Pražští studenti FAMU natáčeli i v době pandemie, tři filmy získali nominaci na ceny Českého lva

Studenti pražské FAMU, částečně postiženi covidovými restrikcemi, zvládli natočit i dokončit natolik kvalitní filmy, že tři z nich získaly nominace v letošním ročníku Českého lva na studentskou Cenu Magnesia v kategorii nejlepší krátkometrážní film.

Cena pro začínající filmaře s finanční odměnou 100 tisíc a marketingovou podporou snímku, se letos vyhlašuje již pojedenácté a těší se velké oblibě a prestiži ze strany studentů. Letošní nominovaní z FAMU a jejich filmy ve finálové pětici jsou:

Damián Vondrášek – Hranice       hraný

Velitel jednotky českých celníků objeví při namátkové kontrole v nákladním prostoru dodávky skupinu imigrantů. Chaotického zásahu využije nezletilý chlapec a uteče do tmy přilehlých lesů. Dle rozkazu je třeba skupinu zadržet v improvizovaných podmínkách a chlapce najít. Jeho otec ale pátrání bojkotuje a jednotka začíná být k zadrženým agresivní. Velitel se nastalou situaci snaží vyřešit v rámci pravidel, ale postupně se dostává do vnitřního rozporu, zda následovat rozkaz, či vlastní svědomí. Noc, která otřese jeho vírou v systém, jenž reprezentuje.

David Semler – Musí to být bolestivý      hraný                          

Český student, Danny, vezme svého španělského přítele na výlet na český venkov. V nádražní čekárně se setkají s dvojící místních, kteří však netuší, že jim Danny rozumí, a tak začnou oba chlapce častovat jízlivými komentáři. Je tak jen otázkou času, než dojde ke konfliktu, jehož vyústění bude mít pro oba partnerské páry devastující účinek.

Eliška Cílková – Pripyat Piano         dokumentární                        

26. dubna 1986: Černobylský reaktor číslo 4 exploduje a stane se největší jadernou tragédií v historii. Pripyat – město, které je postaveno u elektrárny se tak stává městem duchů. Spolu s jeho bývalými obyvateli nás režisérka a skladatelka Eliška Cílková vezme na průzkum paměti tohoto unikátního místa. Poeticky natočený snímek nám ukazuje sílu hudby tam, kde bychom ji nejméně očekávali.

Výsledek klání se dozvíme 6. března 2021, kdy se ceremoniál Českých lvů uskuteční. Nominované snímky mohou lidé vidět online na platformě Dafilms.cz.

You may also like...