Ceny rezidenčních nemovitostí ve světě rostou

Globální realitní trh v roce 2024 ožil. Vyplývá to z analýzy Global House Price Index společnosti Knight Frank, která sleduje vývoj cen bydlení v 56 zemích. Ačkoli současná roční míra růstu ve výši 3,3 % zůstává pod předpandemickým trendem 4,6 %, mezikvartálně rostly ceny naopak rychleji. Na čtvrtletní bázi se růst ve výši 1,9 % nachází výrazně nad průměrem 1,1 % z doby před příchodem pandemie. Celkové oživení trhu ilustruje také fakt, že během druhého čtvrtletí letošního roku zaznamenalo 74 % sledovaných trhů růst cen, což představuje nejvyšší hodnotu za poslední dva roky.

Nejvíce mezi sledovanými zeměmi vyčnívá Turecko, kde ceny nemovitostí vzrostly za uplynulých dvanáct měsíců nominálně o 46,4 %, avšak po zohlednění vysoké inflace reálně o 14 % klesly. Výrazné zvýšení nákladů na bydlení bylo zaznamenáno v Polsku, kde ceny nemovitostí vzrostly o 18 %. Třetí nejvyšší nárůst cen, o více než 15 %, zaznamenalo Bulharsko. Místem, kde ceny nemovitostí rostou plynule a dlouhodobě, zůstává i nadále americký trh, kde došlo k meziročnímu nárůstu o 5,5 %. Na opačném konci žebříčku se nachází Hongkong, kde klesly ceny nemovitostí meziročně nejvíce, a to o téměř 13 %. O necelých 11 procent pak meziročně klesly ceny vlastnického bydlení v Lucembursku.


„Budoucí vývoj cen nemovitostí ve světě bude záviset na rychlosti snižování úrokových sazeb u hypoték, vládních opatřeních zaměřených na zlepšení dostupnosti bydlení a také na situaci světových ekonomik,“
komentuje výsledky analýzy Lenka Šindelářová, vedoucí poradenství a průzkumu trhu.

„Situace v České republice kopíruje globální trendy, i když s místními specifiky. Meziročně zde ceny podle indexu Knight Frank nemovitostí vzrostly o 4,2 %, což je částečně důsledkem dlouhodobého nedostatku bytů a vysoké poptávky, především ve velkých městech jako je Praha. Omezená nabídka nových bytů a vysoké náklady na výstavbu tlačí ceny nahoru. Dá se tak předpokládat, že náklady na bydlení do budoucna dále porostou,“ komentuje situaci na českém trhu Kateřina Poláková, vedoucí rezidenčního oddělení Knight Frank.

You may also like...