Zdravé zimní recepty od Probio
PRO-BIO, obchodní společnost s r. o. je první český výrobce a významný dodavatel širokého sortimentu kvalitních biopotravin. Místní mlýny denně melou čerstvé voňavé bio mouky. Na výběr je z téměř 40 různých druhů.. např. špaldovou celozrnnou, žitnou chlebovou či pohankovou, ale taky třeba mouku z dvouzrnky, z červené pšenice nebo čiroku. Níže přinášíme několik receptů z bio mouky.
Bramborové noky
3 – 4 porce
500 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných
1 vejce, sůl
2 lžíce bramborového škrobu
110 g (+/- 10 g) polohrubé mouky pšeničné Probio + na podsypání
Postup:
Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zpracujte ještě trochu polohrubé mouky. Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm. Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5 – 2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm. Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům. Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř.
Noky se špenátem a rajčaty
1 cibule, 1 lžíce olivového oleje Biolinie
6 kousků sušených rajčat naložených v oleji
2 stroužky česneku
4 hrsti baby špenátu
8 cherry rajčátek
1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
2 porce uvařených noků
Sůl, čerstvě mletý pepř, sýr feta
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, najemno pokrájený česnek a chvíli restujte, aby se česnek rozvoněl.
Přidejte špenát, překrájená rajčata, tymián, špetku soli a pepře a míchejte, dokud špenát neovadne. Nakonec přidejte noky a krátce prohřejte. Na talíři posypejte rozdrobeným sýrem.
Noky se zelím, řepou a tofu
1 větší nebo 2 malé bulvy červené řepy
Olivový olej, sůl, 1 cibule
200 – 250 g kysaného zelí Probio
¼ lžičky drceného kmínu Probio
100 g uzeného tofu
1 lžíce najemno nastrouhaného křenu
2 porce uvařených bramborových noků
Postup:
Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostky (velké asi 1 – 1,5 cm). V misce zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C doměkka.
Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Zelí překrájejte a vložte do hrnce. Přidejte drcený kmín, osolte a podlijte trochou vody. Pod poklicí duste 10 – 15 minut. K zelí přidejte uvařené noky, upečenou řepu, nastrouhaný křen a promíchejte.
Tofu nakrájejte na drobné kostky a na trošce oleje orestujte. Noky naservírujte na talíře a posypejte tofu.
Žitné dalamánky
Doba přípravy: 20 minut + kynutí
Doba pečení: 30 minut
Ingredience na 4 dalamánky
250 g žitné chlebové mouky Probio
50 g špaldové chlebové mouky Probio
Větší špetka soli
Špetka drceného kmínu
15 g droždí
160 ml teplé vody
½ lžičky cukru třtinového Probio
30 g olivového oleje Biolinie
Kmín na posypání Probio
Postup:
Mouky smíchejte se solí a kmínem ve větší míse. Droždí rozmíchejte v teplé vodě s cukrem. V mouce udělejte důlek a doprostřed vlijte vodu s droždím. Nechte kvasnice 15 minut pracovat.
Poté přilijte olej a zpracujte těsto. Těsto nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu. Pak těsto vyklopte, propracujte a rozdělte na 4 stejné díly. Z každého uválejte dalamánek a položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou, párkrát nařízněte ostrým nožem a posypejte kmínem. Nechte na plechu kynout 15 – 20 minut. Dalamánky pečte při 180 °C (horkovzduch) 30 minut.