Restaurace Triton sází na gurmánskou delikatesu – Holubí strnad
Jarní menu restaurace Triton jenom potvrdilo, co už všichni dlouho tušili. Nový šéfkuchař podniku Tomáš Kohút je kulinární kouzelník, jehož speciality vás překvapí nejen parádní chutí, ale také svou fantastickou vizuální podobou. V romantické krápníkové jeskyni umístěné v podzemí Václavského náměstí na vás díky němu čeká spousta unikátních kulinárních zážitků. Tak pojďme vstoupit.
Jednou z hvězd jarního menu bude bez debat ceviche z mušlí svatého Jakuba, nabízející úžasnou kombinaci svěžesti a delikátní chuti. Jemné maso marinované v citronové šťávě doplňuje nasládlá fresh ze zelených jablek a špenátu. Dalším skvostem jarního menu je „umami“ verze telecího tataráku servírovaného s konfitovaným žloutkem a hříbky. Absolutním vrcholem operního představení je ovšem znamenitá prezentace holuba „á la Bruant ortolan“, který na talíři vypráví jeden z nejslavnějších příběhů světové gastronomie.
Jedná se o vzpomínku na slavnou francouzskou specialitu v podobě pečeného strnada zahradního, který je považován za jednu z největších a také nejkontroverznějších gastronomických delikates. Pěvec zavřený v kleci byl překrmován fíky na čtyřnásobek běžné váhy, aby ho těsně před úpravou utopili v armaňaku, díky čemuž na hosty čekala exploze chutí. Dnes je příprava strnadů zakázána, proto se šéfkuchař Tritonu rozhodl přiblížit labužníkům tento gurmánský poklad v legální formě. A místo strnada vsadil na „Rolls Royce“ mezi holuby, tedy na špičkového francouzského holoubka z Anjou, jehož servíruje s omáčkou z holubích kostí dochucenou armaňakem, s čerstvými fíky a krupicovým nokem s tymiánem. Výsledek je famózní.
Nové jarní menu v restauraci Triton je k dispozici od poloviny března. Největší zážitek nabízejí tři speciálně připravené menu – a sice L’Atelier Gourmet, které je možné vyzkoušet buď se čtyřmi nebo sedmi chody, dále pak české „Modern Art menu“ či romantické Candlelight menu shodně s pěti chody. Případně vegetariánské menu o pěti chodech, které překvapí vegetariánskou kachnou připravenou z celeru pečeného v rašelině, jehož vizuální podoba je k nerozeznání od skutečné kachny.