Zemská výstava ovoce starých odrůd začíná v Olomouci

Ve čtvrtek 3.10. začíná Zemská výstava ovoce starých odrůd na Floře v Olomouci. Prohlédnete si čerstvě sklizené ovoce, které již není běžně k dostání. Vybrané odrůdy můžete na místě ochutnat. Ptáte se kde? Stánek Českého svazu ochránců přírody je v horní části hlavního pavilonu A. Výstava potrvá do neděle 6.10.2024.

Představíme vám více než sto starých odrůd, navzdory tomu, že se na řadě míst ovoce neurodilo. Máte jedinečnou příležitost vidět ikonická jablka české historie: Panenské české či  Jaderničku moravskou. K vidění budou také legendární koženáče s drsnou kožovitou slupkou, kterým se říkalo kožuchy.  Jejich ambasadorkou je  Kožená reneta zimní, prastará odrůda původem z Francie. K ochutnání budou i podzimní odrůdy hrušek, zejména vynikající Amanliská.

Vyhlášené staré odrůdy roku – jablko Česká pochoutka a letní hrušku Solanka máme pro vás letos už nasušené.  Můžete zjistit jak chutnají v podobě křížal.

Jabloň pod názvem Česká pochoutka vyšlechtil náš pomolog Josef Eduard Proche v roce 1872. Odrůda plodí menší jablka, která mají typický, protáhlý zvonkovitý tvar „ovčí hubičky“. Jsou polosladká, šťavnatá, osobité chuti.


Hrušeň Solanka byla nalezena jako náhodný semenáč.  Záznamy o ní jsou datovány z první polovině 19. století. Pochází z obce Solany na Libochovicku, v Českém Středohoří. Historicky se vyvážela po Labi do Německa, kde je dosud známa pod německým názvem Solaner. Je to oblíbená letní máslovka vynikající sladce kořenité chuti.

Na stánku Českého svazu ochránců přírody je celodenní ovocnářská poradna, kam můžete směřovat se svými dotazy nebo přinést i staré odrůdy na určení (v počtu 3-5plodů z 1 stromu).

Výstava se koná v rámci odborného programu ČSOP Oživení starých odrůd. Tento celostátní program je zaměřen na vyhledávání starých odrůd ovocných stromů a jejich záchranu. Informace o starých ovocných odrůdách a genofondových plochách, na kterých jsou pěstovány průběžně publikujeme na www.stareodrudy.cz.

Program: zemska-vystava-ovoce-starych-odrud

You may also like...