Kromě Svatomartinských vín jsou v oblibě také hutná červená i vyzrálá bílá

S temným podzimním počasím se mění také naše chutě. Dopřáváme si vydatnější pokrmy i hutnější vína, včetně až nečekaně plných červených z řady moravských regionů. Moravská a česká vína nejvyšší kvality, podle názoru hodnotitelů naší nejvyšší a největší soutěže vín, jsou označena zlatou medailí Salonu vín. Všechna na jednom místě najdete ve stejnojmenné stálé degustační expozici 100 nejlepších vín Moravy a Čech umístěné ve sklepení Valtického zámku. Rovnou 4 z nich vybrala národní sommelierka Klára Kollárová. A listopadovou TOP10 ze Salonu vín doplnila jedním exkluzivním sektem a pěti výraznými bílými víny, které vám doladí třeba kouzelnou atmosféru u krbu. Nicméně listopad máme spojený s další tradicí – se Svatomartinskými víny.

Krátké dny, dlouhé noci, ranní šero, mladé víno. To jsou typické atributy pro měsíc listopad. Svatomartinské oslavy jsou u nás natolik oblíbené, že je nelze přehlédnout. Svatomartinská husa a koláče naláká snad každého k tomu, aby ochutnal. A co teprve Svatomartinská vína! Letos vás dostane svou svěžestí, příjemnou kyselinkou, ovocitostí a díky nižšímu obsahu alkoholu také lehkostí.

Předpokládá se, že tento rok bude vyprodukováno možná až více než 2,5 milionu lahví Svatomartinských vín. Co ucítíte v jednotlivých odrůdách? V oblíbené „millerce“ tóny zralé bílé broskve se šťavnatými kyselinami, v Muškátech moravských citrusy či kiwi a ve Veltlínském červeném raném tóny manga a dalšího exotického ovoce. Růžová vás nadchnou dotekem jahodového jogurtu nebo nádechem lesních plodů s jogurtovými podtóny, červená vás zase provedou rozkvetlou loukou plnou fialek a dalších lučních bylin.

Svatomartinská vína můžete ochutnat v mnoha vinárnách, vinotékách a restauracích po celé ČR. Ovšem největší akcí svého druhu je Svatomartinský košt v Brně s více než 100 vzorky Svatomartinských vín od řady našich vinařů. Proběhne 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody, organizátorem je Vinařský fond. Přestože máme listopad spojený s degustací Svatomartinského, nezapomínejme ani na předchozí ročníky.

Naše unikátní klimatické a půdní podmínky pro pěstování vinné révy dodávají nápoji jedinečné vlastnosti. Naše vína vynikají typickou kořenitou plností a delikátním projevem jemných aromatických látek podpořených křupavou kyselinou,“ vysvětluje národní sommelierka Klára Kollárová. „V listopadové TOP 10 vín ze Salonu vín si přijdou na své milovníci červených odrůd, ve výběru jsou hned čtyři vína – dvě z Velkopavlovické vinařské podoblasti a dvě ze Znojemské. Chcete-li zpomalit, dopřejte si degustaci dvou vín odvedle. Zajímavé srovnání totiž nabízí „rýňáky“ – máte tedy perfektní příležitost, jak porovnat jednu odrůdu ze dvou různých tratí v Mikulovské podoblasti – Za Cihelnou a z Dobrého pole. A nesmí chybět ani tip na sekt – ráda bych upozornila, že tento skoro šest let ležel na kvasinkových kalech.“

Rulandské šedé 2021, suché, pozdní sběr, Kamil Prokeš vinařství, podoblast Velkopavlovická suché, Velké Němčice, trať Punty, 13 %)

„Vyzrálý šeďák zahřeje v chladném podzimu. Lahodná odrůdová vůně medu s tóny žlutého melounu dokonale souzní s chutí sušeného a kandovaného tropického ovoce, jako je ananas či liči. Ta je pak doplněna výraznou, ale harmonickou chutí žlutomasého ovoce. Ovocné a bohaté víno, které pohladí na patře,“ láká na víno národní sommelierka Klára Kollárová. 

Chardonnay 2019, suché, pozdní sběr, THAYA vinařství, (podoblast Znojemská, Hnanice, trať U Chlupa, 13,5 %)

„Výrazné a plné bílé víno ideálně ke krbu ze skvělého ročníku 2019 kvasilo a zrálo v sudech o objemu 400 litrů. Má jemně zlatavou barvu podzimního listí a komplexní a sofistikovanou aromatiku. Najdeme v něm charakter kandovaného ananasu a lučních květin. V chuti dominují především tóny zralého žlutého ovoce a výrazná mineralita. Víno má dlouhý a elegantní závěr,“ popisuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Ryzlink rýnský 2020, suché, pozdní sběr, VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV a.s., (podoblast Mikulovská, Dobré pole, trať Staré, 12,5 %)

„Rýňák světlé barvy, v jehož vůni cítíme kombinaci zralých meruněk, lipového medu a sušených bylinek. V chuti je pikantní, minerální, s projevem grepů a mandarinek. V závěru je víno kořenité, s delší dochutí slibující pozitivní vývoj v lahvi,“ líčí národní sommelierka Klára Kollárová. 

