Botanická zahrada v Troji zve na víkend svařeného vína a valentýnskou degustaci sektů

Botanická zahrada hl. m. Prahy zve v únoru všechny milovníky dobrého vína. O víkendu 8. a 9. února se návštěvníci Vinotéky sv. Kláry zahřejí – koná se tu totiž víkend svařeného vína a v nabídce budou čtyři kombinace „svařáku“, některé z nich ochucené kořením, citrusy a dalším ovocem. Na následující pátek 14. února si zase vinotéka připravuje mimořádnou valentýnskou degustaci sektů z místní produkce.

Ochutnávat se budou šumivá vína, která zrála v láhvi celých 9 a 15 měsíců, degustace pod vedením místního someliéra začíná v 17 hodin a ve 20 hodin. Sekty budou ale na Valentýna mimořádně k ochutnání po skleničce i mimo řízenou degustaci. V sobotu 22. února se uskuteční speciální degustace úspěšných vín z minulých ročníků, a to v rámci večera „Open Tha Bottle Night“ V expozicích zahrady v současné době probíhá panelová výstava Ptáci v Praze, která seznamuje návštěvníky s ptačími obyvateli hlavního města.

Celý víkend 8. a 9. února bude ve Vinotéce sv. Kláry zasvěcený svařenému vínu. Návštěvníci botanické zahrady se po procházce zimními expozicemi mohou přijít zahřát do zrekonstruovaných prostor viničního domku s jedinečným výhledem na Prahu. V letošním roce budou mít možnost ochutnat, kromě klasického svařeného vína, i vína netradiční, obohacená o citrusy, koření a ovoce. Svařákové menu místní vinotéky nabídne čtyři kombinace s bílým a červeným vínem. Připravena bude i nealko verze ze svařeného jablečného moštu, který bude také obohacen kombinacemi koření a ovoce. Vinotéka bude o víkendu otevřena od 11 do 16.30 hodin.

Valentýnská degustace sektů

Na valentýnský večer, v pátek 14. února, si zamilované dvojice mohou užít jedinečnou degustaci exkluzivních šumivých vín z produkce Vinice sv. Kláry. Pod vedením místního someliéra se budou vychutnávat sekty, které zrály v láhvi celých 9 a 15 měsíců. Vína vznikla ve spolupráci s firmou Proqin ve Velkých Němčicích. Pro řízenou degustaci bude nachystaný Ryzlink rýnský Blanc (brut nature), Pinot Noir rosé (brut nature), Pinot Noir Blanc de Noir (brut nature), Ryzlink rýnský Blanc de Blanc (brut nature). Během degustace se účastníci dozvědí řadu zajímavostí o výrobě sektů, historii Vinice sv. Kláry i místním vinném sklepě. Degustace začínají v 17 a ve 20 hodin. Kapacita je 22 osob a místo je nutné si rezervovat. 

Otevřete láhev vína, kterou si šetříte

Řada lidí si schovává speciální láhev vína na slavnostní či výjimečnou příležitost. Tuto zvláštní příležitost si mohou milovníci vína udělat třeba 22. února, kdy se po celém světě otevírají láhve archivních a dalších unikátních vín v rámci večera „Open That Bottle Night“. Archivní vína pro své návštěvníky otevře i Vinotéka sv. Kláry. V prodeji bude limitované množství úspěšných vín z předchozích ročníků, která již nejsou v běžné nabídce. Řízená degustace za doprovodu místního someliéra se uskuteční v sobotu 22. února v 17 a ve 20 hodin a místa je třeba si předem rezervovat.

Ptáci v Praze

Botanická zahrada v zimě, to nejsou jenom rostliny. Nejen na krmítkách tu můžete zahlédnout některé zástupce ptačí říše, například různé druhy sýkor, červenky, hýly nebo sojky, žluny a strakapoudy. Ve spolupráci s Českou ornitologickou společností zahrada připravila panelovou výstavu, která je věnována pražskému ptactvu. Výstava vychází z knihy Pražské ptactvo 1800–2020, kterou vytvořil kolektiv autorů pod vedením Petra Voříška. Na panelech jsou představeny různé druhy ptáků prostřednictvím malovaných obrazů Jana Hoška, které jsou použité i v knize. Po krátkém seznámení s historií sledování ptáků na území Prahy návštěvníci poznají ptačí obyvatele jednotlivých hlavních biotopů v hlavním městě. Důraz je kladen především na ptáky hnízdící, ale pozornost je věnována i těm pravidelným hostujícím, s nimiž se můžeme setkat v době migrace či zimování.

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz

You may also like...