Výstava Olympijské příběhy v Národním muzeu připomíná úspěchy českých sportovců za více než 100 let

Národní muzeum otevírá dnes, 16. října v Nové budově výstavu s názvem Olympijské příběhy. Ta mapuje úspěchy českých sportovců od jejich účasti na olympijských hrách v Londýně v roce 1908 až po letošní olympiádu v Paříži. Návštěvníci se mohou těšit na mnohdy nikdy nevystavené předměty ze sportovních sbírek Národního muzea či unikátní zápůjčky. Výstavu připravilo Národní muzeum ve spolupráci s Českým olympijským výborem. 

„Olympijské příběhy jsou za poslední čtyři roky už třetí výstavou, kterou Národní muzeum pořádá společně s Českým olympijským výborem. I díky této spolupráci se nám podařilo shromáždit unikátní zápůjčky, ale představíme také jedinečné předměty ze sbírek Národního muzea, které budou mnohdy vystavené poprvé v historii. Poklady z našich sportovních sbírek, které obsahují přes 40 tisíc předmětů, patří k nejvýznamnějším v Evropě,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Z muzejních sbírek se mohou návštěvníci výstavy těšit například na modely stadionů v Berlíně nebo v Pekingu či účastnické medaile – bronzovou medaili z roku 1924 prvního československého olympijského vítěze Bedřicha Šupčíka, zlatou medaili jezdce na koni Františka Ventury (Amsterdam, 1928), zlatou medaili gymnastky Vlasty Děkanové (Berlín, 1936) nebo stříbrnou z Mnichova 1972 diskaře Ludvíka Daňka. Zajímavou zápůjčkou budou pro návštěvníky výstavy Zátopkova medailová kolekce a medaile Dany Zátopkové z olympiády v Římě, které uchovává Národní archiv.

K vidění budou pozvánky na společenské akce, které se konaly již od prvních novodobých olympijských her a na které byli zváni členové Mezinárodního olympijského výboru a předsedové národních olympijských výborů, mezi které patřil Jiří Guth Jarkovský a později například Josef Gruss, druhý český člen Mezinárodního olympijského výboru. Součástí výstavy jsou také pravidla a programy různých olympijských soutěží v průběhu uplynulých desetiletí, propagační tisky a dalších archiválie.


„Výstava je oslavou všech českých sportovců, kteří reprezentovali naši zemi nejen v Paříži, ale i na všech předchozích hrách. Je připomínkou jejich úsilí, odhodlání a sportovního ducha. Je také poděkováním všem, kteří se na přípravě a účasti našich výprav podíleli a přispěli k tomu, že jsme mohli být svědky těchto nezapomenutelných okamžiků,“
říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Vystaveny budou také olympijské pochodně od té první berlínské, až po ty z posledních let, současně s informačním tiskem, který byl k prvnímu běhu s olympijskou pochodní vydán. Olympijská pochodeň byla v té době také poprvé a naposledy nesena i přes naše území.

Dále se mohou návštěvníci výstavy těšit na Cenu Jiřího Gutha Jarkovského, která je již od roku 1934 nejvyšším tuzemským oceněním pro osobnosti z oblasti sportu a olympismu. Národnímu muzeu se pro výstavu Olympijské příběhy podařilo získat také unikátní, sto let starý reprezentační dres fotbalisty Paula Mahrera, účastníka olympijských her v roce 1924.

K vidění budou také artefakty připomínající olympijské hry z roku 1924 i ty poslední, které proběhly letos v létě, a to včetně repliky 100 let starého nástupového oděvu z Paříže roku 1924 a oděvu od Jana Černého, který vzbudil letos v létě tolik pozornosti. Z letošních olympijských her se mohou návštěvníci výstavy těšit také na bronzovou medaili šermíře Jiřího Berana, kterou po měsíci vystřídá stříbrná medaile paralympijské lukostřelkyně Šárky Pultar Musilové.

Návštěvníci uvidí i další oděvní doplňky a památky, které provázely sportovce na nebo z olympijských her, telegramy, kterými fanoušci opěvovali vítězství Emila Zátopka v Helsinkách v roce 1952 či dopisy krasobruslařce Hance Maškové z období její účasti na zimních olympijských hrách v Grenoblu.

Výstava je doplněna projekcí z archivu Mezinárodního olympijského výboru (muzea v Lausanne), kterou tvoří z velké části záběry z her v Paříži v roce 1924, ale i záběry ze zapalování olympijského ohně v průběhu desetiletí.

Výstava Olympijské příběhy bude v Nové budově Národního muzea otevřena do konce září příštího roku.

You may also like...