Svaz pekařů a cukrářů v ČR představil nový edukativní projekt Chlebový someliér

16. října slaví pekaři a jejich zákazníci Světový den chleba a pečiva. Při této příležitosti představí Svaz pekařů a cukrářů v ČR nový edukativní projekt Chlebový someliér, jehož tváří se stal odborník na pečivo Stanislav Janíček

Dovedete si představit svět bez chleba? Tato základní potravina, která nás provází celým životem, má svůj vlastní svátek, jenž každoročně připadá na 16. říjen. V roce 1945 ho vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako den boje proti hladu, kdy bychom se měli zamyslet, jak můžeme přispět k tomu, aby každý člověk na světě měl dostatek této základní potraviny.

„My pekaři v České republice Světový den chleba a pečiva slavíme různými akcemi – odbornými konferencemi, dnem otevřených dveří v pekárnách, ochutnávkami chlebového sortimentu nebo setkáváním pekařů. To vše jsou způsoby, jak propagovat chléb jako nepostradatelnou lidskou potravinu a jak si připomenout jeho důležitost,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, a dodává: „Právě u příležitosti Světového dne chleba a pečiva jsme se rozhodli představit náš nový edukativní projekt Chlebový someliér a odborníka na pekařinu Stanislava Janíčka, který jím bude provázet.“ 

Chlebový someliér

Tváří projektu Chlebový someliér se stal Stanislav Janíček, jenž se pekařině věnuje již od svého dětství. V oboru působí už 25 let a prošel přitom různými profesemi. Cílem projektu Chlebový someliér, který proběhne pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů v ČR, je šířit povědomí o chlebu, pečivu a pekařině a předávat široké veřejnosti zajímavé informace z oboru. Klíčovým komunikačním kanálem bude série edukativních videí, jež budou pravidelně zavěšována na nových webových stránkách www.chlebovysomelier.cz a na sociálních sítích Facebook (Chlebový someliér), Instagram a YouTube kanále (@Chlebovysomelier).

Jsem velmi rád, že jsem se právě já mohl stát tváří projektu Chlebový someliér. Věřím, že se mi podaří široké veřejnosti – od dětí, které přemýšlejí o svém budoucím povolání, přes maminky na mateřské dovolené až po ty, kdo se chtějí neustále vzdělávat napříč obory – v zajímavé formě předávat informace o pekařině a že tento projekt bude pro náš obor i společnost obecně přínosný,“ říká chlebový someliér Stanislav Janíček. 

16. říjen – Světový den chleba a pečiva

Světový den chleba a pečiva vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC). Svátkem základní lidské potraviny se přihlásila k 16. říjnu, který v roce 1945 vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako den boje proti hladu. Světový den chleba se slaví v řadě zemí, včetně České republiky, zpravidla formou odborných konferencí a osvětových akcí, dnů otevřených dveří v pekárnách, ochutnávkami chlebového sortimentu, setkáváním pekařů a propagací chleba jako základní a nepostradatelné lidské potraviny. Více informací najdete na webových stránkách www.svetovydenchlebaapeciva.cz.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin i služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.