Češi objevují krásy komunitního bydlení. Projekt Youston slaví úspěchy na Žižkově

Dlouhodobá krize bydlení v Česku nutí nejen mladé lidi k hledání nových forem bydlení. Netradičním řešením s mnoha výhodami může být tzv. co-living neboli komunitní bydlení, které v Praze reprezentuje bývalý hotel Vítkov na Žižkově

Mladí lidé v České republice i v Evropě se stále více zajímají o alternativní způsoby bydlení. Kromě tradičního sdíleného nájmu, typického především pro studenty vysokých škol, se zajímají také o mikrobyty či komunitní bydlení. Stále častěji navíc místo soukromých vlastníků nemovitostí hledají institucionální pronajímatele, kteří nabízí stabilitu v podobě přesně daných nájemních podmínek a ceny.

Litevská investiční společnost Kaita Group přišla v loňském roce s plánem, který je na poměry českého realitního trhu velmi neobvyklý. Společně s litevskou realitní developerskou společností Hanner v krátkém čase proměnily uzavřený hotel Vítkov na co-livingový projekt Youston se 105 nájemními jednotkami. Každý byt o velikosti 12 až 32 m2 disponuje vlastní kuchyní a koupelnou a přímo v budově mohou nájemníci využívat bohaté nabídky dalších prostor a služeb. Mezi ně patří například společná velká kuchyně a jídelna, herní zóny, vlastní kino, tělocvična, coworkingový prostor či speciální místnost pro nahrávání podcastů. Rekonstrukce byla dokončena letos v březnu a během pouhých dvou měsíců našlo svého nájemce 90 % bytových jednotek.

„V Kaita Group již 3 roky vyvíjíme projekty společného bydlení a tradičního nájemního bydlení a v Litvě jsme solidní lídři. Máme portfolio 655 bytových jednotek v modelu, který považujeme za velmi silný produkt. Jsme velice rádi, že se nám v krátké době podařilo přenést úspěšný model komunitního bydlení z Vilniusu do srdce Evropy. Velký zájem o bydlení v pražském projektu Youston mají především místní studenti a mladí zaměstnanci, což je pro nás v porovnání s litevským projektem novinkou. Zájem Čechů o nové formy bydlení nás velmi příjemně překvapil, v bývalém hotelu Vítkov totiž Češi tvoří většinu nájemníků,“ říká Ugnius Latvys, generální ředitel společnosti Kaita Group.

Obsazenost komplexu nyní dosahuje 100 %


„Jsme potěšeni úspěchem tohoto projektu, který je v souladu se strategickým směrem našeho rozvoje a podporuje nás v dalších investicích do realitních projektů ve střední a jižní Evropě,“
říká Arvydas Avulis, předseda představenstva společnosti Hanner.

Není to první investice firmy Hanner tohoto druhu v zahraničí. Například ve Varšavě, hlavním městě Polska, se staví druhý studentský dům za 25 milionů eur. Projekt studentského bydlení ve Varšavě je čtvrtým projektem v Polsku, do kterého společnost Hanner investovala. V roce 2023 byl otevřen studentský dům v Krakově a podobný projekt se nyní staví ve Vratislavi.

„Mladí lidé mají často flexibilnější životní styl a smysl pro komunitu. Klasické bytové domy jsou vyhlášeny svou anonymitou, kdy lidé často ani netuší, s kým sdílí společný prostor. Komunitní bydlení naopak podporuje sociální interakci a umožňuje nájemníkům žít s lidmi v podobném věku, což může vést k novým přátelstvím, pocitu sounáležitosti a v případě nových obyvatel Prahy také ke snadnější adaptaci na neznámé prostředí,“ říká psycholožka Martina Viewegová.

Investice do rychlejšího a udržitelného bydlení

Další nezpochybnitelnou výhodou co-livingových projektů je také rychlost jejich výstavby. Renovace a revitalizace rozsáhlých nevyužívaných objektů může být až dvakrát rychlejší než výstavba zcela nové budovy. „Svou roli hraje také udržitelnost. Snažíme se jednoduše využívat budovy, které už byly postaveny, neplýtvat zdroji na novou výstavbu a přispívat ke snížení ekologické stopy, kterou rezidenční bydlení zanechává na životním prostředí,“ doplňuje Ugnius Latvys.

Praha je po Vilniusu druhým městem, kde byl otevřen projekt společného bydlení Youston. Na základě úspěchu v těchto dvou evropských metropolích plánuje skupina Kaita další expanzi. V létě příštího roku bude projekt Youston představen obyvatelům a návštěvníkům Rigy a v příštích letech má skupina Kaita ambice expandovat na několik dalších trhů ve střední a severní Evropě.

Developeři předpokládají, že poptávka po projektech společného bydlení v Evropě poroste v důsledku migrace obyvatel z regionů do měst a zvýšené mobility mladých talentů. Podle statistik Organizace spojených národů žilo v roce 1990 ve městech 70 % evropské populace a v roce 2014 to bylo 73 %. Předpokládá se, že v roce 2050 tento podíl dosáhne 82 %. To znamená, že ve městech bude žít o přibližně 60 milionů lidí více.

You may also like...