Tržby v gastru konečně rostou. Pomáhá hokej i fotbal
Konečně se zdá, že život gastro podniků se po dlouhých měsících restrikcí vrací do normálu. Svědčí o tom jak počty otevřených podniků, tak jejich tržby. Zatímco v poslední květnový den, kdy se hosté poprvé mohli přesunout z venkovních zahrádek i do interiérů, zůstávala zavřená bezmála čtvrtina zařízení, která fungovala před pandemií, v polovině června to je už jen 14 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro zařízení.
„Povzbudivé jsou zejména souhrnné tržby, které uplynulé víkendy dosahovaly hodnot loňského léta. To je přitom pro gastro absolutní vrchol sezóny. Je tedy vidět, že podniky, které dokázaly zachovat provoz, aktuálně jedou na plné obrátky. Podle našich zjištění mají dokonce o pětinu vyšší tržby než loni touto dobou,“ uvádí ředitel Dotykačky Petr Menclík.
Pomáhá hokejové MS i fotbalové Euro
Návštěvnosti gastro podniků výrazně pomáhá dobré počasí. Právě to, jestli svítí slunce, nebo je zima a deštivo, může podle Dotykačky způsobit rozdíl v tržbách v řádu desítek procent. Aktuálně však návštěvnost umocňují ještě sportovní akce. „Je znát, že fanoušci byli hladoví po sportovních přenosech ve svých oblíbených podnicích. Vidíme to především na kategorii sportbarů, kde ještě před dvěma týdny měla zavřeno celá třetina zařízení, ale nyní už obnovilo provoz 9 z 10 podniků,“ vyčísluje Petr Menclík.
Zájem lidí o společné fandění „u piva“ ještě lépe ilustruje nárůst tržeb. Tohle pondělí, kdy na Euru hráli Češi i Slováci (a kdy padl legendární Schickův gól z poloviny hřiště), vyskočily tržby v kategorii sportbarů bezmála na dvojnásobek předcovidových hodnot.
Barům už je hej, diskotéky zatím pláčou
Vzhledem k přetrvávání některých omezení se situace stále výrazně liší v jednotlivých segmentech. Diskotéky a noční kluby sice nemají zákaz provozu, dokonce nemají ani omezenou otevírací dobu, stále ale čelí zákazu živé hudby a tance v interiéru. Jejich provoz se tak omezuje na tradiční gastro služby, některé možná také přešly na sledování fotbalových a hokejových zápasů. Pro mnohé přesto stávající situace znamená de facto absolutní stopku.
„Ačkoli za uplynulé dva týdny pozorujeme mírný posun i v této kategorii, počty otevřených podniků i jejich tržby se stále drží nízko. Jiné je to ovšem v případě barů. Oproti předchozímu období už zůstává zavřených jen 17 procent podniků a tržby se za poslední dva týdny vyšvihly k předcovidovým hodnotám,“ hlásí Menclík.
Otazník visí nad tradičními hospodami a pivnicemi. Zařízení, která jsou otevřená, se nemají zle. Podle Dotykačky souhrnné tržby hospod a pivnic, které nadále používají pokladní systém, aktuálně převyšují předcovidové hodnoty asi o 14 procent a dosahují lepších výsledků než loni v první polovině června. Na vyhodnocení toho, kolik hospod reálně přežije pandemii, je však podle Menclíka ještě brzo.
Praha stále doplácí na nedostatek turistů
Zatímco ve všech krajích se na gastro tržbách pozitivně podepisuje nástup letní sezóny (v porovnání s obdobím před vypuknutím pandemie rostou tržby o desítky procent), Praha se jako jediná stále potácí v mínusových hodnotách. „Propad oproti únoru 2020 je v průměru kolem 20 %, přitom v tomto období by naopak měly být tržby o desítky procent vyšší. Je zkrátka vidět, že Praze chybí zahraniční turisté a ti tuzemští ji nezachrání,“ konstatuje Menclík.
Tuzemský turismus nicméně výrazně pomáhá podnikům v atraktivních lokalitách. Nejlépe si tradičně vedou jižní Čechy, jižní Morava a oblast Krkonoš, kam Češi míří především o víkendech. Vysokých tržeb stabilně dosahuje také Středočeský kraj.