Chorvatsko se mění v celoroční dovolenkovou destinaci. Roste zájem o cyklistiku i pěší turistiku

Chorvatsko postupně přestává být doménou letních dovolených pro období od června do září. Stále více turistů, stejně jako místních hoteliérů, zaměřuje svou pozornost také k podzimním či jarním pobytům, které jsou ideální například pro sportovní aktivity jako pěší turistiku a cyklistiku, ale také pro návštěvy vyhlášených historických či filmových lokalit. Ty v období mimo hlavní sezónu nabízejí větší klid bez davů turistů a také výhodné mimosezónní ceny. Vyplývá to z aktuálních prodejních statistik cestovní kanceláře Travel Family, která je jedničkou na Chorvatsko na českém trhu.

„V Chorvatsku je aktuálně trend, že i v listopadu či prosinci, stejně jako v jarních měsících, zůstávají v plném provozu hotelové kapacity v hlavních přímořských letoviscích. Otevřeny jsou i restaurace a další zařízení. Dá se říci, že v tomto ohledu udělalo Chorvatsko ráznější krok k celoroční dovolenkové turistice než například Baleárské ostrovy,“ říká Lenka Laus, produktová manažerka pro Chorvatsko cestovní kanceláře Travel Family.

Tento trend letos zrychlil. Je to patrné ze zájmu klientů o pobyty v Chorvatsku během letošního podzimu. „Poptávka po podzimní dovolené v Chorvatsku roste meziročně řádově o desítky procent. Nejpopulárnější oblasti pro podzimní dovolenou jsou Istrie pro cykloturistiku a potom jižní oblasti jako Makarská a okolí Dubrovníku. Zde je možné kombinovat jak sportovní aktivity na souši, tak i stále koupání v moři. Nejméně do konce listopadu dosahuje teplota moře více než 21 stupňů. De facto až do začátku adventu se dá v oblastech, jako jsou Makarská, Dubrovník, ostrov Korčula a podobně, bez problému koupat v relativně teplém moři,“ dodává Lenka Laus. Trendu prodlužování sezóny na Jadranu se přizpůsobují i chorvatští hoteliéři. Aktuálně má Travel Family na podzimní období v nabídce v Chorvatsku u moře více než stovku ubytovacích kapacit.

Kromě hotelů jsou zároveň otevřeny další zařízení důležitá pro strávení příjemné dovolené. Týká se to například vinařství, která jsou populární právě pro cykloturistické výlety. Stejně tak zůstávají otevřeny restaurace a bary zejména v hlavních turistických centrech. „Samozřejmě podzimní dovolenou v Chorvatsku je třeba směřovat do hlavních turistických center. Zde de facto není z hlediska služeb zákazníkům oproti sezóně žádný podstatný rozdíl. Na druhou stranu hlavním benefitem je absence davů turistů a také příjemné počasí s teplotami vzduchu kolem 25 stupňů umožňující právě jak sportovní aktivity na souši, tak i koupání v moři,“ doplňuje Lenka Laus.

Mimo sezónu jsou nižší ceny

Další výhodou pro turisty jsou mimo sezónu obecně nižší ceny. Netýká se to jenom ubytování, ale například i trajektové dopravy mezi pevninou a ostrovy, kdy ceny jízdenek na podzim klesnou až o 20 %. Také například vstup do oblíbeného národního parku Plitvická jezera se razantně sníží. Od 1. 10. základní cena denního vstupu pro dospělého klesne o více než 35 % ze 40 na 23 EUR, u studentů pak z 25 na 14 EUR a u dětí od 7 do 18 let (mladší děti mají vstup zdarma) z 15 na 6 EUR. V restauracích se pak častěji objevují cenově výhodnější obědová menu a výprodejové slevy mají i klasické obchody, například s oblečením.

Podzimní Istrie je ideální na kolo

Istrie nabízí skvělou kombinaci právě pro ty, kdo chtějí vyrazit do Chorvatska s kolem. Výhodou je nejen relativní blízkost z Česka, což umožňuje pobyty i na prodloužený víkend, nebo na podzimní prázdniny, ale i vybavenost pro cykloturistiku, stejně jako atraktivita míst.

