Vinobraní na Grébovce: Moravští vinaři do Prahy přivezli víno i cimbálovou muziku
V sobotu 18. září se konalo v pořadí historicky už 14. vinohradské vinobraní v pražských Havlíčkových sadech. A to přímo pod viničným areálem Grébovky. Ta je pražským unikátem. Na podzim zde uzrávají šťavnaté modré hrozny na prosluněném kopci. Kdysi v Praze bylo vinic daleko víc, což dokládají historické názvy míst a ulic, například ulice Viničná, Na vinici. Dnes takto zraje každoročně na podzim víno i v pražské Tróji, na vinici zvané Klára. Všichni podvědomě vnímáme, že když začne vinobraní, je tu neodvratně podzim. Mnozí z nás si okamžitě představí sychravé zamračené počasí. Ale podzim dokáže být i barevný, teplý, a to díky akcím, které v různých krajích tuto dobu probíhají.
Pokud jde o vinobraní, koná se také pravidelně na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3, kde je mnoho stánků. Slavná vinobraní jsou i na Mělníku, městečku na soutoku Vltavy a Labe. A samozřejmě na Moravě. Grébovka má plochu 11 ha, z toho 1,7 hektarů zabírá vinice. Vznikla v letech 1871-1888 jako zahrada Gröbeho vily pražského průmyslníka Moritze Gröbeho. V roce 1964 byl areál zapsán jako kulturní památka. Počínaje rokem 1999 je ve správě Městské části Praha 2. Vzhledem k celkové zchátralosti areálu zde přistoupili v roce 2001 k jeho rozsáhlé rekonstrukci dokončené roku 2014. Následující rok získaly úpravy vyznamenání cenou Patrimonium pro futuro Národního památkového ústavu.
Na letošní vinobraní do pražské Grébovky se sjeli vinaři z celé naší země, i ti z Moravy, aby tu společně oslavili velký svátek zralého vína. Na slavnostním zahájení nejprve promluvila starostka Městské části Praha 2 Mgr. Jana Černochová, která má zásluhu na péči o Havlíčkovy sady a jejich zeleň i o tuto krásnou akci. Návštěvníky uvítal moderátor a spisovatel Honza Musil. Na vinobraní si přišlo v sobotu užít mimořádnou atmosféru 15 000 lidí. Hrála jim k tomu cimbálová muzika Limbora. Všude panovala pohoda a bylo zde plno stánků, mimo jiné stánky s grilovaným a pečeným masem.
Návštěvníci měli možnost ochutnat guláše a halušky, také olivy a sýry jako pamlsek k vínu. Byly zde stánky s čerstvým pečivem, kterým kralovaly koláče, například pravé a tradiční moravské frgály, také klasické voňavé skořicové štrůdly a kulaťoučké pohádkové vdolky. Ale byl tu i stánek, kde se prodávaly krásné džbánky a skleničky se speciálním výbrusem. Každý si přišel na to své. Byli zde vinaři z Moravy, kteří mají ve světě velký zvuk. Například vína z Pálavy. Je to tím, že na slunné a úrodné Pálavě rostou zvláštní rostliny, které dávají vyráběnému vínu unikátní buket, vůni i chuť. Bylo zde i spousta stánků s burčákem .Stánek zde měly například Vinice Neckářovi, kteří do Prahy přijeli až z Kyjova.
V ten den do Havlíčkových sadů zamířilo skutečně hodně lidí, byly zde i celé rodiny s dětmi, také pro ně tu byly připraveny stánky například s lahodnou domácí limonádou s ovocem a nebo tenké plněné palačinky, trdelníky s čokoládou a skořicí nebo karamelem. Mnozí si zde mohli pochutnat na perníčcích, které se nabízely také v jednom ze stánků. Ale vraťme se ještě k známému přísloví. Když se také o někom nebo o něčem říká, že zraje jako víno, něco na tom je. A platí to dvojnásob i o těchto akcích, vinobraních, která jsou stále více rok od roku pestřejší a organizačně a programově barvitější.
Text a foto: Eva Krejčová