Na celodenní konferenci New Food Forum ochutnají účastníci a účastnice budoucnost

Již následující úterý 12. 4. se v pražském Karlíně uskuteční první ročník celodenní konference New Food Forum. S cílem zvýšení množství, dostupnosti a kvality rostlinných produktů spojuje konference maloobchodní řetězce, výrobce potravin i startupy. Mezi hlavní partnery akce patří maloobchodní řetězec Tesco, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a také přední značky rostlinných potravin Garden Gourmet a Alpro. Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly.

Keynote prezentace se ujme Tobias Leenaert, spoluzakladatel ProVeg International. Ve své prezentaci Tobias napoví účastníkům a účastnicím konference, proč se schyluje k zásadní bouři, která již pomalu začala narušovat náš potravinový systém. Rostoucí obavy o dopady na životní prostředí, veřejné zdraví a životní podmínky zvířat – to vše ukazuje směrem k více rostlinnému stravování. Spolu s vývojem nových technologií výroby potravin nejsme svědky pouhého měnícího se trendu, ale hluboké transformace, která s sebou nese obrovské příležitosti.

„Uvědomujeme si, že zdraví člověka a zdraví planety jsou vzájemně propojeny a v Danone vnímáme péči o tyto dvě oblasti jako velmi důležité. Také z tohoto důvodu se strategie společnosti Danone řídí jednoduchým heslem: One Planet. One Health. Rostlinná strava má v této péči o naše zdraví a zdraví planety nezastupitelné místo. A proto jsme moc rádi, že můžeme být partnerem akce New Food Forum a společně se podílet na prezentaci rostlinných výrobků a jejich inovací, které jsou součástí jídelníčku čím dál většího počtu lidí,” uvadí Monika Ihnatková, Public Affairs Manager z Danone, jež je také jedním z partnerů konference.

O nejnovější aktuality z oblasti vývoje nových produktů a tržních příležitostí se s námi podělí Lu Ann Williams působící na pozici ředitelky Global Insights ve společnosti Innova Market Insights, která poskytuje služby v oblasti výzkumu trhu zahrnující i Innova databázi. Odhalí také současné trendy a oblasti s potenciálem v rámci českého rostlinného sektoru.

Od Barbory Puchlové a Marka Koyše se dozvíme, jaké programy Impact Hub organizuje, jaké známé projekty podpořil a co se mu na poli udržitelnosti podařilo zorganizovat. Dále se podíváme i na možnosti rozvoje, který poskytuje EIT Food, lídr evropského trhu v oblasti agro-potravinářských inovací.

„V loňském roce jsme aktualizovali naši strategii zdravého stravování, aby lépe zohledňovala měnící se životní styl zákazníků a rostoucí poptávku po rostlinných potravinách,” uvádí Chris Gee, produktový ředitel Tesco Česká republika. „Náš cíl je jasný: pomáhat zákazníkům jíst zdravěji a co nejvíce jim nakupování zdravých potravin usnadnit. Zapojení do konference New Food Forum je pro nás příležitostí, jak veřejnosti blíže představit naše aktivity v oblastech zdravého stravování a udržitelnosti. Chceme se také pochlubit, jak rozvíjíme nabídku naší značky Plant Chef a na jaké novinky se mohou naši zákazníci těšit v letošním roce.“

Která témata budou v blízké budoucnosti čím dál důležitější, jak pro spotřebitele a spotřebitelky, tak pro samotné maloobchodní řetězce? Jaká je budoucnost retailu? Offsetování uhlíkové stopy produktů, důležitost certifikací, chybějící produkty v sortimentu, fortifikace výrobků a umístění rostlinných produktů v regálech – to jsou oblasti o kterých budou diskutovat zástupci a zástupkyně retailových řetězců. Za Tesco vystoupí nákupčí Adéla Kovková, za Albert se diskuse zúčastní manažerka kvality Anna Malenová. O svůj pohled posluchače a posluchačky obohatí také vedoucí firemní komunikace společnosti Lidl Tomáš Myler či Barbora Geršlová, manažerka udržitelnosti společnosti IKEA.

Jak jinak může vypadat udržitelná budoucnost potravin? Kultivovaně. Bene Meat Technologies přináší další alternativu k masu z konvenčních chovů a tou je maso kultivované, které nabízí řešení palčivých problémů naší doby souvisejících s neudržitelností současného potravinového systému i klimatickou změnou. Výzkum v Bene Meat Technologies motivují nejen zdravotní a ekologické důvody, ale i ty etické a ekonomické. Inovace, které doslova rostou v pražském startupu Bene Meat Technologies představí Petra Nevečeralová.

You may also like...