Program Korza Národní k 35. výročí sametové revoluce vyvrcholí premiérou filmu Svoboda nás spojuje

Demokracie je v Česku už 35 let. I letos připravili organizátoři Korza Národní k příležitosti výročí bohatý kulturní program na Národní třídě. Jeho hlavním tématem je Svoboda nás spojuje. Speciální součástí oslav bude premiéra krátkého filmu stejného názvu, který reflektuje vnímání svobody napříč generacemi. Tento film bude promítán jako vyvrcholení velkoformátové instalace z produkce kreativního studia 3dsense přímo na fasádách domů Národní třídy. Na něj přímo naváže „Modlitba pro Martu“, tentokrát v podání herečky Anny Fialové. Celý slavnostní den nabídne řadu aktivit pro všechny věkové kategorie, včetně živě natáčených rozhovorů, podcastů a debat, výstav, hudebních vystoupení, edukativních programů, audiovizuálních instalací a oblíbeného Antonu VB nebo Obýváku Václava Havla. Celý harmonogram oslav 17. listopadu je dostupný na webu Korzo Národní.

Česko si letos připomíná, že žije ve svobodě již 35 let. Jak se má dnes naše demokracie a dokážeme si jí ještě vážit? I to jsou otázky, které chtějí organizátoři z Díky, že můžem vyvolat hlavním tématem jedenáctých oslav sametové revoluce na Národní třídě Svoboda nás spojuje. „Třicet pět let po sametové revoluci si v kontextu událostí u nás i ve světě uvědomuje potřebu společenské odpovědnosti i naší vlastní angažovanosti. Přes pozitivní změnu po roce 1989 se v naší společnosti stále rozevírají nůžky, naše společnost je rozdělovaná. Stojíme na prahu globálních změn a výzev, které ale věříme, že společně můžeme zvládnout. Protože je to právě svoboda, co nás v těchto výzvách spojuje,” říká ředitelka spolku Díky, že můžem Bára Stárek.

Program oslav již tradičně připomíná klíčové události spojené s životem v komunistickém režimu a hodnotu svobody získanou díky sametové revoluci.  Nejenže popularizuje historické milníky, ale zároveň klade důraz na aktuální hodnoty svobody a jejich roli v současném světě. Reflektuje, jak jsou lidská práva a demokratické principy uplatňovány dnes, a vyzývá k zamyšlení nad tím, jak se naše vnímání svobody vyvíjí v měnícím se společenském a politickém kontextu.

Highlight programu

Revoluce se ovšem neodehrála pouze na Národní třídě v hlavním městě. Co se dělo po 17. listopadu v různých částech Česka a jak dnes svobodu vnímají protagonisté z regionů napříč generacemi, ukáže krátkometrážní film Svoboda nás spojuje režisérky Ester Valtrové. Film se bude od 17. hodiny promítat na plátnech z produkce kreativního studia 3dsense zavěšených na budovách Národní třídy, což nabízí příležitost si oslavy užít po celé délce ulice, nejen pod balkonem paláce Metro. „Pro nás byla znovu velká výzva vytvořit tak rozměrnou, a přitom jednotnou instalaci, která se rozprostře po celé délce Národní třídy,” přibližuje Josef Lepša z 3dsense, autor konceptu instalace. „K půlkulatému výročí jsme chtěli našim návštěvníkům nabídnout něco výjimečného. Na projekčních plochách ve tvaru ,O‘ uvidí nejen zmíněný krátký film, ale také projekci hymny sametové revoluce, Modlitbu pro Martu, která zazní tradičně v 17:11. Anna Fialová ji zazpívá z Paláce Metro a její vystoupení bude zároveň přenášeno na další projekční plochy podél celé ulice. Díky tomu si návštěvníci mohou vystoupení užít z jakéhokoliv místa na Národní třídě,“ doplňuje programová manažerka a režisérka filmu Ester Valtrová.


Program pro rodiny s dětmi

V dopoledních hodinách proběhne opět Sametový brunch, jehož výtěžek podpoří maminky samoživitelky díky organizaci Fandi mámám. Školáci zase mohou zažít netradiční hodinu dějepisu, nejmladší generace se může zapojit do podcastu ČRo Děti se ptají či se výtvarně vyřádit v technologickém centru UMPRUM. Rodiče dětem budou moci ukázat i tradiční skautský tábor nebo s nimi absolvovat výtvarný workshop Cesty domů, společně s povídáním nad knížkou o smrti jako nedílné součásti našich životů.

Aktuální společenské otázky

„Program nezapomene ani na reflexi současného stavu svobody v kontextu aplikace lidských práv a principů demokracie v naší zemi a dalších státech Evropy. Vzhledem ke společné historii se letos zaměřuje Korzo Národní také na aktuální situaci na Slovensku,” sděluje Valtrová. Návštěvníci se tak mohou těšit na živé nahrávání podcastů, rozhovory a debaty s médii jako je Český rozhlas, Deník N, Respekt a další. Hlavní debata Svoboda nás spojuje s hosty tří generací a moderátorem Michaelem Rozsypalem proběhne v technologickém centru UMPRUM od 17:45.

