Škoda Elroq: Světová premiéra ve velkém stylu

V úterý prvního října v půl osmé večer odhalila Škoda Auto na pražské Občanské plovárně svůj v pořadí druhý čistě elektrický model. Byli jsme samozřejmě při tom a přinášíme vám své dojmy z této akce.

Na hladině Vltavy před Občanskou plovárnou byl zakotven ponton se světelnou kostkou o hraně 6,5 metru. Kostka díky LED technologii už před odhalením vozu naznačovala, co se bude dít. Že ovšem bude mít v celém dění tak klíčovou roli, to bylo i pro mnoho hostů slavnostní premiéry překvapení.

Když totiž večer dospěl do okamžiku, kdy se měl Elroq poprvé ukázat světu, padly zraky všech přítomných právě na rozsvícenou kostku, jejíž jedna stěna se otevřela a zevnitř pomalu vyjela hlavní hvězda celé akce Škoda Elroq, model First Edition v barvě zelená Timiano. Za jejím volantem seděl předseda představenstva Škoda Auto Klaus Zellmer. „Bylo to úžasné. Je velká čest být tím, kdo sedí za volantem při první jízdě před očima celého světa. A je to samozřejmě také velká radost, protože tahle první jízda začala cestu Elroqu za zákazníky,“ uvedl Klaus Zellmer. Samotné vyjíždění z kostky bylo podle něj podobné výjezdu z garáže. „Jen před garáží obvykle nemám tolik lidí, světel a blesků od fotoaparátů,“ poznamenal s úsměvem Zellmer.

Hosté z celého světa

Místo pro světovou premiéru na břehu Vltavy nemohla Škoda vybrat příznačněji. Na vodě se totiž nachází evropský trh s elektromobily už celý letošní rok a tak to nebude mít nové SUV nazvané Elroq, jež je menší a levnější než dosavadní solitér Enyaq, vůbec jednoduché se prosadit. S uvedením Elroqu na trh Škoda cílí na strategicky důležitý segment kompaktních SUV, tedy menších sportovně užitkových vozů, kterých Evropané nakupují vůbec nejvíc.

Prezentace se zúčastnilo více než 350 zástupců mezinárodních médií, kteří sledovali, jak předseda představenstva společnosti Škoda Auto Klaus Zellmer, členové představenstva Martin Jahn a Johannes Neft a také Oliver Stefani, šéfdesignér Škoda Auto, představují první model, který si osvojuje nový designový jazyk značky Modern Solid.


Elroq začíná na 799.000 Kč

Krátce po oficiální premiéře Elroqu spustila Škodovka také konfigurátor. Zatímco je základní cena od 799.000 Kč jednou z nejzmiňovanějších předností českého elektromobilu, pohled do konfigurátoru dává představu, jak může vypadat i ta současně nejdražší verze. Asi přitom nepřekvapí, že nejvybavenější i nejvýkonnější specifikací je zaváděcí série First Edition, u které najdete vlastně všechny prezentované vychytávky nového modelu.

Na Elroq First Edition si připlatíte

Na tuto verzi si musíte připravit 1,339.000 Kč. V tuto chvíli nejdražší úroveň výbavy je dostupná exkluzivně v dosud nejvýkonnější variantě 85, tedy s jedním elektromotorem o výkonu 285 koní (210 kW) a točivém momentu 545 Nm pohánějícím zadní kola (čtyřkolka 85x dorazí do nabídky později a mimo First Edition). Standardně větší baterie o kapacitě 82 kWh (využitelných 77 kWh) zajistí Elroqu v této konfiguraci dojezd kolem 540 kilometrů.

Po stránce stylingu má First Edition dostupné pouze dvě barvy karoserie – bílou Moon a zelenou Timiano, vždy standardně v kombinaci s černě lakovanou střechou Color Concept. Dodatečné odstíny nejsou dostupné ani v rámci příplatků. Aerodynamická 21palcová kola Vision s kontrastním oranžovým proužkem jsou také jediným designem k mání. Jinak se zaváděcí edice odlišuje od zbytku výbav také podsvícenou maskou navazující na vrchní obrysové světlomety.

Bohumil Brejžek
Foto: Škoda Auto

You may also like...