Nová francouzská pekárna Bread Society nabízí osvědčený recept na štěstí
V Košířích otevřela nová francouzská pekárna Bread Society. V její nabídce najdete nejen obligátní croissanty, choux a další sladké pečivo, ale také bagety a kvasový chléb. Majitelkou pekárny je Lucie Caïs Steblová, která na pečení přesedlala z původní profese projektové manažerky v architektonickém studiu.
Přestože Lucie Caïs Steblová donedávna působila jako projektová manažerka v architektonickém studiu Orange Machine, pečení jí nikdy nebylo cizí. První koláče a bábovky zvládla s babiččinou pomocí, další zkušenosti nasbírala, když vypomáhala v matčině restauraci. Své pekařské a cukrářské dovednosti se následně rozhodla zdokonalit během kurzů vedených Helenou Fléglovou, Vladem Ryasnyym či Julianou Fischerovou alias Maškrtnicí. A především se vydala do samotného centra gastronomie – Francie, kde absolvovala pařížskou školu Ferrandi a prestižní pekařskou školu École Internationale de Boulangerie v Aix-en-Provence pod vedením Thomase Teffri-Chambellanda. Po návratu do Česka se začala věnovat pečení na zakázku.
Splněný sen, nebo noční můra?
V té době dělil Lucii od vlastního podniku poslední krok. Ten se však záhy ukázal být tím nejnáročnějším. Prostor v přízemí budovy PARVI Cibulka v pražských Košířích odkoupila spolu s manželem Davidem před třemi lety. Cesta k vysněnému pekařství se ale zkomplikovala a v loňském roce již připomínala spíše noční můru. „Byť je budova bývalé továrny Meopta zcela zrekonstruovaná, čekala nás řada stavebních úprav. Museli jsme mimo jiné vybudovat rampu pro zásobování a také protihlukového těsnění. Majitel bytové jednotky nad naší připravovanou pekárnou přesto zpochybňoval dostatečnost odhlučnění, a tak následovalo několik nákladných měření hluku, než jsme dospěli k vzájemné shodě,“ hovoří Lucie Caïs Steblová otevřeně o veškerých peripetiích.
Interiér pekárny nezapře Luciinu původní profesi. Za jeho návrhem, designem i realizací stojí její muž David Caïs se svým studiem Orange Machine. Při tvorbě konceptu se inspiroval jednak industriální budovou bývalé továrny Meopta, ve které je pekárna umístěna, a jednak samotným provozem a produkty. Podařilo se mu tak vytvořit útulné prostředí, které zdobí dřevěné prvky a designová dlažba ze Španělska a Francie. A přestože se hosté mohou těšit i z estetické stránky pekárny, největší pozornost poutá zdejší nabídka.




Ať jedí koláče. A taky chleba
Základ Bread Society tvoří kvasový chléb a bagety, jejichž výroba trvá několik dní. Nechybí typické francouzské pečivo jako croissanty, pain au chocolate, choux nebo makronky, ale také danishe s ovocem, skandinávská semla, kardamonový motanec nebo české kynuté buchty a koláče. Sladké pečivo doplňuje to slané, například croissant plněný párkem, šnek se šunkou a sýrem a sendviče. Přípravu veškerých dobrot mají spolu s Lucií na starosti Daniele Combi který předtím působil v restauracích La Bottega a Café Imperial Dolce, jež spoluzakládal a kde byl i společníkem, a Oldřich Lánský, jenž prošel podniky La Collezione.
Kromě pečiva nabízí Bread Society také delikatesy od místních farmářů – uzeniny, paštiky, sýry, domácí džemy a další pochoutky. Díky tomu připomíná Bread Society malý koloniál poskytující vše potřebné pro výjimečný kulinářský zážitek. „Bread Society pro mě není jen o pečení. Je to místo, kde se potkává láska k jídlu a radost z jeho tvoření. Věřím, že kvalita surovin, poctivé řemeslo i výborná prezentace je to nejlepší, co mohu svým zákazníkům nabídnout. Jejich okamžitá zpětná vazba a chuť se k nám vracet jsou pak tou největší odměnou a motivací pokračovat v tom, co miluji,“ neskrývá nadšení Lucie Caïs Steblová.
Zajít pro čerstvé pečivo nebo posedět u kávy můžete v Bread Society každý všední den od 8 do 18 hodin, v sobotu pak od 9 do 15 hodin.
Foto: Anna Pleslová