Cestovat na kole je možné jak na cyklostezkách podél moře od Novi Gradu, přes Poreč, úchvatné historické město na seznamu UNESCO, dále přes další historickou perlu Rovinj přes Limský fjord až po Pulu na samém jihu Istrie. Kvalitní cyklostezky jsou nejen podél moře, ale i směrem do vnitrozemí. Navštívit na kole je tak možné například vnitrozemský Motovun, malebné městečko na návrší přezdívané chorvatské Monte Carlo.

Podél moře jsou zároveň kvalitní kempy, kde je možné si během cyklovýletu zajistit ubytování.


V Chorvatsku navíc platí tolerance 0,5 promile při jízdě na kole, což je ideální pro cykloturistiku spojenou se zastávkami v lokálních vinařstvích s ochutnávkou vín, místního pršutu či sýrů.

„Kolo si turisté mohou v Chorvatsku i půjčit, je zde dostatek půjčoven kol. Nicméně u českých turistů obecně platí to, že kola a lyže mají Češi nejraději svoje. Ale kdo by si kolo chtěl v Chorvatsku půjčit, určitě má možnost. A to i elektrokolo,“ doplňuje Lenka Laus, produktová manažerka pro Chorvatsko cestovní kanceláře Travel Family.

Deset tipů na to, jak strávit dovolenou v Chorvatsku na podzim

  • Vybírat větší hotely, které, kromě toho, že jsou u pláže, mají také vlastní zázemí, jako je wellness, sauny apod., které je možné využít v případě nepřízně počasí.
  • Užít si dovolenou v těch nejvyhlášenějších turistických centrech, která nebudou přeplněná davy turistů, ale současně nabízejí široký rozsah služeb a aktivit jako v plné letní sezóně.
  • Vyrazit na dovolenou do Chorvatska na podzimní prázdniny, klidně podruhé v roce. Užít si pobyt i na prodloužený víkend a kombinovat koupání v moři, cykloturistiku a pěší turistiku s kulinářskými zážitky. Navštívit vinařství a věnovat se nejširšímu spektru aktivit a zážitků.
  • Pobyt v Dubrovníku je po sezóně ideální. Vyhlášené město je bez davů turistů a ceny jsou výrazně příznivější.
  • Agroturistika – zapojit se do sběru oliv nebo zpracování lanýžů. Chorvatské farmy nabízejí tento zážitek a příležitost zažít typickou atmosféru místní agroturistiky například při výrobě olivového oleje.
  • Cykloturistika je populární i na jihu Chorvatska. Například na Makarské v přírodním parku Biokovo, kde jsou cyklotrasy umožňující užít si také vrchařskou cyklistiku, nebo také podél moře stejně jako na severu na Istrii. Všude jsou nádherné vyhlídky na moře i okolní hory. Cyklistické stezky jsou také na ostrovech, například na Hvaru či Korčule.
  • Vnitrozemské přírodní parky a filmová místa – například na Plitvických jezerech platí zvýhodněné vstupné od října. Ideální je také počasí pro návštěvu míst, kde se natáčely ikonické filmy jako Poklad na Stříbrném jezeře nebo příběhy náčelníka kmene Apačů Vinnetoua.
  • Nafotit „instagramové snímky“ západu slunce, jadranského pobřeží a historických míst a pochlubit se s nimi na sociálních sítích. Právě podzimní měkké slunce dává fotografiím neopakovatelnou atmosféru.
  • Vyrazit na pěší turistiku například po Via Adriatica ze severu na jih. Pořádně se připravit na turistický výlet, vzít si správnou obuv a další vybavení a vyhecovat se s přáteli, kam až pěšky podél pobřeží dojdete.
  • Zavčas si rezervovat v rámci First Minute pobyt v Chorvatsku na rok 2025. Zájezdy jsou již v prodeji a aktuálně je největší výběr oblíbených ubytovacích kapacit za nejlepší ceny.

You may also like...