Sokolská kapka krve: Sokolové při hromadném odběru odevzdali 26 litrů krve

Celkem 56 odběrů, z toho 11 prvodárců, a celkem 26 litrů krve. Už tradičně úžasný výsledek přinesl hromadný odběru krve v Tyršově domě v rámci Sokolské kapky krve. Projekt České obce sokolské má letos už 10. ročník a odběry dnes provedl stejně jako v minulosti výjezdový tým Oddělení hematologie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

„,Každoročně nám roste počet odběrů a zvyšuje se počet mladých dárců a prvodárců, což nás velmi těší, protože to je i jedním z cílů projektu,“ říká Martin Chlumský, starosta České obce sokolské, a dodal: „Ze Sokolské kapky krve se už stala tradice. Pro řadu členů je to hezká příležitost se sejít, darovat krev a udělat něco pro ostatní. Krásně se tady ukazuje laskavost, jedna z pěti našich sokolských hodnot.“

S nápadem Sokolské kapky krve přišel lékař člen Sokola Praha – Libeň a člen Zdravotní komise ČOS Vít Jakoubek. Za uplynulých devět let sokolové odevzdali skoro 2500 litrů krve.


Pravidelně chodí na hromadné odběry Vojtěch Vávra. Členem Sokola Ostroměř se stal díky svému otci a možnost darovat krev bere jako službu společnosti. „Každý z ní něco bere a něco by mě vrátit zpátky. Dát krev je to nejmenší, co můžu udělat,“ říká a přidává slogan, který ho cestou do Tyršova domu napadl: „V pátek už možná nezachráníš svět, ale můžeš zachránit život.

Už počtyřicáté daroval krev Jindřich Novák, která dává krev 30 let. „Vždy to vyhlásíme u nás v jednotě, aby se nás tady sešlo víc a považujeme to i za společenskou událost,“ říká člen Sokola Radotín.

Do Sokolské kapky krve se může zapojit každý člen Sokola, nečlenové ale určitě odmítnuti nebudou. Darovat krev lze celoročně v zařízení podle svého výběru. V Tyršově domě se konají hromadné odběry dvakrát ročně, ten první se letos konal 16. února.

You may also like...