Ryzlink rýnský 2019, suché, pozdní sběr, VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV a.s., (podoblast Mikulovská, Mikulov, trať Za Cihelnou, 12,5 %)

„Víno z trati Za cihelnou má výraznou barvu, nejen v barvě se totiž projevuje starší ročník. Ve vůni je ovocné s tóny limetek, nektarinek a meruněk. Na pozadí se otevírá nádech medu. Víno bude se zráním získávat i na petrolejovém charakteru. Víno je v chuti šťavnaté, s živou citrusovou kyselinou, lehkým zbytkovým cukrem a delším minerálním závěrem,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Rulandské modré 2018, suché, výběr z hroznů, Vladimír Tetur, (podoblast Velkopavlovická, Velké Bílovice, trať Nová hora, 15,5 %)

„Odrůda Pinot noir je podzimu zaslíbená. Barva je temně rubínová, ve vůni jsou cítit ovocné i kořenité tóny, chuť je dlouhá a plná. Ve vůni i chuti můžeme dále cítit lesní jahody, černé třešně a typické kouřové tóny, hořkou čokoládu, kakao, kávu a vanilku. Víno zrálo 30 měsíců na nových sudech barrique, což podporuje jeho kořenitost. Skvěle se hodí k houbám,“ popisuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Frankovka 2019, suché, pozdní sběr, Ing. Ladislav Musil, (podoblast Znojemská, Dolní Kounice, trať Karlov, 12,5 %)

„Další podzimní červené je kounická Frankovka. Je typická svou připálenou a kouřovou chutí. Tahle je ze špičkové tratě Karlov, která má vysoký podíl granodioritu v půdě, čímž dává vínům nezaměnitelnou mineralitu a „kouřovinu“ nebo „připáleninu“, jíž nikde jinde nenajdete. Barva této Frankovky je sytě rubínová. Ve vůni i chuti cítíme lesní ovoce a černou třešeň i jemný pepř a hlavně onu zmíněnou mineralitu. Vyzkoušejte k ragú z divočáka,“ láká národní sommelierka Klára Kollárová. 

Merlot 2018, suché, výběr z hroznů, Ing. Luboš Oulehla, (podoblast Znojemská, Dolní Kounice, trať Šibeniční hora, 13,5 %)

„Kdo by chtěl červené víno ke krbu, má ho mít. Také naši vinaři umí vyrobit plné červené víno! Merlot totiž u nás dokáže skvěle vyzrát. Díky tomu se dočkáme vína s temně granátovou barvou a lákavou vůní přezrálého černého rybízu a marmelády. V chuti nalezneme bohatě rozvinutou škálu od švestkového kompotu, lanýžů, dubového dřeva až po kakaa. Ochutnejte plné a hebké víno s velmi dlouhou dochutí, v níž se projeví minerální charakter kounického terroir,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Bohemia Sekt Prestige 36, brut, 2015, jakostní šumivé víno, BOHEMIA SEKT, s.r.o., (bez podoblasti, 12,5 %)

„Nejlepším lékem na podzimní depresi je sklenka lahodného sektu. Sekt s označením „36“ je vyrobený klasickou metodou s téměř šestiletým ležením na kvasinkových kalech! To mu přidává nejen na obrovské komplexitě, ale především na jemném a hladivém perlení. Vůni má ušlechtilou, příjemně ovocnou s výraznými tóny po tropickém ovoci, mangu a limetce. Chuť sektu je šťavnatá, dokonale čistá a harmonická,“ líčí národní sommelierka Klára Kollárová.

Grand Cuvée Caberner 2016, suché, výběr z hroznů, Vinařství Bíza Čejkovice, (podoblast Velkopavlovická, Čejkovice, trať Odměry, 14 %)

„Máme i tip na dárek. Parádní plné červené víno z chuťově výrazných odrůd Cabernet Sauvignon 85 % a Neronet 15 %. Zrání v sudech barrique po dobu 30 měsíců dalo vínu ovocnou vůni i chuť přezrálých třešní, ostružin, černého rybízu a sušených švestek. Doplňují je tóny perníku, nugátu a hořké čokolády. Víno je bohaté s výraznými tříslovinami a extrémní dochutí,“ charakterizuje nápoj národní sommelierka Klára Kollárová. 

Ryzlink vlašský 2018, sladké, výběr z bobulí, Vinum Moravicum a.s., (podoblast Mikulovská, Dolní Dunajovice, trať Zimní vrch, 13 %)

„Ušlechtilé sladké víno je opravdový zázrak a my si jej dopřáváme smutně málo. Už jen jeho barva je mazlivě zlatá. V oblé mnohovrstevnaté sladké vůni najdeme rozinky, med i ořechové listí. Lahodná, medově sladká chuť s „botrytickými“ tóny je zakončena čerstvou a osvěžující kyselinou. Víno je přímo předurčeno na přípitek při slavnostních příležitostech nebo naopak na závěr hostiny jako její vrchol,“ doplňuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Veškerá vína zakoupíte na Salonvin.cz

You may also like...