Pražský komorní balet uvede ve světové premiéře nové představení Petra Zusky PRO MOU VLAST

Pražský komorní balet uvede ve světové premiéře novou inscenaci významného choreografa Petra Zusky s názvem PRO MOU VLAST. Toto dílo, které bude mít premiéru 20. října 2024 v 19:00 hodin v Divadle na Vinohradech v Praze, představuje uměleckou reflexi některých aspektů současné společnosti a zároveň poctu českému kulturnímu dědictví.

Inscenace PRO MOU VLAST se skládá ze dvou kontrastních částí, které dohromady vytvářejí komplexní umělecký celek.

První část, nazvaná Update 24, je dvacetiminutová choreografie pro dva sólisty Pražského komorního baletu. Choreograf v ní kombinuje etnickou hudbu z různých koutů světa, ale i protiválečnou píseň Boba Dylana Masters of War z roku 1963 a dokonce i svou vlastní – Zloději krás z roku 2022. Autorkou textu a Zuskovou spolu interpretkou je investigativní novinářka Markéta Dobiášová.

Druhá část, Fragment 24, je třicetiminutové dílo inspirované Smetanovým cyklem Má vlast. Tančí ji deset sólistů Pražského komorního baletu a souboru Balet Praha Junior. Zuska zde zpracovává vybrané části symfonického cyklu – Vyšehrad, Vltavu a části Tábora a Blaníku, a propojuje Smetanovu lásku k rodné zemi a národní symboly s aktuálním tématem zachování kulturní identity v době globalizace.

PRO MOU VLAST není jen tanečním představením, ale i uměleckým komentářem k současnému stavu společnosti. Divákům nabídne nejen působivý taneční zážitek, ale také hlubokou reflexi současných společenských témat a českého kulturního odkazu. Petr Zuska k představení uvádí: „Touto inscenací se, krom jiného, stavím na obranu ‚mé‘ vlasti, její kultury a kořenů a pochopitelně míru, jako naprosto nejzásadnější společenské hodnoty.  Nejde mi však o jakoukoli přímočarou manifestaci nebo kázání. Jde o divadlo, a tudíž o vytvoření prostoru pro reflexi a zamyšlení. Chci se uměleckou formou, tedy metaforicky a symbolicky, dotknout několika vážných současných problémů a možná tím i pár srdcí probudit z letargie.“


Inscenační tým tvoří kromě choreografa Petra Zusky také kostýmní výtvarník a scénograf Pavel Knolle, světelný designér Tomáš Průcha a autor projekcí Viktor Svidró.

Premiéra představení PRO MOU VLAST proběhne v rámci oslav Roku české hudby a zároveň při příležitosti 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Inscenace vznikla za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky. Po premiéře bude během sezóny 2024/2025 několikrát reprízována, první repríza se odehraje 17. listopadu 2024 v Divadle na Vinohradech.

Další informace a zakoupení vstupenek na webové stránce Divadla na Vinohradech: divadlonavinohradech.com/P-R-O-M-O-U-V-L-A-S-T.

Update 24

Hudba: indické, irské, marocké a izraelské balady, Bob Dylan, Markéta Dobiášová a Petr Zuska
Choreografie: Petr Zuska
Kostýmy a scéna: Pavel Knolle a Petr Zuska
Světelný design: Petr Zuska a Tomáš Průcha

Fragment 24

Hudba: Bedřich Smetana
Choreografie: Petr Zuska
Scéna a kostýmy: Pavel Knolle a Petr Zuska
Světelný design: Petr Zuska a Tomáš Průcha
Projekce: Viktor Svidró

Foto: Jan Chaloupka

You may also like...