Na borůvky nejen do lesa, ale i do Vinohradského Parlamentu

Máte už mrazák plný borůvek, které jste si pilně během léta nasbírali, a najednou jste na ně dostali chuť? Jestli se vám nechce sahat do zásob na zimu, vyrazte na borůvkobraní ve Vinohradském Parlamentu. V menu budou nejen různé varianty borůvkových knedlíků, ale i dušená hovězí žebra s marinovanými borůvkami.

Borůvky, především ty lesní, které si člověk sám nasbírá, chutnají snad každému. Jistě málokdo odolá borůvkovému koktejlu, borůvkovému koláči s drobenkou nebo poctivým borůvkovým knedlíkům s tvarohem. Málokdo ale ví, že borůvky jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Kromě důležitých vitamínů a minerálů zvyšují celkovou obranyschopnost organismu. Proto jejich sběr a konzumace nepatří jen mezi letní skvělou zábavu, ale slouží především jako prevence proti nemocem.

Borůvky nasladko i naslano

Chcete si nechat své vlastní zásoby borůvek na zimu, a přesto jste na ně dostali chuť? Vydejte se do Vinohradského Parlamentu, kde od 24. do 30. srpna pořádají akci Knedlíky a borůvky. Podávat se bude kynutý makový knedlík plněný borůvkami, posypaný tvarohem a moučkovým cukrem nebo tvarohový skořicový knedlík se skořicovým máslem a borůvkovou espumou a skořicovou drobenkou. Pro ty, co mají rádi odpalované těsto, budou k dostání smažené vanilkové knedlíčky s vanilkou a mandlemi, podmáslím, lesními borůvkami a pečenou čokoládou. Máte rádi kombinaci masa a ovoce? Pak si jistě pochutnáte na hovězích žebrech s pikantními marinovanými borůvkami, silnou šťávou a bramborovými knedlíky plněnými liškami.

Borůvky v domácím provedení

Pokud vám doma borůvky přeci jen přetékají a všechny se do mrazáku nevejdou, udělejte si doma výborného osvěžujícího borůvkového žahoura.

Suroviny na 4 porce:

čerstvé lesní borůvky           300 g
máslo                                      1 pl
smetana ke šlehání              0,15l
tučný tvaroh                          150 g
cukr                                         60 g
citrón                                      kůra z půlky
skořice                                    na špičku nože

Postup:

Borůvky povařte s máslem, cukrem a smetanou přibližně 5 minut. Dochuťte skořicí a citrónovou kůrou. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte tvaroh a důkladně vymíchejte. Žahour se výborně hodí k borůvkovým knedlíkům nebo k lívancům.

You may also like...