Pravidla bytové politiky Prahy 2 se mění, budou jednodušší

Praha 2 přichází s dalšími změnami v oblasti nájemního bydlení a zjednodušuje pravidla týkající se veřejných soutěží o nájem obecních bytů tzv. aukcí. Ta přináší také změny režimu prodlužování nájemních smluv. Nově budou moci lidé po 6 letech bezproblémového nájmu uzavřít s radnicí nájemní smlouvu na dobu neurčitou. 

„Zájem o obecní nájemní bydlení ze strany našich občanů stále stoupá. Snažíme se na tento trend pružně reagovat a zajistit, aby nájemní bydlení v Praze 2 zůstalo dlouhodobě dostupné co nejširšímu okruhu obyvatel. Nabízíme adresnou pomoc v rámci sociální bytové politiky, služební byty důležitým profesím jako například zdravotníkům, učitelům, hasičům, policistům a sociálním pracovníkům. A pamatujeme také na zájemce, kteří kritéria sociální bytové politiky nesplňují. Těm nabízíme několikrát ročně možnost nájem bytu vysoutěžit prostřednictvím elektronických aukcí, které budou díky novým pravidlům teď jednodušší,“ říká starosta Prahy 2 Jan Korseska, který má v gesci oblast majetku a financí.

Pravidla veřejné soutěže o nájem obecních bytů nově zjednodušují proces registrace účastníků aukce, upravují stanovení vyvolávací ceny bytu a maximální výši jednotlivého příhozu, a také umožňují, aby se neúspěšná aukce v závěru aukčního dne zopakovala. Zahrnují i změnu režimu prodlužování nájemních smluv.

„Celý proces schvalování a prodlužování smluv se tak výrazně zjednodušil. S novým nájemcem budeme uzavírat smlouvu na dobu určitou 2 let, bez nároku na prodloužení a s notářským zápisem s doložkou přímé vykonatelnosti. Pokud bude nájemce řádně plnit své povinnosti, nájemní smlouvu prodloužíme o 4 roky. V případech, kdy se nájemce osvědčí i v této prodloužené době nájmu, bude mít možnost uzavřít novou nájemní smlouvu na dobu neurčitou. S prázdnou nevyjdou ani dlouholetí nájemci, nový režim prodlužování smluv se bude vztahovat i na starší smlouvy,“ vysvětluje místostarostka Prahy 2 Lucie Pechová, která je gesčně odpovědná nejen za oblast sociální, ale i oblast bytové politiky.

Začátkem letošního roku prošla výraznou změnou také Pravidla sociální bytové politiky. Radnice Prahy 2 reagovala na aktuální vývoj na trhu s byty a změny v sociální politice ČR, a zaměřila se na případy, kde selhává či nedostačuje státní podpora. „Sociální bytová politika Prahy 2 se tak nyní zaměřuje nejen na seniory, zdravotně postižené a sociálně potřebné, ale i na mladé rodiny a rodiče samoživitele. Právě ti na podporu ze strany státu často nedosahují,“ dodává Lucie Pechová.

Kompletní znění Pravidel sociální bytové politiky i Pravidel veřejné soutěže o nájem obecních bytů, tzv. aukce – elektronické soutěže naleznou zájemci na webových stránkách městské části Praha 2.

You may also like...