Srovnávač veřejných zakázek FairCity je plně transparentní a šetří obecní výdaje

V Česku startuje provoz online srovnávače veřejných zakázek FairCity. Jeho cílem je transparentní a efektivní hospodaření s veřejnými prostředky. Má pomoci v boji proti korupci a ušetřit na obecních výdajích až 60 miliard korun ročně. Kromě toho připraví ředitele institucí a starosty na možné otázky novinářů či opozičních politiků.

Srovnávač FairCity funguje na principu datové analýzy a strojového učení, díky čemuž poskytuje benchmarky cen služeb a komodit. Platforma obsahuje také vyhledávač obdobných smluv, což pro úředníky znamená přístup k typově stejným zakázkám v jejich okolí nebo u srovnatelné instituce.

Na registr smluv je vázaný notifikátor, který upozorní na nové projekty. Díky němu si zejména ředitelé institucí a starostové v den zveřejnění zakázky zobrazí potřebné informace a mohou se tak dopředu připravit na otázky novinářů nebo opozičních politiků.

„V Česku jsou extrémní rozdíly mezi cenami služeb. Malé obce chtějí šetřit, ale nemají nástroj na to, jak dosáhnout významných úspor. Velká města zase nemají informace, kde a kolik by mohla ušetřit. Běžně se ohýbají pravidla ve prospěch ekonomických skupin, figuruje tady korupce a hlavně neinformovanost. Za obdobné zakázky se napříč obcemi platí desetinásobné i stonásobné rozdíly v částce,“ popisuje myšlenku za projektem investor a lídr projektu FairCity Tomáš Hudeček.


Díky fungování online srovnávače mohou firmy na vypsané poptávky nabízet své služby, přičemž na ně občané budou vyvíjet tlak kontrolou zakázek. Pokud správa města tratí na základě nedostatku informací, FairCity jim výrazně usnadní orientaci v celé problematice. To vše provádí online a transparentně.

Za sedm let existence registru smluv do něj přispělo už 11 tisíc veřejných zadavatelů, většina s více než deseti záznamy. Registr nabízí zhruba 360 tisíc jedinečných IČO dodavatelů, což dělá vyhledávání v něm uživatelsky nekomfortní. Podle dat FairCity by tak využití srovnávače mohlo uspořit až 15 % obecních výdajů v Česku, tedy 60 miliard korun ročně.

Projekt byl realizován i díky agentuře CzechInvest, konkrétně projektu Technologická inkubace, který pomohl finančně podpořit vývoj technologického řešení a samotné platformy. „Faircity nás před rokem přesvědčilo, že vymýšlí smysluplný projekt s vysokým potenciálem. Rozhodli jsme se, že stojí za to jej v rámci projektu Technologické inkubace, konkrétně AI Hubu, podpořit. Jsme rádi, že startup kráčí správným směrem a můžeme sledovat jeho úspěchy,” říká projektový manažer CzechInvestu Václav Kroulík. Za projektem dále stojí skupina investorů Jaroslava Matyáše, Jiřího Patáka, Petra Novotného a lídra projektu Tomáše Hudečka, bývalého pražského primátora.

„Veřejné zakázky jsou dlouhodobý problém. Jako občané i jako správci měst požadujeme transparentnost při zacházení s veřejnými penězi. Zároveň je ale celý systém zadávání procesně a časově náročný, což znesnadňuje budování kvalitní veřejné správy. Každý projekt, který vylepší oba tyto nesnadné požadavky, velice vítám,” míní ředitel odboru servisu Správy Pražského hradu Martin Červený.

You may also like...