějí zvýšit povědomí o své věci, která je v konečném důsledku také přáním příznivců piva, kteří dbají na kvalitu a rozmanitost chutí, vůní apod. Ne s miliardovým marketingovým rozpočtem jako velké konglomeráty, ale s kreativitou a sympatiemi.
  • V neposlední řadě se členové „Independent Brewers of Europe“ chtějí učit jeden od druhého, přijímat příklady osvědčených postupů, a tak se společně stát silnějšími.

Zakládající asociace Independent Brewers of Europe:

Germany: Private Brauereien
Finland: Pienmanimoliitto
France: Syndicat National des Brasseries Indépendantes (SNBi)
Great Britain: Society of Independent Brewers and Associates (SIBA)
Italy: Unionbirrai
Netherlands: Craftbrouwers.nl
Austria: Unabhängige Privatbrauereien Österreichs (Independent Breweries of Austria)
Poland: Polish Craft Brewers Association (PSBR)
Switzerland: Die freien Schweizer Brauereien
Czech Republic: Českomoravský svaz minipivovarů

„Nezávislí pivovarníci Evropy“ nejsou registrovaným sdružením, ale aliancí organizací z různých evropských zemí. Členové sdílejí stejné hodnoty a přesvědčení a jejich spolupráce byla zpečetěna podáním ruky. Financují svou vlastní činnost a příspěvky jsou rozděleny podle objemu produkce, kterou zastupují,“ dodává závěrem Hubert Stöhr, který je současným mluvčím skupiny a je i jednatel a majitel pivovaru Schloss Eggenberg v Horním Rakousku a předseda „Nezávislých pivovarů Rakouska“.

You may also like...