Ministr zdravotnictví mírní situaci, regulace náplní do e-cigaret je náročná a jde nad rámec EU

Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny 25. září projednal postup Ministerstva zdravotnictví k přípravě diskutované vyhlášky regulující vaping v ČR. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek během jednání uvedl, že původně zvažovaná opatření v oblasti plošného zákazu příchutí by mohla vést k nežádoucímu vzniku černého trhu s těmito výrobky. Komora elektronického vapování (KEVAP) tento postoj ministerstva oceňuje a nabízí svou součinnost při vytváření účinné a v praxi uplatnitelné regulace.

Poslanci i zástupci ministerstva se shodli na klíčovém problému v oblasti elektronických cigaret – nedodržování zákazu prodeje osobám mladším 18 let. Ministr Válek však upozornil na fakt, že vymáhání zákazu prodeje nezletilým není v kompetenci ministerstva zdravotnictví, ale České obchodní inspekce, která je podřízena Ministerstvu průmyslu a obchodu. Zdenka Němečková Crkvenjaš, předsedkyně zdravotnického výboru, navíc zdůraznila, že je zapotřebí řešit obaly výrobků, na kterých se běžně objevují komiksové postavy a další prvky, které specificky cílí na děti a mládež.

Z diskuse vyplynulo, že příchutě oproti původnímu návrhu zakázány plošně nebudou. Sám ministr Válek zdůraznil, že je regulace této oblasti dost náročná už jen z hlediska definování náplní do e-cigaret. Robert Hrdlička, předseda KEVAPu, souhlasí a podotýká: „Problém je především v samotné definici příchutí. Tedy, zda je příchutí myšlen její název, nebo subjektivní pocit uživatele. Nepřesné znění vyhlášky by totiž mohlo vést ke sporům při následných kontrolách ze strany hygienických stanic nebo dalších inspekčních orgánů.

Ministr zdravotnictví během jednání výboru dále poukázal na problémy spojené s případným zavedením seznamu povolených látek pro elektronické cigarety. Podle něj striktní zákaz může paradoxně vést k obcházení legislativy a vzniku nežádoucích jevů na trhu a zároveň by byl zbytečně přísnější oproti stávající legislativě Evropské unie. 

„V minulosti už stát opakovaně prohrál soudní spory týkající se definice reklamy, která je v zákoně rovněž nepřesně a nejasně formulována,“ dodává Jan Válek, majitel firmy Vaprio, největšího obchodu s e-cigaretami v ČR. Je tedy zapotřebí najít efektivnější způsoby regulace, které by skutečně přispěly k ochraně veřejného zdraví, jasně definovaly, co jsou náplně do elektronických cigaret a zamezily vzniku černého a šedého trhu.

KEVAP doporučuje, aby se legislativní opatření zaměřila především na objektivně ověřitelné aspekty, jako jsou obaly výrobků. Komora podporuje myšlenku zavedení pravidel, která by omezila atraktivitu elektronických cigaret pro děti a mládež. Současně by mohla pozitivně ovlivnit situaci na trhu. Komora je plně připravena s ministerstvem vést  dialog o možných nástrojích seberegulace výrobců a prodejců a zamezit tak výrobkům mířených na nezletilé.

You may also like...