Jak poznat původ kuřecího masa podle etikety

Kuřecí maso se řadí mezi základní potraviny a jeho obliba v České republice stále roste. Má nízkou energetickou hodnotu, je výborným zdrojem bílkovin a své místo v jídelníčku si kuřecí maso u každého strávníka našlo i díky své variabilitě v kuchyni. Jak ale vybrat v dnešní době kvalitní kuřecí maso? Pokud si nejste jistí, tak velkým pomocníkem při určování původu masa vám budou výrobky označené značkou Dobré kuře z Klatov nebo produkty vyrobené Drůbežářským závodem Klatovy a.s. Jak je poznat? Čtěte informace na etiketě.

Proč vybírat kuřecí maso?

Kuřecí maso si získává oblibu u zákazníků nejen díky lehké stravitelnosti, ale výběr ovlivňuje i dietetická vlastnost a rychlá úprava. Neustále se rozšiřuje i nabídka výrobků a polotovarů z kuřecího masa a zásadní je i příznivá cena.

Konzumaci kuřecího masa předchází rychlá úprava, kdy nejčastěji je maso připravováno formou pečení, vaření, dušení či úpravou horkým vzduchem.

Benefity kuřecího masa

Kuřecí maso je skvělým zdrojem vitamínu, především vitamínu B6, který je nezbytný pro vstřebávání látek a celkový chod metabolismu. Dále je bohaté na draslík, hořčík, vápník, železo, selen a vitamin B5. Pravidelná konzumace kuřecího masa dodává tělu také niacin, který má protirakovinné účinky. Díky obsaženému fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí. Obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň. Je vhodné při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů.

V porovnání s ostatními druhy masa má kuřecí maso nižší energetickou hodnotu a nepatrné množství tuku a cholesterolu. Navíc drůbeží tuk má příznivé složení nenasycených mastných kyselin.

Co jde poznat z etikety?

Na etiketě nebo obalu výrobku nesmí chybět při označování kuřecího masa název výrobku, výrobce a jeho adresa.

Dále je potřeba uvést i údaj o třídě jakosti a stav, ve kterém je kuřecí maso uvedeno na trh. Z této informace zákazník zjistí, jestli se jedná o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou.

Čerstvé kuřecí maso nebo jeho části budou zahrnovat zároveň informace s datem použitelnosti a zmrazené kuřecí maso či jeho části budou obsahovat datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení.

Podmínky označení země původu

Na etiketě jsou uvedeny i podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně je označený členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a kde byla poražena. Drůbeží výrobek je opatřen také identifikační značkou, která je vyobrazena oválným značením. Oválný symbol uvádí kód státu a registrační číslo výrobce. V případě Drůbežářského závodu Klatovy a.s. se jedná o označení CZ 931.

You may also like...