V Česku se letos urodí výrazně více brambor, pěstuje se jich více

V Česku by se letos mělo urodit citelně více brambor, což by společně s vývojem na evropském trhu mělo zajistit, že ceny v obchodech neporostou. Měly by naopak dále postupně klesat. Ještě v první polovině letoška přitom brambory v obchodech meziročně zdržovaly až zhruba o 50 procent.

Meziročně se v tuzemsku urodilo o takřka desetinu více brambor, plyne z dat, která dnes zveřejnil ČSÚ. Dle odhadu sklizně ke 30. září se má letos sklidit 630 tisíc tun brambor, což je meziročně o 9,8 procenta více.

Nárůst produkce brambor je důsledkem rozšíření osázené plochy. Přesto ovšem úroda brambor zaostává za pětiletým průměrem, i když jen poměrně mírně, o 2,2 procenta. V celém Česku se letos zvýšila plocha pro pěstování brambor o 1800 hektarů, tedy o 8,5 procenta. Větší množství v tuzemsku sklizených brambor ale samo o sobě jejich cenu příliš neovlivní, protože cena se utváří nikoli v Česku, ale odráží dění na celoevropském trhu.

Vzhledem k tomu, že se letos rozšiřovaly osevní plochy také v bramborářsky nejvýznamnějších evropských zemích, jako je Německo, Francie nebo Belgie, dochází celoevropsky k mírnému poklesu cen brambor, jenž se v poslední době projevuje i v Česku. V září cena konzumních brambor klesala v ČR meziročně o zhruba 8,5 procenta, když se kilogram prodával průměrně za 25,80 Kč.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

You may also like...