Za architektonickými skvosty i do městské divočiny. Den architektury zve na 500 akcí

Celorepublikový festival Den architektury zve od tohoto pátku 27. září k objevování architektonických skvostů i známých staveb z nových úhlů pohledu, skrytých a zapomenutých míst, bizarností ve veřejném prostoru i do městské divočiny. Až do 3. října festival nabízí na 500 akcí ve více než 120 městech po celé České republice a na Slovensku. 14. ročník festivalu se nese ve znamení Franze Kafky, Karla Hubáčka a Františka Maxmiliána Kaňky, jejichž výročí si letos připomínáme, i současné architektury. Program nabízí exkurze do běžně nepřístupných budov, procházky za architekturou, přednášky, ale i třeba netradiční performativní procházku Staroměstskou tržnicí, architektonický pub kvíz, gamingovou performance nebo akce a workshopy pro děti. Poznávat města se mohou zájemci vydat i na kole nebo za běhu. 

Cílem festivalu je upozorňovat na kvalitní architekturu a představovat ji v širších souvislostech, s důrazem na architekturu poválečnou a současnou. Řada akcí se věnuje i proměnám jednotlivých lokalit či potřebným změnám ve veřejném prostoru jak po společenské stránce, tak i z hlediska udržitelnosti. Akce jsou realizovány ve spolupráci s místními spolky a architekty.

Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz. Festivalový program je zdarma, na vybrané akce je s ohledem na omezené kapacity potřeba předchozí rezervace. Doprovodný program je v některých případech zpoplatněn. Současně s Dnem architektury se i letos uskuteční festival Film a architektura. Pořadatelem obou festivalů je spolek Kruh.

Letošní ročník festivalu se koná s mottem „Proces proměny“, které odkazuje na 100. výročí úmrtí Franze Kafky (1883–1924). Kafkovská témata se prolínají programem v nejrůznějších podobách. Po spisovatelových stopách se festival vydá nejen v Praze, ale třeba v Mariánských Lázních nebo Špindlerově Mlýně. V hlavním městě pak bude možné navštívit mimo jiné knihkupectví a běžně nepřístupnou knihovnu Franze Kafky, kde se uskuteční i přednáška publicistky Judity Matyášové. Festival zamíří na místa s kafkovskou atmosférou, například do bývalých dělnických kolonií nebo se vydá po bývalých i současných hřbitovech. Festivalovými průvodci jsou v letošním roce i známí literáti, například Petr Šesták, Petr Borkovec, Anna Beata Háblová nebo Stanislav Biler. Festival neopomíjí ani architekturu kafkových současníků. Pod názvem Obal a obsah Staroměstské tržnice ožije o víkendu díky performerům a světelnému designu opuštěná tržnice v centru Prahy, která se tak promění v místo snů.


Další festivalová linka se zaměří na dílo jednoho z nejuznávanějších československých architektů Karla Hubáčka (1924–2011), jehož 100. výročí narození si letos připomínáme. Vedle ikonického televizního vysílače a hotelu na Ještědu má festival v hledáčku i jeho další realizace, například kino Máj v Doksech, Malé divadlo a rodinný montovaný dům v Liberci nebo dům kultury v Teplicích. Pozornost bude věnována také jeho spolupracovníkům ve Sdružení inženýrů a architektů v Liberci (SIAL) a festivalové kroky tak povedou například do České Lípy do obchodního domu Uran od Emila Přikryla či kulturního domu Crystal od Jiřího Suchomela.

Den architektury má letos v hledáčku i tvorbu Josefa Fanty (1856–1954), od jehož úmrtí letos uplynulo 70 let, nejen jako autora historické budovy pražského hlavního nádraží. V programu najdeme například prohlídku Ondřejovské hvězdárny nebo komentovanou procházku po jeho vilách v Poděbradech. Den architektury připomene v letošním roce i dílo významného pozdně barokního stavitele a architekta Františka Maxmiliána Kaňky (1674–1766), který se narodil před 350 lety. Na festivalové mapě nechybí zámky Loučeň, Karlova Koruna, Krásný Dvůr či kostely sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře, Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem, sv. Havla v Liběchově nebo Nanebevzetí Panny Marie ve Svatoboru.

Festival věnuje pozornost i nejnovějším stavbám, z nichž se řada může pyšnit nominací na Českou cenu za architekturu. Pozve například do nového sídla Českého rozhlasu v Olomouci, do areálu technologicko-uměleckého statku ve Voděrádkách u Říčan, nové budovy Fakulty umění Ostravské univerzity, nového pavilonu v Borském parku v Plzni, Kliniky Dr. Pírka v Mladé Boleslavi nebo výrobní haly Koma Modular ve Vizovicích u Zlína. Program se zaměří i na budoucnost vybraných míst či staveb nebo jejich rekonstrukce. 

Na programu nechybí ani oblíbené výpravy za industriální architekturou. Na Kladně festival pozve například na prohlídky vodárenské věže, do měnírny elektrického proudu v Opavě, továrny na cukrovinky v Přerově či strakonické teplárny.  V Praze se mohou zájemci vydat na procházku po výdechových komínech metra nebo staré čistírně odpadních vod v Bubenči.

Nejrůznější exkurze a procházky doplní i celá řada populárních přednášek historiků architektury. Vliv surrealismu na architekturu a design 20. století představí v Praze a Čelákovicích Adam Štěch. Na architekturu SIALu se zaměří ve Veletržním paláci Jakub Potůček a architekturu bývalých sídel KSČ připomene v Brně Miroslav Pavel. V Brně další z přednášek připomene tvorbu architekta Zdeňka Řiháka. Program nabízí i diskuse a přednášky věnované budoucnosti vybraných lokalit. V pražském CAMPu se dále uskuteční diskuze Jak se staví virtuální sen na téma architektonické tvorby v digitálním kontextu počítačových her vyvíjených v Čechách.

Děti jsou vítány na všech festivalových procházkách a exkurzích, ale speciálně pro ně jsou zejména o festivalovém víkendu připraveny na celé řadě míst nejrůznější tvůrčí workshopy a další akce, na kterých si mohou třeba zahrát na architekty. Konkrétní místa pak poznají díky dobrodružným pátracím hrám a dalším site-specific workshopům.

Akce festivalu Den architektury jsou realizovány ve spolupráci s místními spolky a architekty.

Paralelně se Dnem architektury proběhne opět jeho sesterský festival Film a architektura, který se od 26. září do 1. října uskuteční v Praze, Brně a čtyřech desítkách dalších měst. Letošní 13. ročník zamíří do kin s podtitulem „Divnosti a jinakosti“ a zaměří se jak na atypické stavby a neobvyklá zákoutí, tak i na netradiční filmová zpracování nebo absurdní spojení. V programu festival neopomene ani významné osobnosti architektury, jako jsou Mies van der Rohe, Bálkršna Dóší, Rem Koolhaas, Sigurd Lewerentz či Álvaro Siza Vieira. Více informací a prodej vstupenek na www.filmarchitektura.cz.

You may also like...