V sobotu začíná masopust, oslavte ho trochu netradičně

Masopust, ve kterém letos třídenní období největších oslav začíná 13. února, je tradiční svátek, který symbolizoval oslavu konce dlouhé a chladné zimy. V letošním roce nebude možné uspořádat masopustní akce jako obvykle, i tak si ovšem můžete masopust užít naplno v rodinném kruhu či se svými blízkými. 

Masopustní hodování a veselí, během kterého probíhají nejenom tancovačky či zabijačky, představovalo dříve několikadenní období, kdy bylo třeba se dosyta najíst. Po masopustu totiž následoval přísný 40denní půst, příprava na Velikonoce, kdy se nejedlo maso, a lidé se neveselili. Půst už dnes většinou nenásleduje, zato maškarní bály a průvody, lidové zábavy, tancovačky a hodování přetrvaly. 

I přesto, že letos žádné hromadné akce nebudou, můžete si doma navodit tu správnou masopustní atmosféru. Uvařte si některé z tradičních masopustních jídel a připijte si na zdraví a naději, že se venkovní bujaré oslavy plné tancovaček a hodování brzy opět vrátí v plné parádě.

Co se vlastně o masopustu jí a pije? 

Hodování během masopustu je plné tradičních českých jídel – polévky, zabijačkový guláš, pečený bůček, škvarkové placky, pečená ovarová či vepřová kolena, vepřo knedlo zelo, hojně se pojídají také domácí jitrnice, klobásy, tlačenka či huspenina z místní zabijačky. Nechybí sladké – koblihy, smažené boží milosti a ovocné koláče různých druhů a velikostí.

Jídlo je potřeba zapít. Masopust je charakteristický tradiční konzumací piva a především „panáků“ tvrdého alkoholu, které Vás zahřejí a rozproudí Vám krev v žilách. Mezi klasikami se každoročně objevuje tradiční český rum Božkov a legendární bylinný Fernet Stock, které jsou u Čechů i Moraváků oblíbené již po několik generací.

Jelikož je v polovině února stále sychravo a venku nezřídka kdy také mrzne, nezapomeňte na konzumaci nápojů, které Vás zahřejí a povzbudí. Ideálním teplým drinkem je v tomto období klasický a všemi oblíbený grog nebo jeho odlehčená verze s černým čajem. V případě klasického grogu smíchejte tuzemák Božkov Originál s vroucí vodou, přidejte libovolné množství cukru a ozdobte citronem. Lehčí verzi grogu připravíte tak, že ve vroucí vodě vylouhujete sáček černého čaje a poté přilijete Božkov Černý, přidáte libovolné množství cukru a ozdobíte citronem. Dámy ani pánové rozhodně nepohrdnou také lahodnou kombinací jemného rumu Božkov Bílý a teplého jablečného džusu. Drink je velice snadný na přípravu – stačí smíchat zahřátý džus s rumem Božkov Bílý a ozdobit limetkou. Uvidíte, že si tyto tři varianty vaše rodina i přátelé velmi rychle oblíbí.

Připijte si zkrátka během oslav na zdraví, které je potřeba v každé době! Zkuste panák Pražské vodky či tradičních pálenek Bartida. Pokud Vás láká něco skutečně neobvyklého, ochutnejte Božkov Černý nebo Bílý.

Tipy na domácí masopustní hodování 

PRAŽSKÁ VODKA

Originální česká obilná vodka, která vyniká svou jedinečnou chutí a čistotou. Pražská vodka – ta naše, je charakteristická osobitou vůní a metodami výroby té nejvyšší kvality za použití prvotřídních obilných zrn.

BOŽKOV ORIGINÁL

Nejznámější český rum, který nemá konkurence. Božkov Originál je charakteristický zlatavě hnědou barvou a nezaměnitelně aromatickou vůní. Vzniká kombinací plzeňské vody, nejjemnějšího vysoce kvalitního lihu a tajných aromatických přísad.           

BOŽKOV ČERNÝ           

Jedinečný rum, který Vás zaujme svou temnou barvou. Vyniká především svou kořeněnou vůní a karamelovými chuťovými podtóny.

BOŽKOV BÍLÝ 

Unikátní rum, který na první pohled zaujme svou průzračnou barvou. Je charakteristický jemnou vůní a lahodnou chutí vyladěnou podle českých požadavků tak, jak ho všichni máme rádi.

FERNET STOCK

Legendární bylinný nápoj, jehož počátky výroby sahají až do roku 1927. Základem je jedinečná a tajná směs čtrnácti pečlivě vybraných bylin z celého světa. Fernet Stock vyniká především svou originální chutí, které je docíleno mistrovským výběrem a zpracováním bylin, jejich macerací a několikaměsíčním zráním.   

BARTIDA SLIVOVICE                       

Česká ikona mezi destiláty, která vyniká svou jedinečnou švestkovou vůní, jemností a chuťovou zaobleností. Slivovice dozrává tři roky v moderních nerezových tancích bez vlivu dřeva či sušeného ovoce. Díky tomu si zachovává svou tradiční autentickou chuť a vůni.  

BARTIDA MERUŇKOVICE

Tradiční ovocný destilát oblíbený nejen v Čechách, ale i na Moravě. Vyniká svou jemností a lahodnou medovou chutí s tóny čerstvého ovoce připomínající velkopavlovickou oblast.  Je charakteristický svou sladkou intenzivní vůní a podtóny pecek, které jí dodávají nezaměnitelné třísloviny a minerály. 

BARTIDA CALVADOS           

Legendární jablečný destilát pocházející ze západní Francie, který si svou tradiční recepturu zachovává již od roku 1942 pod ochranou značkou Appellation d’origine contrôlée (AOC). Vyznačuje se zlatohnědou barvou, hladkou, nasládlou chutí a charakteristickou vůní ovoce s jemným dotekem dřeva.

You may also like...