Do kin míří rodinná fantasy Čaroděj Kajtek s Martinem Hofmannem v hlavní roli

Kdo z holek a kluků si někdy nepřál mít kouzelnou moc? Být neviditelný, udělat si legraci z neoblíbeného učitele nebo vyčarovat kufr plný peněz… To by bylo! Jenže dvanáctiletému Kajtekovi jeho superschopnosti nepřináší jen obdiv spolužáků, ale taky spoustu problémů. Vše se navíc zkomplikuje, když o něj začnou soupeřit síly dobra a zla. Mladého čaroděje čeká napínavý souboj, ve kterém bude muset odolat nástrahám temného mága v podání démonického Martina Hofmanna i vlastnímu pokušení. Do českých kin přichází rodinná fantasy Čaroděj Kajtek. Dobrodružství plné magie a kouzel bude k vidění od 21. listopadu.

Trailer: www.youtube.com/carodej-kajtek 

Kajtek je obyčejný kluk – trochu blbne, trochu si vymýšlí a rád poslouchá příběhy, které mu vypráví babička. Po smrti maminky zůstal jen s ní, a tak často utíká do světa dětské fantazie a představuje si, jaké by to bylo mít superschopnosti. A jednoho dne zjistí, že je skutečně má. Magická moc ale nejdřív ovládne jeho. Narozdíl od svého britského následovníka Harryho Pottera totiž nenavštěvuje Školu čar a kouzel v Bradavicích, kde by ho naučili s ní zacházet. Je to samouk, a tak se nejednou nechá unést zvědavostí, někdy jen z legrace a pro radost, jindy dokonce ze škodolibosti. A nejednou se to všechno taky vymkne kontrole.

Když jeho milovaná babička zemře, zjišťuje, že na některé věci ani kouzla nestačí, s čímž se odmítá smířit. Neuspěje a ve své bezmoci a touze pomstít se světu za nespravedlivý osud je vystavený pokušení přejít na temnou stranu magie. Utíká z rodného města, kde svými magickými kousky způsobil pořádný chaos a získal pověst rebela, a vydává se poznat skutečný svět i sebe sama. Na dobrodružné cestě potká dívku, která má také nadpřirozené schopnosti, a společně se utkají s temným mágem. Ten nejtěžší boj mezi dobrem a zlem ale bude muset Kajtek svést sám v sobě. A přijmout následky svých rozhodnutí


Rodinnou fantasy podle knižní předlohy Janusze Korczaka, kterou si zamilovaly celé generace dětí, natočila mladší sestra Agnieszky Holland, polská režisérka a scenáristka Magdalena Łazarkiewicz. „Čaroděj Kajtek je moudrá a hluboká pohádka, která zapadá do dnešního moderního vnímání světa. Nechce ho zjednodušovat, ale naopak – zabývá se jeho komplikovaností. Jedním z hlavních cílů je ukázat, že každý z nás má světlé i stinné stránky a my se musíme naučit rozpoznat dobro od zla a nést zodpovědnost za naše činy,“ popisuje poselství příběhu. Ten na své aktuálnosti neztrácí ani po bezmála sto letech, kdy byl poprvé vydán. Od té doby byl přeložen do několika světových jazyků a 21. listopadu 2024 konečně zamíří na plátna českých kin.

Foto: Bontonfilm

You may also like...