Art-n-Coffee zve na přednášku: Mongolsko – Nekonečné pláně a příběhy z cest

Jaké to asi je, stát na kraji světa, obklopený nekonečnými pláněmi, kde se země spojuje s nebem a civilizace se jeví jen jako vzdálená ozvěna? Tuto otázku si položil cestovatel Vladimír Váchal, než se rozhodl vydat na dobrodružnou cestu do srdce Mongolska. Nyní vás Art-n-Coffee zve na fascinující přednášku, kde se podělí o své zážitky z putování touto tajemnou zemí kočovníků, divoké přírody a prastarých tradic.

Přijďte si poslechnout autentické příběhy a objevte krásy Mongolska očima člověka, který se tam vydal hledat dobrodružství i poznání.

Těšíme se na vás 7. října od 19 hodin v Art-n-Coffee!

Dobrodružství začíná

Společně se svým kamarádem si v hlavním městě Ulanbaataru půjčili terénní auto a vyrazili do divočiny. Cílem bylo objevit pravou tvář této země – bez turistických atrakcí, pouze syrovou krásu přírody a tradičního života mongolských pastevců. Mongolské stepi a pouště, rozkládající se pod modrou oblohou, působily nekonečně. Večer co večer se oba cestovatelé ocitali v pohostinných jurtách, kde si zvykali na místní kuchyni – plnou masa a těžkých pokrmů – a bojovali s neobvyklými chutěmi.

Jedno z nezapomenutelných dobrodružství nastalo, když jejich auto vypovědělo službu cestou k majestátnímu vodopádu. Byli nuceni přespat u místních pastevců, kteří je přivítali s otevřenou náručí – a s litry domácí vodky. Následující večer byl plný veselí, příběhů a zpěvu, což cestu zpět do Ulanbaataru udělalo ještě zajímavější.

Mongolsko je země kontrastů – divoká, syrová a zároveň nesmírně pohostinná. V Ulanbaataru, jediném městě, které má přímé spojení s okolním světem, se cestovatelé opět setkali s civilizací, ale duší zůstali stále v nekonečných pláních pod mongolským nebem.


Jak vidí Mongolsko
Vladimír Váchal

Jaké byly vaše první dojmy po příjezdu do Ulanbaataru? Bylo něco, co vás překvapilo?
⁠Ano, ohromné zácpy na cestě z letiště do centra města. Člověka to překvapí, ale pak si uvědomí, že polovina populace žije v hlavním městě. Je to znát, když je zde osídlení o dvou lidech na 1 km².

Mongolsko je známé svou syrovou přírodou a izolovaností. Jak jste se vyrovnával s touto odlehlostí a minimálními moderními vymoženostmi?
⁠Naprostá dokonalost! Právě nekonečné pláně a nekonečné prázdno jsou hlavními důvody mé návštěvy.

Jaké bylo cestovat mongolskými pláněmi? Můžete popsat některé momenty, kdy jste se cítil opravdu malý v té nekonečné krajině?
⁠Nebyl špatný moment. Ani nefunkční auto v takové pustině nezkazí náladu. Žiji v Praze, takže zůstat o den navíc v tak nádherné krajině je jenom plusem.

Co vás nejvíce zaujalo na mongolské kultuře a zvycích místních obyvatel?
⁠Výroba domácí vodky a její konzumace z misek. O rozdílném obsahu oproti klasickému panáku asi netřeba hovořit.

Mongolská kuchyně je pro mnoho cestovatelů velkou výzvou. Jaké pokrmy jste ochutnal?
⁠Nechutnala mi. Téměř vše voní po ovcích, dokonce i zmrzlina. Z mého pohledu je mongolská kuchyně za trest.

Co vám tato cesta dala osobně? Plánujete se do Mongolska vrátit?
⁠Zážitky. Určitě, rád bych se podíval na jezera v západním Mongolsku.

Jak se Mongolsko liší od jiných zemí, které jste navštívil? Co ho činí tak výjimečným?
⁠Unikátní kultura i kočovný styl života. Mongolsko má svůj neměnný styl a je nesmírně atraktivní díky své přírodě.

You may also like...