Víno, které skvěle doplní velikonoční pokrmy i jarní saláty. A výletníky naláká do vinařství
Podle známého přísloví bychom v dubnu měli být ještě za pecí. Komu by se tam ale chtělo zůstat, když nás čekají Velikonoce plné gastronomických zážitků a sluníčko nás svými paprsky láka k řadě výletů třeba na procházku do vinohradů? Nechte se inspirovat národní sommelierkou Klárou Kollárovou víny, která vybrala ze Salonu vín, tedy ze stovky našich nejlepších vín pro letošní rok, k dubnu nejlépe ladící. Nachystala si pro vás ideální vína k Velikonocům a lehkému jarnímu jídelníčku. Nechybí ani tipy na první turistické cesty za vínem.
Silná dubnová trojice: Víno, bylinky a mladá zelenina
Jaká barva se vám vybaví, když se řekne duben? Nejspíše zelená. Všechno zase začíná žít. Parky, louky i lesy se probouzejí v tisíce odstínech zeleně. Jaro je v plném proudu. A aby té zelené nebylo málo, často dominuje v našich pokrmech. Dubnová gastronomie je jakýmsi vzkříšením svěžesti. Setkáváme se křehkou šťavnatou mladou zeleninou v podobě jarní cibulky, křupavých ředkviček, polníčku, špenátu i třeba řeřichy.
Veltlínské zelené 2021, VOC Růžové hory, suché, Vinařství U Kapličky s.r.o.
„K čerstvým jarním pokrmům se skvěle hodí lehčí a svěží vína typu Veltlínského zeleného, které je kořenité, středně plné, s příjemnou harmonickou kyselinou. Vyzkoušejte například víno z nového VOC Růžové hory, které označuje místo původu hroznů na obce Rakvice, Přítluky a Zaječí,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Veltlínské zelené 2021, VOC Znovín, suché, Znovín Znojmo, a.s.
„Lehké pokrmy ze sezónních jarních surovin perfektně doplní vína typu Veltlínského zeleného. Ty z oblasti Znojma známe již dlouho, jedná se totiž o nejstarší VOC – víno originální certifikace v České republice. Víno je výrazné, expresivní a voňavé, v chuti milé a přívětivé. Prototyp VOC jak má být,“ popisuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Sauvignon 2021, suché, pozdní sběr, Vincúr
„Výrazně suchý Sauvignon z malého mutěnického vinařství, které obhospodařuje jen 2 hektary vinic, nabízí atraktivní aroma s tóny mučenky, listů černého rybízu, angreštu a herbálního nádechu. Chuť je šťavnatá, plná, s dlouhou perzistencí. Víno je díky výrazné suchosti zajímavé i gastronomicky. Vhodně doplní čerstvou zeleninu, listové saláty s kuřecím nebo krůtím masem,“ radí národní sommelierka Klára Kollárová.
Velikonoční hodování s našimi víny
K největším svátků křesťanů, Velikonocům, patří také lidové zvyky a tradice související s gastronomií. Třeba na Škaredou středu, kdy Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných, se konzumovaly různé trhance z bramboráků a placky. Na Zelený čtvrtek, v den poslední večeře, se mělo sníst něco zeleného, abychom byli zdraví. V den ukřižování Ježíše Krista, na Velký pátek, se držel smutek, proto se lidé často postili, eventuálně se zasytili lehkým pokrmem z ryb nebo hustou polévkou z kysaného zelí a brambor. A konečně se dostáváme k tomu, s čím má většina z nás spojené Velikonoce – k beránkům, mazancům, vejcím a nádivkám, jídlům typickým pro Bílou sobotu i Velikonoční neděli, která byla na pokrmy ještě bohatší, především na ty masové. Vždyť se slavilo zmrtvýchvstání Ježíše! Tradičně o Velikonoční pondělí probíhá koledování, kdy chlapci chodí za děvčaty, které „omlazují“ pomlázkou a u toho říkají velikonoční říkanky. Za svou aktivitu si vyslouží malované kraslice.
Chardonnay 2021, suché, pozdní sběr, BMVinařství s.r.o.
„Chardonnay je mezinárodní odrůda, kterou často nazýváme jako plastickou. Skvěle odráží místo původu a hlavně zpracování ve sklepě, tedy vizi vinaře. Toto víno je krásně ovocné a kulaté, díky své plnosti vhodně doplní velikonoční nádivku,“ láká národní sommelierka Klára Kollárová.