Historie

Nebude chybět čtení z knih v Obýváku Václava Havla v podání významných osobností kulturního a společenského života. Letos Korzo Národní představí osobnost Václava Havla ve výstavě méně známých fotografií Václav Havel Známý a neznámý a připomene také jeho významnou roli v kontextu česko-polských vztahů. Na ulici návštěvníci mohou opět nahlédnout do Antonu VB, v divadle X10 si zase poslechnout příběhy násilí během Palachova týdne a sametové revoluce s názvem Jizvy a v kostele sv. Voršily navštívit zvukovou instalaci složenou z výpovědí sester Voršilek vyprávějících nejen o událostech, které se odehrály 17. listopadu v tomtéž kostele.

Korzo Národní v ulicích Prahy

Během celého dne bude možné absolvovat dva audiowalky připravené ve spolupráci s Akademií múzických umění v Praze nebo procházky s Muzeem paměti XX. století a nadací Život 90. Do předrevoluční historie návštěvníci vstoupí dveřmi tradiční vzdělávací tramvaje.

Hudbou ke svobodě

Oslavy doprovodí také bohatý hudební program pro všechny generace na třech pódiích, kde vystoupí například Vladimír Merta, Hradecká cimbálová muzika, Tea Sofia, I Love You Honey Bunny, Máří, Midnight Swimmers a mnoho dalších. Ve skautském táboře se uskuteční performativní divadelní koncert Písničkou ke svobodě.

Týden svobody

Oslavám na Národní třídě v Praze předchází Týden svobody, kulturní a vzdělávací akce spojené s tematikou svobody, demokracie a aktuálních společenských výzev, do kterého se zapojí více než 40 vzdělávacích a kulturních institucí po celé Praze. Pomyslným zahájením Týdne svobody je 11. listopadu předávání Cen Jana Opletala mladým lidem, kteří mění své okolí.

Korzo Národní je součástí celorepublikového Festivalu svobody, tedy otevřeného uskupení občanských iniciativ a organizací pořádajících akce k výročí 17. listopadu.

Highlighty programu

10:30 – 11:30 | Orchestr VŠCHT – doprovod Sametového brunche na ulici
11:30 – 12:00 | Obývák Václava Havla, literární čtení – čte Alžběta Malá z knihy Cílovníci Evy Papouškové
13:00 | Zpěv státní hymny v podání Ráchel Skleničkové
14:30 | Hodina dějepisu, jakou jste nezažili, program pro děti (Provozní budova B Národního divadla)
15:15 – 16:00 | Pravda a Láska stage – Vladimír Merta
17:00 – 17:10 | Premiéra krátkého filmu Svoboda nás spojuje
17:11 | Zpěv Modlitby pro Martu v podání Anny Fialové
17:30 – 18:00 | Obývák Václava Havla, literární čtení – čte Judit Pecháček z knihy Postsedliaci Juraje Buzalky
17:45 – 18:30 | Debata „Svoboda nás spojuje” s hosty tří generací a moderátorem Michaelem Rozsypalem. Co pro ně znamená svoboda? Co nás spojuje? A co dělat pro to, aby nás něco spojovalo i nadále? (UMPRUM Mikulandská)
18:00 – 20:00 | Voršilky, zvuková instalace v kostele sv. Voršily složená z výpovědí sester vyprávějících nejen o událostech, které se odehrály 17. listopadu v tomtéž kostele

Sametem to neskončilo. Právě naopak!

Před více jak deseti lety jsme si řekli, že Národní třída by 17. listopadu neměla zůstat prázdná a že připomínat si svobodu, kterou jsme sametovou revolucí získali, bychom měli vlastně každý den. Dneska si toho říkáme víc. Revoluci jsme sice nezažili, ale to neznamená, že nabytou svobodu nemůžeme aktivně oslavovat a chránit.

Díky, že můžem je neziskovka plná studentů a mladých lidí, kterým není lhostejný okolní svět. Chceme společnost spojovat, vzdělávat a podněcovat v ní chuť aktivně se na naší budoucnosti podílet. Postupně se z nás stala organizace, která nejen slaví svobodu v centru Prahy, ale stojí za spoustou celoročních projektů, které sahají do všech regionů.

Svoboda a demokracie je totiž radost, ale taky zodpovědnost. Nechceme poukazovat pouze na to, co nás ve společnosti trápí, ale vyzdvihnout také to, co nás spojuje.

Festival svobody

Je otevřené uskupení občanských iniciativ a organizací pořádající akce k výročí 17. listopadu. Spojují nás hodnoty vázané k tomuto výročí a potřeba jejich přítomnosti v dnešní době. Každoročně pořádáme koncerty, průvody, besedy, happeningy a další akce. Usilujeme o posilování vztahů mezi občany. Festival svobody nabízí podporu v tvorbě doprovodného programu (výstavy, licence apod.), pomoc s propagací či grafickými pracemi a v neposlední řadě v případě zájmu i s hledáním a získáváním kontaktů na zajímavé speakery a osobnosti pro danou akci.

You may also like...