Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům
Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu, které se svým týmem připravil šéfkuchař Marek Fichtner. Hosté mohou vybírat z několika předkrmů, sezónních hlavních chodů a celé menu samozřejmě završit výběrem z dezertů. To vše pečlivě spárované buď s vínem nebo netradičně také s fermentovanými domácími limonádami.
„Toto podzimní menu jsem sestavil společně s mými talentovanými kolegy, jelikož týmová práce i při tvorbě menu je důležitá pro profesní rozvoj nadaných talentů. Menu bych rád obměňoval 4x do roka dle ročních období v návaznosti na sezónnost produktů. Volili jsme ingredience, které jsou zajímavé a málokdo z našich hostů si je připraví sám doma. Například teleci brzlík, foie gras, topinambury, smrže, soufflé, hovězí žebro v Rioja atd. Další zajímavostí je naše nabídka nealkoholických drinků, které fermentují naši cukráři v různých příchutích“ upřesňuje šéfkuchař Marek Fichtner.
Čtyřicetimístný kulinářský Trezor se otevírá každou středu a čtvrtek večer a vzhledem k omezené kapacitě je doporučeno včas si rezervovat místa na www.trezorspork.cz.
Předkrmy a polévka
Hříbkové pelmeni s černým lanýžem, houbové consommé, vyzrálý horský sýr a česnekové pyré · Telecí brzlík s bramborem konfitovaným v kachním sádle, lišky, zelený chřest a zauzená ryzlink omáčka · Foie gras terina s kakaem, švestky, pistácie a brioška · Polévka ze zauzených topinambur se smrži, čipsy, roláda z perličky a lískové ořechy · Máslová dýně s vyšlehaným sýrem zrajícím v popelu, granola z piniových oříšků a glazé z granátových jablek.
Hlavní chody
Štika & mandle s perníkovou omáčkou, bramborová terina, pastinákové parissienne, kadeřávek a mandlové pyré · Kanec & šípek, hřbet ve slanině Iberico, ramínko v šípkové omáčce, kapustová rolka a kaštanová nádivka · Hovězí žebro & morek, omáčka z Rioja, pyré ze zkaramelizované bílé cibule, celerový fondant a grilovaný pak choi · Kachna & Kachna, prso, kroketa z konfitovaného stehna, cider, štrůdl ze sladkých brambor, fava fazole a jablko pink lady · Dvakrát pečené květákové suflé s Gruyére sýrem a lanýžovou omáčkou.
Dezerty a sýry
Klárčin Sachr s hořkou čokoládou, meruňkami a čokoládovou zmrzlinou · Punčové koule, grep, domácí tonic, Gin, citrónová trubička a sušené maliny · Selekce sýrů z Bio Farmy Krasolesí a fíkovým chutney, dýňovými krekry a ořechy v medu.
Restaurace Červený jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.
Restaurace Červený jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.