Tramín červený 2021, suché, pozdní sběr, Rodinné vinařství Skoupil
„Užijte si suchý Tramín ze skvělé polohy ve Velkých Bílovicích. Tento mikroregion je odrůdě Tramín zaslíbený a nepřekvapí, že je rodinným klenotem vinařské rodiny Skoupilových. Ve vůni i v chuti najdete v tomto víně meloun, papáju, marakuju i typickou rozkvetlou růži. V závěru nás čeká kořenitost pepře. Vhodně doplní klasický mazanec, který není příliš sladký, ideálně s rozinkami,“ vysvětluje národní sommelierka Klára Kollárová.
Sauvignon 2021, polosuché, výběr z hroznů, Štěpán Maňák
„S tímto plnějším typem Sauvignonu z těžších půd a z řádně vyzrálých hroznů můžete vyzkoušet odvážné velikonoční párování! Jeho vůně je seriózní a bohatá, plná černého rybízu, zralého angreštu a hluchavkového medu. V chuti pak cítíte příjemnou nasládlost evokující angreštovou marmeládu s citrusovou kůrou. Prostě komplexní víno, které zvládne i tak výrazný pokrm, jako je jehněčí s bylinkami, citronem a nádivkou,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Rulandské šedé 2020, polosladké, výběr z hroznů, Vinařství Hrozínek s.r.o.
„Přestože je toto Rulandské šedé v kategorii polosladkých vín, není to žádná ovocná bomba. Víno totiž zrálo v dřevěném sudu a získalo velmi elegantní nádech vanilky a medu. Chuť je sametově plná s medovým závěrem. Jemný dotek dřeva se prolíná celou degustací. Vyzkoušejte ke koláčům nebo k jemnému sýru s bílou plísní,“ radí národní sommelierka Klára Kollárová.
Jarní turistické výpravy za vínem na Moravu
Víte, kolik máme u nás vinařských podoblastí? Celkem šest. Čtyři se rozprostírají na Moravě (Mikulovská, Slovácká, Velkopavlovická a Znojemská) a dvě v Čechách (Litoměřická a Mělnická). O tom, že vinařské kraje jsou malebné, není pochyb. V některých vinařstvích se můžete projít přímo mezi vinohrady, případně se pokochat jejich bezprostředním okolím, které je prošpikované turistickými stezkami. A samozřejmě nesmíme zapomenout na pohostinnost místních vinařů, kteří mají sklepy plné darů svých vinic.
Ryzlink vlašský 2021, suché, pozdní sběr, Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s.
„Plánujete-li výlet na Moravu, nezapomeňte navštívit vinařství Mikrosvín Mikulov, které je držitelem titulu Champion Salonu vín 2022. Uvidíte odtud Pálavské vrchy jako na dlani. Víno má typický projev sušených bylin s kombinací zralého ovoce. V chuti se opírá o pevnou citrusovou chuť a šťavnatou mineralitu tolik typickou pro naše vlašáky,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Šampiona zakoupíte už jen v Salonu vín ve Valticích
Ryzlink rýnský 2018, suché, výběr z hroznů, Vinné sklepy Skalák
„Chcete-li navštívit i jiné zajímavé zákoutí Moravy, doporučujeme Vinné Sklepy Skalák s jejich příjemným penzionem a skvělými víny. Nazrálejší Ryzlink rýnský 2018 má petrolejovou vůni s nádechem lipového květu a citrusů. V chuti je šťavnatý s dlouhou dochutí po sušených meruňkách, limetce a lipovém čaji. Víno ukazuje potenciál této královské odrůdy a jeho dlouhověkost,“ vysvětluje národní sommelierka Klára Kollárová.
Ryzlink rýnský 2021, suché, výběr z hroznů, Ing. Miroslav Volařík
„Tento ryzlink rýnský je z nádherného Mikulovského regionu. Nabízí výraznější ovocitost a svěžest a příjemný zbytkový cukr, který ryzlinkům sluší více než ostatním odrůdám. Víno má atraktivní vůni bílých květů, zralé meruňky a bílé broskve. Chuť je výrazně ovocná, s minerálním podtónem a v závěru se ozývá dotek limetkové kyseliny. Závěr vína je příjemně dlouhý a bohatý. Ideální bude k lehkým úpravám ryb nebo k ceviche z lososa,“ objasňuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Kvalitu našich vín potvrzují také ocenění ze zahraničních mezinárodních soutěží. Vloni moravští a čeští vinaři získali rekordní počet medailí – celkem 1292 včetně titulů šampionů, tedy nejlepších vín soutěže.