Netradiční vánoční menu a cukroví z Hliněné bašty
Velký trumfem Hliněné bašty je její neopakovatelná atmosféra. Působivá stavba z nepálené hlíny stojí na břehu romantického rybníčku na okraji Průhonic, prosluněná terasa je doslova přilepená k poklidné vodní hladině. Ať už uvnitř, nebo venku, vždy budete obklopeni pohádkovou kulisou, která umocní vaše gastronomické zážitky. Užijte si pohodové domácí atmosféry, okořeněné francouzským šarmem.
Vyhlášená a léty ověřená oáza průhonické gastronomie staví na několika pilířích. Vedle důrazu na sezonní produkty a pestré nabídky ryb a mořských plodů se Hliněná bašta proslavila kreativní kuchyní, která nabízí unikátní prolnutí evropských a asijských chutí.
Hlavní duší celého podniku je mimořádně zkušený šéfkuchař Hynek Vávra, který se neustále inspiruje světovou gastronomií a pro každou sezonu připravuje nové, chuťově neotřelé pokrmy. Jeho pravou rukou a oporou je jeho žena Andrea, fantastická cukrářka.
Hynek Vávra představuje netradiční vánoční recepty a Andrea cukroví.
Středomořská rybí polévka
1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 ks fenykl, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté pálivé papriky, 200 ml bílého vína, 400 g sekaných rajčat z konzervy, 500 ml rybího a zeleninového vývaru, 400 g filetů z bílé ryby, například treska, 300 g mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry, chobotničky), sůl, mletý černý pepř, nasekaná listová petrželka
Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Fenykl po vláknech nakrájíme na plátky. V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme cibuli, po chvilce přidáme česnek. Zarestujeme a přidáme fenykl. Zaprášíme paprikou opět zarestujeme a podlijeme vínem. Vaříme za míchání, dokud se víno neodpaří. Přidáme mořské plody. Přidáme rajčata z konzervy a vývar. Základ přivedeme k varu.
Rybí filety očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Polévku vaříme cca 7-8 minut povaříme. Dochutíme solí, pepřem a vmícháme do ní nasekanou petrželku a pažitku, můžeme přidat i koriandr.
Tygří krevety s mangem, zázvorem, chilli, citronovou trávou a kokosovým mlékem
tygří krevety 5 kusů, mango pokrájené na kostičky cca 250 gramů, kokosové mléko 300 ml, sweet chilli omáčka 1 lžíce, siracha omáčka 1 lžíce, čerstvý koriandr hrst, sůl, olivový olej, zázvor nahrubo posekaný
Krevety osolíme a orestujeme na olivovém oleji, přidáme zázvor, mango, kousek citronové trávy, sirachu, sweet chilli. Zalijeme kokosovým mlékem a krátce provaříme. Vyndáme citronovou trávu, osolíme a posypeme koriandrem.
Pstruh s estragonem a studeným bramborovým salátem
2 pstruhy, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 2 snítky citronového tymiánu, 2 snítky estragonu, sůl, pepř
Na salát: 1 kg salátových brambor, 4 lžíce vinného octa, 1 dcl olivového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 šalotky, čerstvý estragon, petržel listová a pažitka, sůl, pepř
Brambory uvařte celé ve slupce, nesmíme je rozvařit. Vezme si větší míse, v ní rozmícháme hořčici, a ocet. Osolíme a po kapkách zašleháváme metlou olivový olej. Nakonec přidáme šalotku, estragon a pažitku. Dosolíme, opepříme. Brambory si nakrájíme na měsíčky i se slupkou a přidáme je ještě vlažné do mísy a promícháme. Necháme odležet v chladu, aby se chuť dostala do brambor aspoň dvě hodiny, nejlépe do druhého dne.
Pstruhy si vyfiletujeme a vytaháme kůstky. Filátka ryby usušíme papírovou utěrkou a osolíme. Kůži si můžeme 2-3x šikmo naříznout. V pánvi rozpálíme olej a vložíme filety kůží dolů, pečeme dokřupava. Pak otočíme, přidáme lžíci másla, estragon, tymián, rybu lžící poléváme máslem a můžeme servírovat se studeným salátem.
Takto si můžeme připravit pstruhy, sivena, mořského vlka nebo pražmu…
Jak peče vánoční cukroví Andrea Vávrová
Vánoční nepečené Toffifee
100 gramů nasucho opražených lískových oříšků, 250 ml smetany 33%, 120 g cukru, 30 g másla, 1 lžička medu, špetka soli, mléčná nebo hořká čokoláda na polití
Všechny ingredience kromě ořechů a čokolády svaříme do konzistence husté kaše. Vaříme za stálého míchání na mírném ohni. Může nám to trvat až 30 minut. Směs necháme lehce zchladnout, nalijeme ji do malých silikonových formiček nebo malých papírových košíčků. Do každého kousku vtlačíme opražený lískový oříšek. Dáme řádně vychladit, nakonec polijeme čokoládou.
Arašídová kolečka s kousky čokolády
150 g třtinového cukru, 300 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 70 g čokolády 55% nasekané nahrubo, špetka soli, 200 g změklého másla, 150 g arašídového másla, 2 vejce velikosti M
V míse smícháme (mimo čokolády) všechny suché ingredience, přidáme máslo a vejce. Nakonec opatrně vmícháme čokoládu. Uděláme kuličky, položíme na plech a pomocí pečícího papíru rozmáčkneme na placičky. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dozlatova cca 20 minut podle velikosti placiček.
Mandlové linecké hvězdičky
250 g hladké mouky, 250 g mandlové mouky, 160 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 žloutky, mletá skořice
Vše spojíme do kompaktní hmoty, dáme uležet na hodinu do lednice. Vyválíme těsto na sílu asi 3 mm, vykrojíme hvězdičky, které upečeme v troubě na 180 stupňů asi 12 minut. Vychladlé hvězdičky slepíme pikantním džemem.