Globus Zdravý svět: Novým trendem jsou fermentované potraviny

Podle údajů specializovaných sekcí Zdravý svět patnácti hypermarketů Globus, které nabízí na 1 100 různých alternativních potravin, se v Česku rozvinul nový fenomén. Tím jsou fermentované potraviny. Dále také vyplynulo, že průměrná míra inflace u alternativních potravin nedosahuje té u potravin konvenčních.

Poptávka po zdravějších a alternativních potravinách poslední roky v řadě stoupala. V letech pandemie byl zájem dokonce až rekordní, meziročně nakoupili zákazníci sekce Zdravý svět v hypermarketech Globus vždy o 8 procent alternativních potravin víc než rok předchozí. Avšak růst poptávky zarazily události roku 2022. Část prodejů alternativních potravin stagnuje nebo zájem o ně mírně klesá. Jsou ale potraviny, o které i přes krizi zájem roste.

Fermentované potraviny táhnou

Velkým aktuálním trendem v Česku jsou fermentované, tedy kvašené potraviny. Jde například o fermentovaný nápoj kombucha, kvašenou zeleninu kimchy a fermentovanou sóju tempeh. „Kombucha, tempeh a kimchy společně povzbudily fenomén zdravého stravování, který zřejmě ještě může dál sílit,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus.

Alternativní potraviny zdražily daleko méně než konvenční

U potravin proběhla meziroční inflace v řádu desítek procent (v říjnu 2022 vs. 2021 to bylo 27,1 %), ale u alternativních potravin se takové skoky neudály. Průměrná meziroční inflace sortimentu Zdravého světa byla loni okolo 8 procent, což byla několikanásobně nižší míra než u potravin z konvence. Možným důvodem je, že v sortimentu Zdravého světa máme výrobky zejména z rostlinných, tedy neživočišných surovin,“ řekla Aneta Turnovská. K nejcitelnějšímu zvýšení cen alternativních potravin tak došlo u BIO mléka a kuřecího masa. To způsobilo, že zákazníci se přiklání víc ke konvenčnímu mléku a kuřecímu masu. Některé kategorie potravin ale loni nezaznamenaly cenový nárůst vůbec. Šlo kupříkladu o bezlepkové potraviny, kde k úpravám cen zatím nedošlo.

Novinky lidé rádi zkoušejí

I přes přetrvávající složitou ekonomickou situaci budou do Zdravých světů v Globusu letos uváděny zajímavé novinky. Zákazníci je totiž rádi zkouší. „Úspěšně jsme v minulém roce zařadili do sortimentu citrus YUZU nakládaný v medu, zmrzlinové koláčky z rýžové pasty Mochi nebo rostlinnou alternativu masa Tender Jack Amazonia, který je vyroben z plodů rostliny jackfruit, ekologicky pěstovaných a ručně sklizených na Srí Lance,“ řekla Aneta Turnovská. Zákazníci si rychle oblíbili také potraviny z hrachového základu řady pan Hrášek od tuzemského výrobce Emco, které tyto hypermarkety nabízí od loňského ledna. „Letos se chystáme uvést produkty z nejbohatšího ovoce na antioxidanty Acai, a také budeme rozšiřovat nabídku bezlepkových výrobků o řadu BalViten,“ prozradila plány Aneta Turnovská.

Individuální nabídka je dnes nutnost

Sekce Zdravý svět jsou svou nabídkou 1 100 produktů alternativních potravin nastaveny na individuální požadavky jednotlivého zákazníka. „Každý se dnes chce stravovat dle svého přesvědčení a zdravotního stavu. Vnímáme dlouhodobě také zájem zákazníků o novinky v sortimentu, které mají například zdravotní benefit. Pro českého zákazníka je důležitá zároveň autenticita, jakou v sobě nesou tuzemské regionální značky. Ty také průběžně oslovujeme,“ uzavřela Aneta Turnovská za Zdravý svět Globus.

You may also like...