Český česnek má své místo v domácí kuchyni po celý rok

Sklizeň českého česneku je u konce a na pulty obchodů Tesco míří stejně jako v loňském roce produkce od našeho předního dodavatele, společnosti Blanická. I přesto, že počasí, zejména časté a vydatné deště v měsíci červnu, komplikovalo sklizeň samotnou a potom i následné sušení, letošní sklizeň česneku je nadprůměrná. Přes proměnlivé přírodní podmínky tak bude i letos český česnek kvalitní, s vysokým obsahem silic a dalších zdraví prospěšných látek. Čeští spotřebitelé se tak nemusí obávat jeho nedostatku. Zakoupit si ho mohou již nyní v obchodech Tesco, kam společnosti Blanická dodává svou letošní produkci.

Poptávka po ryze českém česneku rok od roku roste. Vyplývá to i z našich statistik. Není divu, proč je v Česku česnek tak oblíbený. Kromě toho, že má nezaměnitelné postavení v české kuchyni, je taktéž výborným zdrojem celé řady tělu prospěšných vitamínů. Je známo, že česnek působí jako přírodní antibiotikum, ale to není jeho jediný přínos. Kromě toho také posiluje imunitu a celkovou obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkci srdce a pročišťuje cévy. Skvělý je také na potíže se zažíváním, jelikož čistí trávicí trakt, likviduje nepřátelské parazity ve střevech a působí proti nadýmání. Svým pozitivním účinkům na naše zdraví vděčí česnek svému obsahu vitamínů, zejména A, B a C. Dále také obsahuje selen, vápník, jód, thiamin, riboflavin a niacin.

Léčivé účinky česneku ovlivňuje i jeho kvalita, a proto česnek odebíráme od ověřených českých farmářů a dodavatelů, kteří za jeho kvalitou stojí. Jak ale skladovat česnek, aby v něm veškeré vitamíny, které obsahuje, zůstaly? Nejlepší možností je skladovat ho na suchém, dobře větraném místě při pokojové teplotě. Pokud máte suchý sklep nebo spíž, máte vyhráno a česnek od farmáře v něm můžete skladovat celou zimu, během které ho můžete použít v nespočtu receptů. Vyzkoušejte například vepřovou pečeni v česnekové krustě nebo třeba pomazánku z grilovaného lilku s česnekem. 

Vepřová pečeně v česnekové krustě s třtinovým cukrem a salátem z hrášku a pórku

Ingredience:

  • 1kg vepřové pečeně
  • ½lžičky soli
  • ½lžičky pepře
  • 6strouž česneku
  • 3lžíce třtinového cukru
  • 2pórky
  • 2lžíce olivového oleje
  • 300g mraženého zeleného hrášku
  • 200g anglické slaniny (uzené slaniny)
  • 1lžička mleté papriky uzené
  • 50g parmazánu

Postup přípravy:

  1. Připravíme si zeleninu. Na pánvi si necháme rozehřát lžíci oleje, přidáme na větší kostky nakrájenou slaninu a na kousky nasekaný pórek. Orestujeme a přidáme uzenou paprika a hrášek. Dosolíme podle chuti.
  2. Podlijeme vodou, dusíme 5 minut a následně posypeme nastrouhaným parmazánem.
  3. Pekáč vyložíme pečicím papírem, dáme na něj maso, které osušíme papírovou utěrkou. V malé misce smícháme česnek, cukr, sůl, pepř a zbylý olej. Mícháme, dokud nevznikne pasta.
  4. Pastou potřeme maso, dáme ho do trouby předehřáté na 185 °C a pečeme 45 minut. Podáváme se zeleninou.

Pomazánka z grilovaného lilku s česnekem

Ingredience:

  • 1lilek
  • 4lžíce olivového oleje
  • 8krají celozrnného chleba (tmavého)
  • 2stroužky česneku
  • tymián
  • 1citron (šťáva z půlky)
  • 2lžíce dýňových semínek
  • 2lžíce sezamu
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup přípravy:

  1. Lilek omyjte a nakrájejte na plátky.
  2. Dejte je na plech, posolte a nechte chvíli odpočinout, aby se lilek vypotil.
  3. Grilovací pánev vytřete olejem a grilujte lilek dozlatova. Před dopečením přidejte na pánev česnek a tymián.
  4. Plátky lilku zbavte slupky a dejte je do mixéru.
  5. Přidejte ogrilovaný česnek, sůl, pepř, trochu citronové šťávy a vše rozmixujte do hladka.
  6. Pomazánku namažte na tmavý chléb. Posypte ji nasucho opraženými semínky a ozdobte měsíčkem citronu.

You may also like...