Plánování podzimních výletů vrcholí. Nejvíce Češi lítají do Paříže, Říma a Londýna

Letos na podzim vyráží Češi do oblíbených evropských stálic – Říma, Londýna a Paříže, zájem o návštěvu francouzské metropole je nyní dokonce o třetinu vyšší než loni. Místům mimo starý kontinent dominují obě pobřeží USA a Japonsko, kde poptávka vzrostla o pětinu. Z jihovýchodní Asie se pak nejvíce prodávají letenky do Bangkoku, jak vyplývá z analýzy cestovatelského portálu Zaletsi.cz.

Poptávka po prodloužených víkendech meziročně narostla o jednotky procent, což je pro podzimní období tradiční. „Letenky na prodloužené víkendy do evropských metropolí jsou letos velmi žádané. Největší poptávka je po městech jako Řím a Londýn, ale významným skokanem je letos Paříž. Oproti loňskému roku jsme zaznamenali nárůst prodejů o přibližně 30 %. Zvýšený zájem je způsoben odloženou poptávkou cestovatelů, kteří se Paříži v létě vyhnuli kvůli olympijským hrám,“ vysvětluje Jiří Spolek z cestovatelského portálu Zaletsi.cz. Aktuálně se zpáteční letenky do Říma a Paříže dají pořídit pod dva tisíce korun, u Londýna se dokonce ceny pohybují kolem tisícovky.

V kurzu jsou USA a Japonsko

Dálkovým destinacím dominuje východní i západní pobřeží USA. Ceny zpátečních letenek klesly přibližně o 15 % a při včasné rezervaci je lze nyní pořídit pod 10 000 Kč. Podle dat portálu Zaletsi.cz roste také poptávka po cestách směrem k dálnému východu, letenky za krásami podzimního Japonska zaznamenaly zvýšení prodejů přibližně o pětinu. Zpáteční letenka do Tokia se nyní dá pořídit i za méně než 15 000 Kč.

Asijským destinacím kraluje Bangkok

Thajské hlavní město Bangkok zůstává nejprodávanější destinací v oblasti jihovýchodní Asie. Z pohledu celého kontinentu pak letenky do Thajska a Vietnamu tvoří téměř třetinu všech prodejů. Zvýšený zájem cestovatelů letos zaznamenávají Bali a Vietnam, poptávka na listopad a prosinec vzrostla přibližně o 30 %. „Tento trend podporují nové kapacity čínských aerolinek z okolních letišť, které mají tu výhodu, že mohou létat přes ruský vzdušný prostor. To jim umožňuje úsporu několika hodin letu oproti evropským aerolinkám, které musí Rusko oblétat,“ uvádí Jiří Spolek.

Oblíbeným cílem je Indický oceán

Destinace v Indickém oceánu, jako jsou Maledivy, Seychely a Mauricius, také zaznamenávají růst zájmu, i když jen o jednotky procent. „Maledivy zažily prudké výkyvy v poptávce, kdy o ně během pandemie enormně vzrostl zájem, následovalo ale prudké ochlazení a nyní se poptávka opět zvýšila o přibližně 10 %. Největší růst však vykazuje Mauricius, kde prodeje vzrostly o 12 %,“ komentuje Jiří Spolek. Běžně se ceny pohybují kolem 20 tisíc korun za zpáteční letenku, v dostatečném předstihu ji však lze pořídit o pětinu levněji za 16 tisíc korun.

Trend coolcation zvýšil prodej letenek k polárnímu kruhu o 20 %

Zajímavým novým trendem bude v příštím roce cestování do chladnějších destinací, jako je Skandinávie. Prodej letenek na sever k polárnímu kruhu roste už teď o více než 20 %, a to do destinací jako je Tromsø v Norsku, ležící až za polárním kruhem, či finské Laponsko. „Aerolinky si trendu coolcation všímají a do obou zmiňovaných destinací přidávají přímé spojení z okolních letišť, hlavně z Berlína a Vídně. Praha bohužel stále přímé spojení s těmito severskými destinacemi nemá,“ dodává závěrem Jiří Spolek.

O Zaletsi.cz

Kamarádi ze školy, Miroslav Polach a Jiří Spolek, jsou blázni do cestování, kteří už navštívili přes stovku zemí. Pro spolužáky, kteří nevěřili, jak levně se dá cestovat, založili v roce 2011 stránku Zaletsi.cz. Na webu, který pro ně za čtyři piva postavil kamarád, sdíleli tipy na nejlevnější letenky a doporučení pro cesty. Zanedlouho oba opustili svět korporátu, kde Mirek působil jako právník a Jirka jako business developer manager v IT, z lovu letenek a rad cestovatelům se stal životní styl. Nyní ví Zaletsi.cz o nejlevnějších letenkách jako první na trhu, protože vyvinulo vlastní systém lovení akčních letů, který do jednotek vteřin posílá notifikaci do mobilní aplikace.

You may also like...