Geolokační hra Skryté příběhy vás provede Prahou, trasou Sametové revoluce

Geolokační hra Skryté příběhy je vhodná pro děti, dospělé i celé rodiny Nyní nabízí i unikátní zážitek k výročí 17. listopadu. Mobilní aplikace Skryté příběhy obsahuje novou pražskou trasu s názvem Sametová revoluce, na které můžete prožít revoluční atmosféru slavné studentské demonstrace z roku 1989 a zprostředkovat tak dětem atraktivní formou významné okamžiky našich novodobých dějin. 

Jak se vydat na trasu? Stačí si do mobilního telefonu stáhnout aplikaci Skryté příběhy, registrovat svůj tým a vydat se na cestu. Trasa Sametová revoluce je dlouhá pět kilometrů, jako všechny Skryté příběhy je k dispozici zdarma a vede přesně po stopách průvodu, který šel 17. listopadu z Albertova na Vyšehrad a na Národní třídu. 

Co vás čeká? Jedenáct zastavení s vyprávěním a šifrovacími úkoly. Trasa je určena dětem zhruba od osmi let, ale i dospělým, ať už revoluční časy zažili nebo ne. Jistě ji ocení učitelé. Je doporučeno vyjít na trasu před čtvrtou hodinou, protože hřbitov na Vyšehradě, kde je umístěna jeden z úkolů, v pět hodin zavírá. S hlavní hrdinkou trasy, studentkou Aničkou, v sugestivním audio podání herečky Štěpánky Fingerhutové prožijete počáteční váhání, zda má demonstrace smysl i závěrečné brutální policejní násilí a uvědomění, že komunistický režim je opravdu nesvobodný a že je čas projevit občanskou odvahu. Náčelníka pražské StB Bytčánka ztvárnil skvělý Vasil Fridrich. Autorkou trasy je kmenová scenáristka Skrytých příběhů Petra Svoboda. Trasa je v Praze už v pořadí třicátá šestá a její vznik podpořil Magistrát hlavního města Prahy.

Trasa Sametová revoluce byla premiérována v pátek 8. listopadu 2019 na “sehrávce”, které se zúčastnilo jedenáct týmů účastníků. „Jsme vám velice vděčni, protože tuhle důležitou historickou chvíli můžete dětem vysvětlovat horem dolem, ale nezaujme je to tolik, jako ta hra, která je okamžitě vtáhne do děje. Například když studentka Anička utíkala před obušky a hledala otevřené domovní dveře, za které by se mohla schovat, ani nedutali,” vyjádřil se jeden z přítomných tatínků. „Kontakt s komunitou lidí, kteří na naše trasy chodí je pro nás jako tvůrce nesmírně motivující,” říká Dalibor Naar, vedoucí projektu Skryté příběhy. „Proto čas od času rádi pořádáme sehrávky, o kterých se lze dozvědět na našich facebookových stránkách. 

Jako každou trasu z přibližně sto padesát tras Skrytých příběhů, které jsou rozmístěny po celé České republice, si i Sametovou revoluci můžete stáhnout do mobilního telefonu kdykoliv a zdarma. Spojení poučení a zábavy zaujalo také národního dopravce České dráhy, který některé herní trasy přebírá do své aplikace Vlakem na výlet.

Aplikace Skryté příběhy získala v letošním roce 1. cenu v soutěži Touristpropag v kategorii mobilní aplikace a také cenu “Interpretační počin roku 2018”, kterou jí udělilo Sdružení pro interpretaci kulturního dědictví. Obsah hry se rychle rozšiřuje díky tomu, že jednotlivé herní trasy spoluinvestují města a regiony. Také trasa Sametová revoluce vznikla díky grantu Magistrátu hlavního města Prahy.

Více informací a aplikace ke stažení jsou na www.skrytepribehy.cz.

Foto: David Růžička

You may also like...